YALI TARİHİ İSKELE PROJESİ BAŞKAN’A ÖDÜLÜ GETİRDİ
Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri, kentlerine kalıcı değer kazandıran yerel yöneticilerin ödüllendirildiği, Türkiye’nin en köklü ve en saygın yerel yönetim ödülleri olarak, 12. yılına ulaşmanın gururunu yaşıyor.
08 Haziran 2022 Çarşamba 10:43
Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri, kentlerine kalıcı değer kazandıran yerel yöneticilerin ödüllendirildiği, Türkiye’nin en köklü ve en saygın yerel yönetim ödülleri olarak, 12. yılına ulaşmanın gururunu yaşıyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda kentlerin özgünleşmesine ve güzelleşmesine öncülük eden yerel yöneticiler, Prof. DR. Ruşen Keleş Başkanlığında çok özel bir jüri tarafından çok değerli bir ödül ile tüm Türkiye adına onurlandırılıyor. Kentler için büyük katma değer yaratan Yerel Yönetim Ödülleri, yerel yöneticiler arasında da dostça bir rekabetin oluşmasını sağlıyor. 12 farklı kategoride 22 proje ve 16 belediye başkanının ödül alacağı, heyecanla beklenen 12. Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri Töreni 12. kez İstanbul Cemal Reşit Rey Salonu’nda düzenlendi.
Yılın İl Belediye Başkanı Ödülü’ne Layık Görüldü
Türkiye ve dünyadan belediye başkanlarının projelerinin yarıştığı Yerel Yönetim Ödüllerinde Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Yılın İl Belediye Başkanı Ödülü’ne layık görüldü. İstanbul’da düzenlenen ödül törenine katılan Belediye Başkanı Cemal Akın’a Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması kategorisinde “Yalı Tarihi İskele Düzenlemesi ve Irmak Destinasyonu” projesi ile Yılın İl Belediye Başkanı Ödülü verildi. Törende Milliyetçi Hareket Partisi Bartın İl Başkanı Ercüment Özçelik ve MHP Merkez İlçe Başkanı Murat Demir de hazır bulundu.
Seçici Kurul Üyesi Karar Verdi
Özel Kalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri Kurucusu Erengül Bilenser ile birlikte bir süre önce vefat eden ülkemizin değerli akademisyenlerinden Prof. Dr. Cevat Geray, Daimi Onursal Başkan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Jüri Başkanı Prof. Dr. Ruşen Keleş, Tarihi Kentler Birliği Kurucu Başkanı Bursa Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Erdoğan Bilenser, Yerel Yönetişim Kıdemli Uzmanı Sadun Emrealp, İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, İTÜ Mimarlık Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Tapan, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan Türkoğlu’ndan oluşan Seçici Kurul Üyeleri; kentlerin gelişimine, güzelleşmesine, marka değerinin yükselmesine doğrudan etkisi bulunan projeleri bu yıl toplam 12 kategoride değerlendirdi.
Tarihi Doku Gün Yüzüne Çıkartıldı
Yapılan değerlendirmeler sonucunda Batı Karadeniz’in Anadolu’ya Anadolu’nun da dışa açılmasını sağlayan ve Türkiye’de tek iç liman olma özelliğine sahip Kırtepe Mahallesi Tersane Caddesi’nde bulunan Bartın Tahmil Tahliye İskelesi’nde(Yükleme ve Boşaltma İskelesi) gerçekleştirilen çalışmalar Seçici Kurul tarafından büyük beğeni gördü. 28 Kasım 1929’dan günümüze kadar ticari önemini yitirmesi sebebiyle tarihini dokusunu kaybederek yok olmayla karşı karşıya olan tarihi iskelede “Yalı Tarihi İskele Düzenlemesi ve Irmak Destinasyonu” projesi adı altında yapılan çalışmalarla 2 bin 700 metrekarelik alanda tarihi doku gün yüzüne çıkarıldı.
