22 Kasım 2024
  • Bartın18°C
  • Ankara17°C
  • Bolu17°C
  • Kastamonu13°C
  • Zonguldak17°C
  • Karabük18°C

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ 11 METRE UZUNLUĞUNDA TEKNE İMAL ETTİ

Bartın Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gemi İnşaatı Programı öğrencileri tarafından imal edilen 11 metre uzunluğunda tekne suya indirildi.

Üniversite öğrencileri 11 metre uzunluğunda tekne imal etti

25 Mayıs 2018 Cuma 08:19

Bartın Üniversitesi'nin Kurucaşile yerleşkesinde, Bartın Meslek Yüksekokulu Gemi İnşaatı bölümü öğrencileri tarafından 11 metre boyunda ve 3 buçuk metre genişliğinde inşa edilen teknenin açılışı törenle gerçekleştirildi. Büyük beğeniş toplayan uygulama teknesi suya indirildi. Öğretim elemanları ve Kurucaşile İlçesindeki Gemi inşa ustalarının gözetiminde yapılan tekne 13 deniz mili hız yapabilecek şekilde tasarlandı. Tekne, Yat İşletme ve Yönetimi Programı öğrencilerinin uygulamalı derslerinde kullanılacak. Kullanıma hazır hale getirilen uygulama teknesinin hizmete alımı için düzenlenen törene Vali Nusret Dirim, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Selim Kapancı, kurum müdürleri, öğretim elemanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 Çok değerli ustalarımızın desteğiyle hazırlandı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenin açılış konuşmasını Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun gerçekleştirdi. Uzun; “Bugün burada Bartın’ın bu kadim ve güzel ilçesinde, buranın tarihi, sosyal ve ekonomik hayatıyla özdeşleşmiş bir çalışmanın açılışı için bulunmaktayız. Öğrencilerimizin, öğretim elemanlarımız ve Kurucaşile’den çok değerli ustalarımızın desteğiyle hazırladığı Bartın Üniversitesi teknesinin açılışını gerçekleştirmenin, gelecek için atılan bu adıma şahit olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.  Bu teknenin yapımında Gemi İnşaatı öğrencilerimiz çalışmış, eğitimleri için önemli bir uygulama alanı olmuştur. Şimdi ise tamamlanan teknede Yat İşletme ve Yönetimi Programı öğrencileri uygulamalı dersler yapacaktır” dedi.

Türkiye’nin en umut vaat eden bölgelerinden biri

Kurucaşile’nin ahşap gemi yapımında önemli bir yer olduğunu belirten Uzun; “Tam donanımlı laboratuvarlarda simülasyonlar üzerinden anlatılan dersler bu şekilde daha da verimli hale gelecektir. Herkesin malumudur ki Kurucaşile’de Osmanlı donanmasının savaş gemilerinden, yakın sahil yük gemilerine kadar pek çok gemi tipi inşa edilmiştir. Tekkeönü’nden Kapısuyu’na kadar olan sahil şeridinde ahşap gemi yapımcılığı oldukça ilerlemiş dünya çapında ününü duyurmayı başarmıştır. 3 bin yıllık bir tarihi olan ilçemiz hala, tekne yapımcılığı konusunda Türkiye’nin en umut vaat eden bölgelerinden biridir" diye konuştu.

Bakanlık tarafından yetkilendirilen yüksekokuldan biri

Bartın Üniversitesi’nin bölgesel odaklı bir üniversite olduğunu söyleyen Uzun; “Bulundukları bölgelerden başlamak üzere gelişim gösteren üniversiteler ülkemizin kalkınmasına ciddi katkılar sunacaktır. Bartın Üniversitesi olarak bizler de 2018-2022 yıllarını kapsayan stratejik planımızı şehrimizden başlamak üzere bölgemizin dinamiklerini gözeterek hazırladık. Bilimsel çalışmalarımızda bölgesel dinamiklere odaklandık. Bugün Kurucaşile’de yer alan Gemi İnşaatı, Yat İşletme ve Yönetimi, Deniz ve Liman İşletmeciliği ile Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programlarındaki çalışmalar da bu yönde sürdürülmektedir. Bartın Meslek Yüksekokulumuz yat kaptanlığı, sınırlı vardiya zabitliği ile gemi adamı uzmanlığı eğitimleri verme konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkilendirildi. Karar doğrultusunda Bartın Meslek Yüksekokulu Bakanlık tarafından yetkilendirilen 22 fakülte ve yüksekokuldan biri oldu. Buradan mezun olacak öğrencilerimiz, Uluslararası geçerliliği olan yeterlilik belgeleri sayesinde uluslararası denizcilik alanında faaliyet gösteren işletmelerde çalışma imkânı bulacaklar. Ayrıca bölge halkına gemi adamları eğitimi verilmesi için de çalışmalar hızlandırılmıştır. Tüm gayretimiz geleceğimizi emanet edeceğim öğrencilerimiz ve bizi bağrına basan yöre halkımızın mutlu bir hayat sürmesi için" şeklinde konuştu.

Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum

Rektör Uzun’un ardından kürsüye gelen Vali Nusret Dirim ise konuşmasında; “Özellikle öğrencilerimize böyle güzel bir işe imza attıkları için tebrik ederim. Bartın Üniversitesi'nde güzel işler yapılıyor. Bizler de gururla takip ediyoruz. Uygulama teknesinin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Rektör Uzun dümene geçti

Yapılan konuşmaların ardından 11 metre boyunda 3 buçuk metre genişliğinde inşa edilen ve 13 deniz mili hız yapabilecek şekilde tasarlanan teknenin açılış kurdelesi kesildi. Açılış sonrası tekneyi gezen protokol üyeleri, Kurucaşile kıyılarında tekne ile gezinti keyfi yaşadı. Bu sırada dümene geçen Rektör Uzun, teknenin hayırlı uğurlu olmasını diledi.  Bartın Üniversitesi Bartın Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Kıvanç Bakır,  gezinti sırasında Vali Dirim’e teknenin teknik özellikleri hakkında bilgi verdi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.