23 Kasım 2024
  • Bartın9°C
  • Ankara16°C
  • Bolu6°C
  • Kastamonu17°C
  • Zonguldak9°C
  • Karabük9°C

VALİ YARDIMCISI KALENDER, ORGAN BAĞIŞINDA BULUNDU

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Organ Bağışına evet deyin. Yanan gönüllere su serpin’ sloganı çerçevesinde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Bartın Valiliği’nde stant açılarak, vatandaşlara organ nakli ile ilgili bilgiler verildi.

Vali Yardımcısı Kalender, organ bağışında bulundu

21 Şubat 2017 Salı 16:21

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Şubesi Organ ve Doku Bağış Birimi tarafından Bartın Valiliği fuaye alanında stant açılarak vatandaşlar organ ve doku bağışına davet edildi. Sağlık Bakanlığı’nın ‘Organ Bağışına evet deyin. Yanan gönüllere su serpin’ sloganı çerçevesinde açılan stantta vatandaşlara organ naklinin önemi ile ilgili bilgiler verilerek, organ nakline teşvik edildi. Birçok vatandaşın organ bağışı ile ilgili bilgi aldığı standı ziyaret eden Bartın Vali Yardımcısı Erkan Kalender de organ bağışında bulunarak, gerekli olan evrakları doldurdu.

Organ ve doku bağışı kabul edildi

Organ ve doku bağışı ile ilgili önemli bilgilerin verildiği stantta vatandaşlara broşür dağıtımı da yapılırken dileyen vatandaşlardan da organ ve doku bağışı kabul edildi. Bartın Vali Yardımcısı Erkan Kalender’de organ ve doku bağışında bulunan isimler arasında yer aldı. Vali Yardımcısı Erkan Kalender hem standı ziyaret ederek Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Şubesi Organ ve Doku Bağış Birimi personeline kolaylıklar diledi hem de organ ve doku bağışı hakkında bilgiler alarak akabinde organ ve doku bağışında bulundu.

Organ nakli nedir?

Görev yapamayacak kadar hasta bir organın sağlam ile değiştirilmesi işlemine organ nakli denir.

Hangi organ ve dokuların nakli yapılabilir?

Böbrek, Karaciğer, Kalp, Pankreas, Akciğer, Kornea, İnce Bağırsak, Kemik İliği, Kalp Kapağı ve Kemik. Bu organ ve dokulardan Kemik iliği; yalnızca canlıda, Karaciğer ve Böbrek; hem canlı hem kadavradan, Kalp, kalp kapağı, akciğer, pankreas, incebağırsak, kornea; yalnızca kadavradan alınarak nakledilebilmektedir. Ancak kişi yalnızca yoğun bakım servislerinde, “beyin ölümü” ile ölmüşse organları kullanılabilmektedir. Kalp ve akciğer çalışması cihazlarla devam ettirilir.

Beyin ölümü ve bitkisel hayat arasındaki fark nedir?

Bitkisel hayattaki hastaların solunumları devam eder. Bu hastalar aylarca ya da yıllarca yaşamaya devam etmekte ve bazı durumlarda iyileşerek normale dönebilmektedirler. Beyin ölümünde ise geriye dönüş mümkün değildir. Beyin Ölümü Nörolaji, Nöroşiruruji, Kardiyoloji, Anestezi olmak üzere toplam dört hekimden oluşan heyet tarafından gerekli bütün tetkikler yapıldıktan sonra saptanır.

Organ bağışı dini açıdan uygun mudur?

Diyanet İşleri Başkanlığı 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin uygun olduğunu açıklamıştır.

Kimler organ bağışında bulunabilir?

18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. Donörün(bağışta bulunan kişi) görünüşü ve vücut bütünlüğü bozulur mu? Organ alımı, ameliyathane koşullarında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilir. Cesedin vücut bütünlüğü korunur. Bağışladığınız organların bir bedel veya bir menfaat karşılığı 2238 sayılı yasaya göre başkasına verilmesi yasaktır.

Organ bağışı nereye yapılır?

Organ nakli yapan merkezlerde, hastanelerde, sağlık müdürlüklerinde, E-Devlet şifreniz ile internet üzerinden, organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek vs. Kuruluşlarda organ bağış işlemi yapılabilir.

Kemik İliği nakli nedir ve nasıl yapılmaktadır?

Sağlıklı kişiden toplanan kemik iliği; kan/kemik iliği hastalığı, kanser, doğuştan hastalığı olan bazı çocuklarda hastalığın tedavisi amacıyla hastaya damar yoluyla verilmesidir.

 Kemik iliği nakli hangi hastalıklarda yapılır?

Ağır aplastik anemi, fanconi aplastik anemisi, kan kanseri (lösemi) AML, tekrarlayan veya riskli ALL, KML, MDS, akdeniz anemisi (talasemi, erken dönemde), kalıtsal bağışıklık sistemi yetersizliği, kalıtsal metabolizma hastalıkları, bazı beyin tümörleri.

Kemik İliğinin alındığı bölgeler?

 Erişkinlerde; göğüs kemiği ve leğen kemiğinin ön üst çıkıntıları, omurların dikensi çıkıntıları, kaburga kemikleri ya da ilik içeren herhangi bir kemikten de yararlanılabilir. Bir yaşın altındaki çocuklarda; kaval kemiğinin ön yüzü. Daha büyük çocuklarda; kalça kemiğinin ön üst çıkıntısı, birinci ya da ikinci bel omurunun dikensi çıkıntıları kullanılır.

Kemik İliği vericiden nasıl alınır?

İki şekilde bağışlanır. İlki kalça kemik iliğinden bulunan kök hücrelerin özel bir iğne yardımıyla toplanması. Kemik iliği toplanması ameliyathane şartlarında anestezi altında yapılır. İkincisi kan vermek şeklindedir.

Vericiye herhangi bir zararı var mı?

İlik toplamada işlemin vericiye zararı yok denecek kadar azdır. Bu konuda çok nadiren yan etki bildirilmiştir. Vericide hafif kansızlık olabilir. Ağızdan verilen demir hapları ile birkaç haftada tam normale döner. Kan verilmesine gerek yoktur. 3-5 gün içinde verici kişi işine veya okuluna gidebilir.

 Kimler gönüllü verici olabilir ve vericinin hakları nelerdir?

18-55 yaşlarında, kronik bir hastalığı olmayan sağlıklı her birey gönüllü verici olabilir. Gönüllünün yapılan işlemler sırasında maddi bir harcama yapması söz konusu değildir. Gönüllü vericinin tüm bilgileri gizli tutulmaktadır. Gönüllü vericilikten hiçbir bahane sunmaksızın istediğiniz zaman vazgeçebilirsiniz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.