30 Nisan 2024
  • Bartın14°C
  • Ankara14°C
  • Bolu12°C
  • Kastamonu13°C
  • Zonguldak13°C
  • Karabük13°C

VATANDAŞ SORDU BAŞKAN AKIN YANITLADI

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, canlı yayında vatandaşların sorularını yanıtladı.

Vatandaş sordu Başkan Akın yanıtladı

09 Şubat 2019 Cumartesi 13:17

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, , EYBEY Medya ve Yayımcılık bünyesinde faaliyet gösteren Bartın Halk Gazetesi ve Bartın Pusula Gazetesi sayfalarından canlı olarak yayınlanan programa konuk oldu.  Canlı yayında vatandaşların sorularını yanıtlayan Akın, önemli açıklamalar yapıldı. Kendilerine en çok eleştiri gelen imar planına ilişkin sorulara ve siyasi söylemlere yanıt veren Başkan Akın, “Bu işler öyle konuşmakla olmaz halkı yanıltmakla da olmaz bu işler. Ben hem teknik adamım hem de 10 yıldır Belediye Başkanıyım. Halk neyin ne olduğunu biliyor. Biz burada şehircilik yaptık. Biz İmar Planını; ilk olarak trafik sorununu halletmek, Bartın’ı genişletmek, imara açmak, geleceği görmek, yeni, küçük ve orta ölçekli sanayi bölgesi oluşturarak iş sahaları açmak ve Bartın’ın dokuz bölgesindeki hisseli parsel sıkıntısını çözmek için yaptık” dedi.

Hiçbir zaman ayrım yapmadım

Siyasi hayatı boyunca insanlar arasında hiçbir zaman ayrım yapmadığını belirten Başkan Akın, “Bizler partiliyiz ama partici değiliz. Yani bir partinin mensubuyuz ama ayırımcı değiliz. Son 10 yıldır Bartın’da Belediye Başkanı olarak hizmet vermeye devam ediyoruz. Allah nasip ettik yaptık, bizlere görev verildi yaptık ve layık olmaya çalıştık yine aynı şekilde hizmet etmeye ve Bartın’ımıza layık olmaya devam edeceğiz. Bizler her zaman doğru olanları anlattık ve doğru olanları yaptık. Siyasi hayatımızda insanlar arasında hiçbir zaman ayrım yapmadık. Bana gelenlere hiçbir zaman ‘nerelisin’, ‘adın ne’, ‘görüşün ne’ diye sormadık. Biz böyle bir yapıyla yetiştik ve biz bunların sıkıntılarını çok çektik. Ben belediye başkan adayı oldum, milletvekili adayı oldum kazanamadım ama yine hizmet yaptım. Asla küsmedim, ‘insanlara küsmek olmaz’ dedik ve çalışmaya, hizmet etmeye devam ettik. İnsanlarımız da bunu gördü, değerlendirdi ve 2 dönemdir de kendilerine hizmet edeyim diye Belediye Başkanlığı makamını nasip ettiler” dedi.

