24 Kasım 2024
  • Bartın2°C
  • Ankara-1°C
  • Bolu-1°C
  • Kastamonu0°C
  • Zonguldak4°C
  • Karabük3°C

UZUN YILLAR TARTIŞILAN KÖPRÜNÜN TEMELİ ATILDI

Bartın’da yıllardır tartışılan ve yapılması beklenen Bartın Irmağı Köprüsü ya da kamuoyunda daha çok bilinen adıyla TOKİ Köprüsü’nde beklenen an nihayet gerçekleşti.

Uzun yıllar tartışılan köprünün temeli atıldı

15 Şubat 2019 Cuma 16:04

Bartın’da yıllardır tartışılan ve yapılması beklenen Bartın Irmağı Köprüsü ya da kamuoyunda daha çok bilinen adıyla TOKİ Köprüsü’nde beklenen an nihayet gerçekleşti. Bartın Irmağı Köprüsü Temel Atma Töreni Gölbucağı Mahallesi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. TOKİ konutlarının bulunduğu Hürriyet Mahallesi ile Orduyeri Mahallesi trafiğini rahatlatacağı düşünülen TOKİ Köprüsü yıllardır Bartın’da tartışma konusu olmuştu. Köprünü yapılacağı alan düşünüldüğünde köprüyü Bartın Belediyesi’nin yapması gerektiği bazı çevrelerce ifade edilmiş, bütçeyi ve maliyeti göz önünde bulunduran Belediye ise köprüyü yapamayacağını dile getirmişti. Köprüyü kimin yapacağı tartışılırken proje en sonunda Bartın Irmağı Islah Projesi içerisine dahil edilmiş ve köprünün yapımını Devlet Su İşleri üstlenmişti.

Köprümüzün hayırlı olmasını diliyorum

Gerekli inceleme ve yapılan araştırmaların ardından proje çalışmaları tamamlanan köprü için yoğun katılımla temel atma töreni düzenlendi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenin açaılış konuşmasını DSİ 23.Bölge Müdürü Hayrettin Baysal; “Bugün Bartın halkımızın merakla beklediği ve Bartın şehir merkezinin iki yakasını birleştirecek olan Bartın Irmağı Köprüsü’nün temelini atacağız. Bu köprü uzun yıllarca yapılması istenen bir köprüydü. 2018 Ekim ayında bu köprümüzün ihalesini yaptık. Köprü 16 metre genişliğinde ve 107 metre uzunluğunda olacak. Köprünün öncelikle fore kazıklarının imalatı yapılacak. 40 metre derinlikte, toplam 90 adet fore kazık yapılacak. Bu ve bunun ardından yapılacak çalışmalar bittikten sınra da köprü hizmete açılacak.Bu köprünün yapımında 1 milyon 340 bin kilogram demir kullanacağız. Ayrıca 3 bin 850 metreküp de beton kullanılacak. Şimdiden köprümüzün hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Emeği olan herkese teşekkür etti

Bölge Müdürünün konuşmasının akabinde kürsüye gelen Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın; “Her şeyden evvel Bartın Irmağı Köprüsü’nün hayırlı olmasını diliyorum. Bartın TOKİ Konutlarıyla 2005 yılında tanıştı ve o günden bu yana elzem olan bir köprümüzün temelini bugün atıyoruz. Bartın’da araç sayısı 52 binlere kadar çıktı. Nüfusumuz da Gecen Mahallemizle birlikte 74 binlere, öğrenci kardeşlerimizle beraber de 90 bine, her gün köylerden gelen vatandaşlarımızla birlikte de 100 bin civarına ulaşıyor. Onun için Bartın’da her yıl merkezde 2 bin artış olmuş ve bununla beraber araç artışı da olmuş. Bu da trafikte sıkışıklığa neden olduğu için köprüler elzem bir ihtiyaç oldu. Bartın’ın her iki tarafından da ırmak geçiyor. Irmaklardan da geçişin sağlanacağı tek iş de köprüleri çoğaltmaktır. Bu köprünün yapılmasında başta Sayın Valimiz ve Milletvekilimiz, DSİ yetkilileri olmak üzere vesile olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