“İskele İlimiz İçin Önemli Bir Değer”
Proje ile ilgili bilgi veren Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, şu ifadeleri kullandı; “Bartın ekonomisine yıllarca hizmet etmiş ve tek iç liman özelliğine sahip Bartın İskelesi’nin geçmişi 1700’lü yıllara kadar dayanıyor. O yıllarda bu iskele keresteciliğin merkezi olarak gösterilebilir. Bu bölgenin en işlek limanıydı diyebiliriz. Çünkü o zamanlarda Bartın’da kerestecilik Yalı mevkiinde yaygın olarak yapılan meslekler arasındaydı. Bu iskele uzun yıllar Karadeniz’in Anadolu’ya Anadolu’nun da dışarıya açılan bir kapısı olarak görev yapmıştır. Ülke içinde bazı illerden Bartın’a gelen malların dışarıya sevkiyatı bu iskele üzerinden yapılmıştır. Bu iskelede sevkiyatın yanında uzun yıllar yolcu taşımacılığı da yapılmıştır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine konu olan bu iskele ilimiz için önemli bir değerdir. Dönemin Belediye Başkanı Samancıoğlu Kemal Bey’in ön ayak olmasıyla Macarlar tarafından Tahmil Tahliye Limanı yapılıyor. Tahmil Tahliye İskelesi’nin ağırlığı 862 ton, kitlesi 201 metreküp olup uzunluğu da 90 metredir. İskele o zamanda 7 metre uzunluğunda 64 adet kazık çakılarak yapılmış. Tek iç liman özelliğine sahip olan ve 1700’lü yıllardan itibaren kullanılmakta olan tarihi Tahmil Tahliyesi İskelesi, 1903 yılında restorasyon ile ahşap iskele yerine taş iskele olarak yeniden onarılmıştır. 1929 yılında ise tekrardan betonarme olarak inşa edilmiş ve günümüze kadar aynı şekilde kullanılmaya devam etmiştir.
“Tarihi Dokuyu Gün Yüzüne Çıkartarak, İskeleyi Nostaljik Hale Getirdik”
Yıllara meydan okuyup ayakta kalan bu tarihimize sahip çıktık. Bartın Belediyesi olarak bizler de Bartın tarihinde en büyük rol oynayan iskelemizi restore ederek ölümsüzleştirdik. 2 bin 700 metrekarelik alanda tarihi dokuyu gün yüzüne çıkartarak, iskeleyi nostaljik hale getirdik. Projemiz kapsamında iskele bölgesinde yapmış olduğumuz çevre düzenleme çalışmalarının yanı sıra iskeleye 45 yıl aradan sonra 12 metrelik bir çektirme indirdik. En son 1975 yılında görülen bir gemiden sonra tarihi iskelemize 12 metrelik bir gemiyi indirdik. 45 yıl aradan sonra bir ilk yaşandı. Heykelleri ve aydınlatmaları ile bu tarihi alanımıza çok daha güzel bir görünüm kazandırdık. Çok uzun yıllar Osmanlı’ya çektirme yapan şehrimiz için Yalı İskelesi çok önemli bir tarihi değere sahip. Bartın Belediyesi olarak bizlerde bu güzel alanı en eski haline çevirmeye çalıştık. Tarihi iskelede vatandaşlarımız hem nostalji yaşıyor hem de geçmiş yıllardaki sosyal yaşam ile ilgili bilgi edinebiliyor. Bu projemizde görev alan tüm personelimize teşekkür ediyorum.”
