TUZ STANDI KURULDU
Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Dünya Tuza Dikkat Haftası etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda tuzla ilgili stant kuruldu. Diyetisyen Melike Başol tarafından bilgiler verilen standa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
23 Mart 2017 Perşembe 13:00
Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 20-26 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda halkın bilgilendirilmesi ve konu hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla stant kuruldu. “Aşırı tuz tükettiğimizde sağlığımız nasıl etkilenir? Tuz nedir? Sodyum nedir?” gibi merak edilen sorulara cevap verildi. Diyetisyen Melike Başol tarafından bilgiler verilen standa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Stantta tuz ile ilgili broşürler dağıtıldı.
Gizli tuz tüketimine önem veriyoruz
Etkinlikle ilgili değerlendirmelerde bulunan Diyetisyen Melike Başol: “20-26 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında Cumhuriyet Meydanı2nda stant açtık. Bu hafta neye dikkat etmeye çalışıyoruz? Bu yıl gizli tuz tüketimine önem veriyoruz. Biz yemeklerde tuzu oldukça fazla tüketiyoruz. Bununla birlikte özel paketlenmiş gıdalarda oldukça sodyum alımımızı artırıyoruz. Tuzun 1 gramında 400 mg sodyum bulunur. Sofra tuzu, kabartma tuzu ve yemek sodası fazla miktarda sodyum içermektedir. Zeytin, turşu, peynir, konserve, turşular yüksek miktarda sodyum içeriyor. Sodyum doğal olarak bazı besinlerin yapısında da bulunuyor. Sağlıklı yetişkin bir birey için günde 5 gram tuz yeterlidir. 5 gram tuzun çokluğu doğal olarak yemeklerden sağlanmaktadır. Az tuz tüketimine kısa sürede alışılabilir” dedi.
Tuz tüketimi için dikkat edilecek hususlar
Aşırtı tuz tüketiminin zararlarına değinen Diyetisyen Başol: “Aşırı tuz tüketimi sonucu yüksek tansiyon, kalp hastalığı, inme, böbrek hastalığı, kemik erimesi, bazı kanser türleri görülme riski aratabilir. Sofralarda tuz kullanmayın. Yemeklere çok az tuz ekleyin. Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin. Peynir, zeytin gibi tuz içeriği yüksek gıdaları bir gece suda bekleterek tuz içeriğinin azaltılmasını sağlayın. Satın alınan hazır besinlerin etiketleri mutlaka okunmalı. Az ama iyotlu tuz tüketilmeli. İyotlu tuz zeka geriliğini ve beyin hasarını önler. Başarıyı artırır. İyot kaybını önlemek için tuzu yemeklerinizi pişirdikten sonra ekleyin” diye konuştu.
Obezite ve kronik hastalıklar tüm insanlığın yarası
Hazır besinlerin tuz içerip içermediği anlamanın yollarını da anlatan Başol: “Karbonat, Kabartma Tozu, Salamura, Disodyum Fosfat, Mono Sodyum Glutamat, Nacı(Sodyum Klorür), Sodyum Kazeinat, Sodyum Sitrat, Sodyum Propionat, Sodyum Sülfit, Soysa Sosu gibi ifadeler hazır ürünlerin etiketlerinde varsa o besin tuz ya da sodyum içeriyor demektir. Belirttiğim ifadeler tuzun diğer isimleridir. Bu nedenle etiket okuma alışkanlığını kazanmalıyız. Sofradan tuzluğu kaldırmalıyız. Obezite ve kronik hastalıklar tüm insanlığın yarasıdır. Tuz basmayın” dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.