52287128_392008401626188_550064291324100608_n.jpg

15 yeni köprüyü plana koyduk

Akın; “Bartın’da yeni yaptığımız imar planında 15 tane köprü koyduk. Bunun 4’ü yaya köprüsü 11’i ise araç köprüsü. Bu köprülerin geçişlerini sağladığımızda Bartın ne kadar büyürse büyüsün onlar Bartın’daki trafik sıkıntısını rahatlatacaktır. Bunları mutlaka yapmamız gerekiyor. Biz yurt dışı ve yurt içi ziyaretlerimizde de trafik sorununa bu şekilde çözüm sağlandığını sörüyoruz. Bartın’da ise Boğaz-Liman, Eski Mezbahane- Orduyeri, Çağlayan-Tuna Mahallesi, Öğretmenevi- Taşköprü, Gecen-Ağdacı, Terminal Mevkii-Kutlubeydemirci, Yalı 1, Yalı 2, Belediye Sosyal Tesisleri Kemer Meydanı, Fidanlık-Kız Meslek Lisesi yanı, Topluca-Gürgenpınarı, Fatih İlkokulu-Kanlıırmak, Kemerköprü-Tabakhane Sokak, Şiremirçavuş-Karaköy köprülerini inşallah hayat geçireceğiz. Bunları Belediye Meclisi’ndeki arkadaşlarımızla beraber toplu bir şekilde oy vererek Meclis’ten geçirdik. Köprü yapmak ve projelere koymak yetmiyor karşılığında yol ağlarının da olması gerekiyor. Bu yeni projede de karşılarında yol ağları da var. Yol ağında bir sıkıntı vardı ama öteleme yaptık takas yaparak burayı gerçekleştirdik. Burada gerekli genişletmeler de yapıldı. İnşallah burada Durnuk tarafındaki 4 köyümüzün de TOKİ bölgesinin de bu köprüyü kullanarak Orduyeri’ndeki trafik sıkışıklığını da gidereceğini düşünüyoruz. Tekrar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bartın’a hayırlı uğurlu olsun

Köprünün önemine değinen AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç; “Bartın Irmağı Köprümüz tüm Bartın’a hayırlı uğurlu olsun. Bu köprüyle Bartın’ın iki yakasını bir araya getirmiş olacağız. Bartın Irmağımız bizim Türkiye’de denizden karaya doğru şehre doğru 14 km taşımacılık yapılabilen gemi yüzebilen teknelerle gezinti yapılabilen tek doğal ırmak. Böyle bir hazinemiz var bizim. İlimizin adı da zaten Bartın Irmağı’ndan geliyor. O nedenle Bartın Irmağı’na çok önem veriyoruz. Bartın Irmağı’nın turizme kazandırılması ıslahı ile ilgili projede yatırım planında. Bu köprüde aslında bu projenin bir parçası. 2011 de köprüyü yapmak için bir ödenek aktarmıştık tabii o gün bazı aksamalar oldu ama artık bunları aştık. Şimdi Devlet Su İşleri’nin projesine dahil ederek köprüyü inşallah kısa süre içerisinde Bartın halkının hizmetine sunacağız. Büyük bir köprü 100 metreden fazla 16 metre genişliğinde gidiş gelişli olacak ve altından da teknelerin geçebileceği yükseklikte Bartın’a yakışır bir köprüyü Bartın’a kazandıracağız. Bedeli 15 Milyonluk bir yatırım” dedi.

