UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ AĞDA TATLISININ PATENTİ ALINACAK
Bartın Belediyesi geleneksel lezzetlerimizden bir tanesi olan Ağda’nın tanıtımı yapmak amacıyla Hükümet Caddesi Ağdacı Heykeli önünde 2 bin kişiye ağda ikramında bulundu.
05 Temmuz 2017 Çarşamba 13:01
Bartın Belediyesi geleneksel lezzetlerimizden bir tanesi olan 150 yıllık gelenek ağda satıcılığını yaşatmak ve Ağda’nın tanıtımı yapmak amacıyla Hükümet Caddesi Ağdacı Heykeli önünde 2 bin kişiye ağda ikramında bulundu. Yoğun ilginin olduğu etkinlikte Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Taner Çetin, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, MHP Kadın Kolları Başkanı Nuran Akmaz ve MHP’li Belediye Meclis Üyeleri tarafından ağda dağıtımı yapıldı.
Geleneğimizi yaşatalım istiyoruz
Ağda ikramının ardından değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Cemal Akın; “Bartın’ımızın geleneksel en az 150 yıllık ağda tatlısını dağıtıyoruz. Hükümet Caddesi’ni düzenledik. Düzenlerken de bu cadde üzerine 3 tane heykel koyduk. Bunlardan bir tanesi de ağdacı heykeliydi. Ağda tatlısı ismini ağdadan alan Ağdacı Köyümüzde yapılırdı. Bu tür etkinliklerle geleneğimizi yaşatalım istiyoruz. Çünkü önemli bir yere sahip olan bu geleneğimiz kaybolmak üzere. Bir de patentini alalım istiyoruz. Bu konuda çalışmalar başlattık. Ağda tatlısı patentimizi alacağız” dedi.
“Bilenler Hatırlayacak, Bilmeyenler Tadacak”
Başkan Akın; “Ağda satıcıları mahallelerimizde satış yaparken ağdacı geldi diye bağırırlardı. Sesi duyan vatandaşlar evlerinden inip alırlardı. Bu geleneği sonlandırmak istemiyoruz. Bu nedenle ağda tatlısı dağıtımı yapıyoruz. Unutulmasını arzu etmiyoruz. Çoğu gencimiz ağdanın ne olduğu bilmiyor. Bizde geleneksel tatlılarımızdan olan ağdanın tanıtımını yapmak amacıyla “Bilenler Hatırlayacak, Bilmeyenler Tadacak” sloganı ile bu etkinliğimizi gerçekleştirdik. Ücretsiz olan etkinliğimize halkımız büyük ilgi gösterdi” diye konuştu.
Köyümüzün adı ağda tatlısından geliyor
İsmini Ağda tatlısından alan Ağdacı Köyünün Muhtarı Ahmet Zengin, Hükümet Caddesi’ne konulan ağdaca heykelinin dedesi ağdacı İlyas İpek olduğunu belirterek; “Köyümüzün adı ağda tatlısından geliyor. Daha önceleri ticareti yapılıyordu. Taşıma gücü olmadığı için 2 kişi ağdayı mahalle mahalle gezdirerek satıyordu. Satış bittikten sonra değirmenlerde paraya çevrilip köye dönülüyordu. O zaman bu işi 30 kişi yapıyorsa şimdi 3 kişi yapıyor. Tabii halen daha yapılan bu ağda katkı malzemesi kullanılmadan yapılıyor. Katkı malzemesi kullanılmadığı zaman ki lezzeti çok daha iyi oluyor” şeklinde konuştu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.