Herkes evinden suyunu rahatlıkla içebilir            

Akın, “Suyun tartışılmasını abesti iştigal görüyorum. Çünkü biz göreve geldiğimizde nüfus daha azken arıtma rahat yetebiliyordu. Ama nüfus attıkça arıtma ve su yetersiz kalmaya başladı. Diğer belediye başkanlarına asla bir şey demem ama burada su gerçekten büyük sıkıntıydı. Yağmur yağdığında bulanık akıyordu, ters yıkama vardı, su yeterli olmuyordu. Biz bunun sıkıntısını 5 yıl çektik, sonunda da Çayır Köyü’nde su bulduk. Bu suyu arıtması çok daha kolay oldu. Suyu getirdikten sonra Bartın’daki suyumuz da 2015 yılından beri asla bulanık aknıyor. Evlere ziyaretlere gittiğimizde kadınlarımız bize suların bulanık aktığıyla ilgili sitemde bulunurlardı. Ama artık bu şikayetleri almıyorum. Bizim suyumuz yıllık 299 sefer tahlilk oluyor. Bunun ortalama 265 seferini Sağlık Müdürlüğü’ne bağlık Halk Sağlığı Müdürlüğü yapıyor. Bir de Türkiye’de sularda siyanür var mı bakılmıyor artık ama biz suyumuzda siyanür var mı diye de baktırıyoruz. Çünkü su çok önemli.İçilemeyen sudan yemek de yapılmaz, duş da alınmaz, yüzünüzü de yıkayamazsınız. Evlerden akan içilebilir suyumuz var. Kendi evimde de ben bu suyu içiyorum. Ilındır Göleti’yle 15 bin ton olan suyumuz 43 bin tona çıkacak ve şuanda bizim 25 sene su sıkıntımız yok. Ben Belediye olarak Bartın’ın en az 50 yılını düşünüyoruz. Tüm çalışmalarımızda bu böyledir. Biz günü birlik düşünen değil ileriyi düşünen insanlarız, milletimizin parasını çarçur etmeyiz. Yani herkes evinden suyunu rahatlıkla içebilir” diye konuştu.

5, 10, 15 bin tonluk depolar olacak

“Kavşak suyu üzerinden AK Parti sizi vurmaya mı çalışıyor? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine Başkan Akın, “Kavşak suyu Kaman Köyü’nden gelir ve Kaman Köyü’nün her tarafı kavşak suyudur, her evde kavşak suyu akar. Bizim de 175 çeşmemizden kavşak suyu akıyor. Biz göreve geldiğimizde yaz günleri 3 günde bir akardı. Sonra orada suyu hattan aldık. Orada depolar var, su süzüle süzüle geliyor, Ph yani kireç değeri sıfır, bir de yerden çıkanlar var onların da ph değeri 7-8 oldu. Sulara baktığınızda ph değeri 7,5-8’den aşağıya olan suları sattırmazlar. Biz bilmeden de olsa Ph değerini düzenledik. Çok su var. Rıza Bey zamanında orada bir gölet projesi yapılmış oraya ama DSİ vermemiş. Keşke verilseydi de bütün Bartın kavşak suyu içseydi. Çünkü orada gölet yapacak yer de kalmadı. Eskiden kavşak suyunun başında kavgalar olurdu, her çeşmenin başında bir vatandaş dururdu, oradan parayla satardı.Bizi bilenler bilir, bilmeyenler konuşur, bilip de yanlış konuşanlar da yalan söyler. Bartın nüfusu giderek büyüyor yeni yerleşim yerlerine kavşak suyu deposu yapıyoruz. 5, 10, 15 bin tonluk depolar olacak” yanıtını verdi.

Ben halkımı yanıltmam, yalan da söylemem

Akın, “Biz yaptık, siz yaptınızla bu iş olmaz. Bu işin bir kanunu var. Bartın’da göre geldiğimizde hava kirliliğinden şikayetçiydik. Bartın’a doğalgaz getirelim, şartları nelerdir diye arkadaşlarımıza araştırın dedim. Onlar da bana Belediye Meclis kararının alınması gerektiğini söylediler. ‘Belediye’de Meclis Kararı alıp Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) gönderip ihale edilmesi lazım, ihalede de bir firmanın bütün masrafları alması lazım. Firma ne kadar kazıyorsa sadece 40 cm’in parasını veriyor. Yolu metrecelerde kazıyorlar, kaldırımları paramparça ediyorlar. Yol ve kaldırımı da bizim yapmamız lazım, 40 cm’in parasını da firmadan aldıktan sonra geri kalanının yol katkı payı alarak yapılması lazım. Bunun için de 60 milyon para lazım.’ dediler. ‘Ben de bu işi yapalım.’ dedim. Yağmur yağınca çamur olur, güneş açınca toz olur gibi bütün dedikodulara katlanacağız dedim ve 2010 yılında 15 Belediye Meclis Üyesi’yle birlikte karar aldık, EPDK’ya gönderdik. 2011 yılında ihalesi oldu, ihaleyi de AKMERCAN firması aldı. Bütün masrafları alt yapıya giren firma yapıyor, ihaleyi yapan devlet, doğalgazı da devlet veriyor. Bartın’da bugün itibariyle 2-3 sokak haricinde doğalgaz çalışması bitti. 60 milyon TL Bartın Belediyesi para harcadı. Ben halkı yanıltmam, yalan da söylemem. Kanun yol katkı payı alınabilir diyor ama biz almadık. Bütçemizi iyi yönetiyoruz” dedi.