52551364_253544098894466_3525934735723331584_n.jpg

6 milyarlık kamu yatırımı kazandırdık

Tunç; “Bartın’a bugüne kadar 6 milyarlık kamu yatırımı kazandırdık. 6 milyarlık da devam eden yatırım var. Hız kesmeden devam ediyoruz. Devlet Su İşleri Bartın’da önemli yatırımlara imza attı. Bartın 1998’de büyük bir sel tehlikesi atlattı büyük bir hasar oluştu. Bu selden sonra barajlar konuşuldu ama bu barajların yapımı maalesef aksamıştı. Koalisyon dönemlerine denk gelmişti. Ama bu dönemde son 16 yılda toplamda 6 milyarın 1,5 milyarı DSİ ve Orman yatırımı. Bu rakamın içerisinde Kirazlı Köprü Barajı var. Bu baraj ile Bartın’ı sel taşkınlarından kurtardık. Artık uzun süreli yağışlarda acaba Bartın’da yine sel olur mu endişesi yok. Yine Kışla Barajımızı Kozcağız’da tamamladık. Yine Kozcağız Barajı devam ediyor. En kısa sürede tamamlayacağız. Köylerimizde, beldelerimizde ve ilçelerimizde de taşkın koruma çalışmaları devam ediyor. Artık yıllarca sürmüyor başladı inşallah açılışına da hep birlikte geleceğiz. Bartın’ımız şehir içi bir çevre yoluna adeta kavuşmuş olacak. Ancak bu köprü ile Orduyeri Köprüsü arasında olan mesafe içerisinde de halkımızın iki yaka arasında gidip gelişini kolaylaştırmak için köprüler gerekiyor. Yaya köprüleri yapmamız gerekiyor. Yalı’dan Orduyeri’ne yaya köprüsü gerekiyor. İnşallah o günler de yakındır. O günleri Bartın halkı gerçekleştirecektir” diye konuştu.

51968899_2628003330560074_6503181867464785920_n.jpg

Çalışmalar hızlı bir şekilde devam edecek

Vali Sinan Güner ise yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Bartın Köprüsü Temel Atma Törenine hoş geldiniz. Törene geçmeden önce sizlerle, ilimizle ilgili birkaç bilgiyi paylaşmak istiyorum. Yeni açıklanan TÜİK nüfus verilerine göre il nüfusumuz Binde ‰ 27,6’lik bir artışla 198.999 kişiye ulaşmıştır. Nüfusun % 41,7’si İl ve İlçe merkezlerinde, %58,3’ü belde ve köylerimizde yaşamaktadır. 2018 yılında yürüttüğümüz kamu yatırımlarında; 7 milyar 112 milyon 252 bin TL bedelli 281 projede çalışma yapılmış, tahsis edilen 845 milyon TL ödeneğin 784 milyon 575 bin TL harcama yapılarak %93’lük bir nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Bu süreçte 281 projeden 148’i tamamlandı, 75 projede faaliyetler halen devam etmekte ve 5 proje ihale aşamasındadır. İlin sosyal ve ekonomik kalkınmasının temelini oluşturan ulaşım, enerji, çevre ve sosyal altyapı yatırımları kapsamında önem arz eden; Zonguldak-Amasra-Kurucaşile-Cide Yolu,  Kirazlıköprü Barajı ve Hes İnşaatı, Kozcağız Barajı, 400 Yataklı Yeni Devlet Hastanesi;, Bartın Kışla Sel Kapanı, Ulus-Eldeş Göleti ve Sulaması, Bartın Dereleri Taşkın Koruma Tesisleri, Bartın Adliye Sarayı inşaatı; çalışmalarında 2018 yılında gönderilen ödenekler doğrultusunda hedeflere ulaşılmış, 2019 yılında ise ödeneklerin belirlenmesi durumunda çalışmalara hızlı bir şekilde devam edilecektir.