“Emeği Geçen Herkese Bartın Halkı Adına Şükranlarımı Sunuyorum”
Proje kapsamında ödül verilmesini çok anlamlı bulan Başkan Akın; “Özel Kalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri Töreni’nde bir ödülü daha Bartın’a kazandırmanın gururunu yaşadık. Önceki yıllarda Gazhane Kültür Parkı Projemizle “Kentsel Tasarım”, Bartın Atıksu Arıtma Tesisi Projemizle “Çevre Koruma” kategorilerinde ödül kazanmıştık. Bu yıl da Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması kategorisinde “Yalı Tarihi İskele Düzenlemesi ve Irmak Destinasyonu” projemiz ile Yılın İl Belediye Başkanı Ödülü’nü aldık. Bizler için gurur verici. Özel Kalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri'nin birbirinden değerli seçici kurul üyelerine, derginin ve bu organizasyonun mimarı Sayın Erengül Bilenser Hanımefendiye ve emeği geçen herkese Bartın halkı adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Akın, 2019 ve 2020’de de Ödül Almıştı
Belediye Başkanı Cemal Akın, 2019 yılında 10.’su düzenlenen ödül töreninde Kentsel Tasarım Kategorisi'nde "Gazhane Kültür Parkı" ile ödül almıştı. 2020 yılında 11.’si gerçekleştirilen törende ise Başkan Akın’a "Bartın Atıksu Arıtma Tesisi" Projesi ile Çevre Koruma Ödülü verilmişti. 2 proje ile ilgili detaylı bilgi veren Akın, şu ifadeleri kullandı; “2019 yılında 10. Özel Kalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri programı kapsamında belediyemiz tarafından yapılan çalışmalar ödül almıştı. Bartın’ımızı güzelleştirmek adına özenerek yaptığımız çalışmalarımızın bu şekilde organizasyonlarda değer görmesi ve ödüllendirilmesi bizlere gurur veriyor. Kentsel Tasarım Kategorisi'nde "Gazhane Kültür Parkı" projemiz 2019 yılında ödüle layık görülmüştü. Göreve geldiğimizde şehrimizde vatandaşlarımızın vakit geçirebilecekleri bir park alnı yoktu. Görev süremiz boyunca şehrimize çok sayıda park alanı kazandırdık. 5 bin metrekaresi peyzaj çalışmaları ve 6 bin metrekaresi de yeniden inşa edilen toplam 11 bin metrekarelik alan üzerine uygulanan Gazhane Kültür Parkı da bunlardan bir tanesi. Açık hava sineması, Maket Ustası Ahmet Güldür’e ait Bartın'ın tarihi mekanlarının maketleri, 12 metrelik Bartın Çektirmesi gemisi, kafeteryası, Araştırmacı Yazar Çetin Asma’nın arşivinden tarihi Bartın fotoğrafları, peyzaj düzenlemeleri, aydınlatma ve kent mobilyaları, çocuk oyun parkı, ve birçok güzelliği ile dikkat çeken Gazhane Kültür Parkımız da yaptığımız bu çalışmaların sonucunda ödüle layık görüldü. Emeği olan herkese teşekkür ediyorum.
“Önemli Projeleri Hayata Geçirdik”
2020 yılında da Bartın Atıksu Arıtma Tesisi projemiz ile ödül aldık. Bartın merkezden başlayıp Karadeniz’e dökülen Bartın Irmağı’na her gün akan 14 bin ton kanalizasyondan kurtarmak ve buna bağlı olarak da şehrimizin doğallığını, ekolojik dengeyi iyileştirmek amacıyla "Bartın Atıksu Arıtma Tesisi" Projemizi gerçekleştirdik. Bu projemiz ilimiz için çok önemli. 8 terfi merkezinden günde 14 bin ton atık akıyordu. Bu projemiz sayesinde atıkların ırmağa akmasının önüne geçmiş olduk. Bartın Irmağımızı kirlilikten kurtardık. Bu proje dahil ettirdiğimiz İnkumu Kanalizasyon Atıksu Paket Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Dejarjı'nın Projesi ile İnkumu’nu da kanalizasyondan kurtardık. Burada 50 yıldan bu yana 5 ay boyunca her gün 250 ton kanalizasyon çekiyorduk. Yaz günü koku ve mikrop yayıyordu. Bundan kurtulmuş olduk. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte de İnkumu plajımıza Mavi Bayrak aldık. Hayata geçirdiğimiz tesis Avrupa Birliği projesiydi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yüzde 6, Bartın Belediyesi’nin de yüzde 9 katkısıyla ve Avrupa Birliği’nden yüzde 85’i hibe olarak 7 milyon 350 bin Euro’ya mal olan bir proje. 6 yıl boyunca Avrupa Birliği’nden sadece bu projenin parasının çıkarılması için uğraştık. Bu çalışmalarımız Özel Kalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri kapsamında Çevre Koruma Kategorisi'nde ödüle layık görüldü. Projelerimizin ödüle layık verilmesi gerçekten gurur verici. Göreve geldiğimiz günden buyana şehrimize değerler kazandırmak için çalışıyoruz.”
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.