Korktukları kitabı için eleştiriyorlar

Yaptıkları projelerin yanında bazı sebeplerden ötürü hayata geçiremedikleri projeler de olduğunu ifade eden Başkan Akın, Bartın Belediyesi’nce bastırılan kitap üzerinden kendilerine yapılan eleştirilere de cevap vererek “Verdiğimiz sözler içerisinde yapamadıklarımızın mutlaka bir sebebi vardır. Mesela çok katlı otopark. İmar planı yetişmediği için yapamamıştık. 320 araçlık, asansörlü otopark yapacağız. Bugüne kadar ne söz verdiysek yaptık. Bunları da Bartın Belediyesi’nin bütçesiyle yapıyoruz. Ben Bartın hayranıyım. Bartın’ın bu güzelliği görülsün diye de teleferik projesi yapacağız. Yaptıklarımızı da Bartın Belediyesi olarak bastırdığımız kitabımızda anlatıyoruz. ‘Bu kitabı niye yaptınız?’ diye soranlar da var. Bunu dünya yapıyor. Cumhurbaşkanlığı binlerce gönderir, bütün siyasi partiler, belediyeler yapar ve gönderir. Bu kitaplar birer belgedir. Biz bu kitaplardan ne yaptık, yapıyoruz diye bakıyoruz. Bu kitapa baktığımızda 100 liraya alamayız gibi görünüyor ama biz bu kitap için 9 lira 16 kuruş ödedik. Ben ticaretten gelen bir insanım kolay kolay para kaptırmam. Kaldı ki bu iş ihaleyle oldu bütün ülke çapındaki firmalar giriyor bu ihaleye ve kanunsuz hiçbir şey yapamazsınız. Bu önemli bir kitap, bu kitabı bir irdelesinler. Bu kitabın dedikodusunu yapanlar neler yapmışlar, biz şimdi hangi projelerle çıkacağız diye korkuya kapıldıklarından kaynaklanıyor” diye konuştu.

Bu işler öyle konuşmakla olmaz

İmar planıyla ilgili olarak siyasi partilerin çeşitleri söylemleri üzerine gelen sorulara da Başkan Akın, “Biz İmar Planını; ilk olarak trafik sorununu halletmek, Bartın’ı genişletmek, imara açmak, geleceği görmek, yeni, küçük ve orta ölçekli sanayi bölgesi oluşturarak iş sahaları açmak ve Bartın’ın dokuz bölgesindeki hisseli parsel sıkıntısını çözmek için yaptık. İmar Planları 1/25000 ve 1/100000’lik imar planlarına uygun olmak zorunda. Bizim İmar Komisyonu’muz var. 5 kişiden oluşan bu komisyonda da diğer siyasi partilere mensup Belediye Meclis Üyesi arkadaşlarımız var. Komisyondaki bu arkadaşlarımız gece gündüz çalıştılar. Sonra bu plan Meclis’e geldi ve bu plan Meclis’te oy birliğiyle kabul edildi. Sonra itirazlar oldu. 70 milyon metrekare revize planı yaptık. 19 mahalle 22 tane mücavir alana bakıyoruz.Yaklaşık 2 bin 700 itiraz oldu. 21 kurum ve kuruluştan bu imar planı için görüş alındı. Bu işler öyle konuşmakla olmaz halkı yanıltmakla da olmaz bu işler. Ben hem teknik adamım hem de 10 yıldır Belediye Başkanıyım. Halk neyin ne olduğunu biliyor. Biz burada şehircilik yaptık. Bu planımızda trafiğimizi rahatlatacak köprüler de yer alıyor. Ben 50 yıllık planlardan bahsediyorum. Sadece yarınla ilgili şeyler söylemiyorum ve öyle de bir gayem zaten yok. Yıllar hep Bartın’da parsel üretilmiyor, yer üretilmiyor diyoruz. Bu imar planıyla bir kentin önünü açmış oluyoruz” yanıtını verdi.