52071473_2327922370573743_5728176386363883520_n.jpg

Hayvan Rehabitasyon Merkezi yapılacak

Yine bu kapsamda olmak üzere; İnkumu’ndaki katı atık depolama alanının kaldırılarak düzenli atık bertaraf tesisi yapılması projesinde projelendirme çalışmaları devam etmektedir. İnşallah 2019 yılında temelini atacağız. Hayvanların korunması, çevre ve insan sağlığı açısından önem arz eden sokak hayvanlarının rehabilite edilmesi amacıyla planladığımız Hayvan Rehabitasyon Merkezi için arazi temin edilmiş olup proje aşamasına gelinmiştir.  Yıllardır önemli bir sorun olarak karşımıza çıkan İnkum yolunun iyileştirilmesi çalışmaları sona gelinmiştir. Bartın’ın gelişmesine ivme sağlayacak olan; Bartın Irmağı Islah projelerinde ise sürecin hızlandırılması için özel olarak gayret gösteriyorum, inşallah bu yıl içerisinde somut sonuçlarını göreceğiz. OSB ve Şehrin elektrik enerjisi altyapısını güçlendirecek olan OSB Trafo Merkezi yapımında da sona gelinmiştir.

52047605_2220261418236122_3882634694528860160_n.jpg

“Gündüz Bakım Evi” açılacak

Bartın Üniversitesi ve Yurtlar bölgesinin elektrik enerji ihtiyacı için gerekli olan, bu alanın köy şebekelerinden çıkarılıp Bartın-Kozcağız Enerji Nakil Hattı’na bağlanması konusunda da gerekli çalışmalar tamamlanmış olup Mart ayı sonundan itibaren çalışmalara başlanacaktır. Bartın Üniversitesi ve Yurtların su sorununun çözüme kavuşturulması, yarım kalan kanalizasyon tesislerinin tamamlanması, grup yollarının standardının geliştirilmesi konusunda da çalışmalara başlanmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan 200 günlük eylem planında Bartın ilinde yapılması emredilen engelli vatandaşlarımızın günlük bakımları ile uygun eğitim ve beceri kazandırma amaçlı “Gündüz Bakım Evi” açılması çalışmalarına başlanmıştır.  Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarımıza eğitim için ek derslik sağlama konusunda da çalışmalarımız devam etmektedir.

img_6670.jpg

Millet Konağı açılacak

Eski Özel İdare binası olarak bilinen tarihi yapı restore edilerek Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan 200 günlük eylem planı kapsamında olmak üzere “Millet Konağı” olarak hizmete açılacaktır. Sıfır Atık Projesi yine, önemli bir çevre projesi olarak devam etmektedir.  Amasra İlçemizin UNESCO dünya kültür mirası listesine alınması çalışmaları kapsamında, koruma amaçlı imar planı yapılmış, arkeolojik kazı için izin çalışmaları başlatılmıştır. Kamunun elindeki atıl bina ve arsaların ekonomik girişimcilere tahsisi amacıyla tespiti; alternatif turizm faaliyetleri; markalaşma; sanayi yatırımları teşviki bakımından çeşitli proje çalışmaları devam etmektedir.

img_6665.jpg

Emeği geçen herkese teşekkür etti

Bartın’ın en büyük sorunlarından birisi olan yoğun şehir içi trafiğini ve şehir içi geçişlerini en aza indirmek amacıyla yapımına karar verilen Bartın Irmağı Köprüsü’nün hayata geçirilmesinde emeği geçen DSİ Genel Müdürü Sayın Mevlüt Aydın ve merkez teşkilatını, DSİ 23. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal ve bölge teşkilatını, DSİ 233 Şube Müdürü Sançar Biçer ve çalışanlarını, yapımı üstlenen Solmaz İnşaat Firmasını kutluyorum.  Bu projenin hayata geçirilmesindeki çabalarından ve yardımlarından dolayı Sayın Bakanlarımıza, önceki Valililerimize, Sayın Milletvekili Yılmaz Tunç Beyefendiye, Sayın Belediye Başkanı Cemal Akın’a, İl Müdürlerimize, bütün çalışma arkadaşlarıma, bizleri yalnız bırakmayan basın mensuplarına ve vatandaşlarımıza da teşekkür ediyorum.” Yapılan konuşmalarına akabinde protokol üyeleri tarafından köprünün temeli atıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.