Tekne sahiplerine barınak müjdesi

“Bir müjde vereyim tekne sahiplerine” diyerek sözlerine devam eden Başkan Akın, Bartın’daki tekne sahiplerinin mahkemelik olan durumunu hatırlatarak şunları söyledi: “DSİ’nin bir yeri var. O projede bunu betondan yapmış ama ben aynı yere bunu ahşaptan yapacağım. Eğer bana izin verirlerse. DSİ alacak orayı ben içine gireceğim ve yapacağım. Onları da kurtaracağım dertten. Köprü’den önce Bartın’a doğru bir yerde... Düşünün bir kere siz kayıklara belge vermişsiniz, ama teknelerin ırmakta bir yere bağlanmasına izin vermiyorsunuz. Bu sıkıntıdan kurtaracağız herkesi.”

Termik santrale karşıyım

Termik santral ile ilgili görüşlerini de paylaşan Akın; “Karşıyım. Mahkemeliğiz. Benim kavşak suyu havzamın üzerine tesis yapacaklarmış, mahkemelik olduk, devam ediyor. Bir örnek öereyim. Lünen’e gittik ya, beni orada bir termik santrale götürdüler. Kızdım. Fotoğraflarımı çekmeyin dedim. Görenler ‘Baykan burada karşı çıkıyor, orada termik santral ziyaret ediyor’ diyeceklerdi. Brifing versinler bana dedim. Bir makine, bir maden, bir de elektrik mühendisi arkadaş geldi anlattı, ben de sorular sordum. ‘Biz artık yüzde 50 kapasite ile çalışıyoruz. Almanya yenilenebilir enerjiye geçti’ dediler. Santrali 2 sene sonra kapatacaklarını söylediler. Üstelik Duisburg’taki dünyanın en teknolojik kömürlü termik santralinin de kapatıldığını söylediler. Ben nükleere de karşı değilim. Termik santrale de. Ben bu santralin yerine karşıyım. BKömüre karşı olmak mümkün mü. Çıkartılsın elbette. Ama yeri yanlış. Ama yapılmak istenen termik santral yeri itibariyle tehlikeli. 1/100000 ölçekli imar planı zaten burada olmaz diyor. Bartın’da kış günü yıllık 30-40 bin ton kömür yakılırken, bizim canımız çıktı 60 milyon TL de biz para harcadık yollara. Doğalgaz gelsin diye uğraştık, EPDK ihale yaptı doğalgaz geldi. Şimdi ‘günde 10 bin ton yakacağım bir şey olmaz.’ Yok böyle bir şey. Olmaz. Bir başka şey var, oranın bacası 350 metreden az olursa o çıkan karbonmonoksiti aşağı basar. Çekmek. O bölgede ters rüzgarlar var. Mobil Santral ile ilgili verdiğim mücadeleyi bilen bilir. Nasıl reaksiyon verdiğimi… Biz doğruya doğru, yanlışa yanlış diyeceğiz. Biz fuirmaya karşı değiliz, termik santralin orada yapılmasına karşıyız. Yoksa kömür de çıkartılacak, termik santral de yapılacak” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.