TÜRKİYE’NİN TEK İÇ LİMANI GÜN YÜZÜNE ÇIKARTILACAK
Belediye Başkanı Cemal Akın, 28 Kasım 1929’dan bu yana hiçbir onarımı yapılmayanTürkiye’de tek iç liman olma özelliğine sahip olan Bartın İskelesi ile ilgili gereken çalışmaların 2018 yılında yapılacağını belirtti.
02 Ekim 2017 Pazartesi 12:41
Batı Karadeniz’in Anadolu’ya Anadolu’nun da dışa açılmasını sağlayan ve Türkiye’de tek iç liman olma özelliğine sahip Bartın Tahmil-Tahliye İskelesi ayakta kalmaya çalışıyor. 28 Kasım 1929’dan günümüze kadar bakımının yapılmaması ve ticari önemini kaybetmesi sebebiyle tarihini dokusunu kaybederek yok olmayla karşı karşıya bırakılıyor. Türkiye’nin tek iç limanı özelliğine sahip olan Tahmil Tahliye İskelesi, ihmaller nedeniyle var olma mücadelesi veriyor.
2018 yılında çalışmalara başlanacak
Bartın’ın tarihi ile ilgili yaptığı çalışmalarla herkesin takdirini kazanan Belediye Başkanı Cemal Akın, Türkiye’nin tek iç limanı özelliğine sahip olan Tahmil Tahliye İskelesi ile ilgili çalışmaların 2018 yılında başlayacağının müjdesini verdi. Başkan Akın; “Tarihi iç limanı ortaya çıkacağız. İskeleyi kullanıma açacağız. O dönemin Belediye Başkanı Samancıoğlu Kemal Bey’in sayesinde Yalı’ya tahmil-tahliye iskelesi yapıldı. Daha sonra 1929’da betonarme tahmil tahliye iskelesinin arasına on metre genişliğinde kaldırım döşendi. Uzun yıllar Bartın ekonomisinin can damarı olan Tahmil Tahliye İskelesine o dönemden günümüze kadar hiçbir onarımı yapılmadı. Bu tarihimizi ortaya çıkartacağız. Dere taşlarıyla yeniden düzenleyeceğiz. 2018 yılında çalışmalara başlanacak” dedi.
İskele Bartın tarihi için önemli bir yere sahip
Tarihe verdiği önem nedeniyle Belediye Başkanı Cemal Akın’a teşekkür eden Yerel Tarih Araştırmacısı Çetin Asma; “Bir tarih araştırmacısı olarak söyleyebilirim ki Bartın’da tarihi değerlere artık sahip çıkılıyor. Bartın eskiden beri birçok medeniyeti bünyesinde barındırmıştır. Bu medeniyetlerin eserlerinin bulunduğu bir şehirdir. Bu özellikleriyle Bartın 3 bin yıllık geçmişiyle önemli bir tarih şehridir. Geçmişten buyana Bartın’da tarihin yok olmasına göz yumuluyordu. Ancak Belediye Başkanımız Sayın Cemal Akın buna son verdi. Tarihle ilgili tüm konularda duyarlı davranıyor. Sayın Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Bartın tarihi ile ilgili bir çok çalışma yapıldı. Son olarak da Başkanımız Bartın İskelesinde çalışma yapılacağını söyledi. Bartın ekonomisine yıllarca hizmet etmiş ve tek iç liman özelliğine sahip Bartın İskelesine 1929’dan bu yana hiçbir iyileştirme çalışması yapılmadı. Bu iskele Bartın tarihi için önemli bir yere sahip. İnşallah bu tarihimizi de yaşatacağız” diye konuştu.
İskele keresteciliğin merkezi olarak gösterilebilir
Bartın İskelesi’nin Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine konu olduğunu söyleyen Asma; “Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine konu olabilecek kadar önemli olan bu iskelenin günümüzdeki durumu içler acısı. Tahmil Tahliye İskelesi Bartın için önemli bir değerdir. İskelenin durumu gerçekten Bartın’a yakışmıyor. Bunları gördükçe içimiz cız ediyor. Bu iç limanın onarımı Bartın için bir kazanç olacaktır. İskelenin geçmişi 1700’lü yıllara kadar dayanıyor. O yıllarda bu iskele keresteciliğin merkezi olarak gösterilebilir. Bu bölgenin en işlek limanıydı diyebiliriz. Bu iskele uzun yıllar Karadeniz’in Anadolu’ya Anadolu’nun da dışarıya açılan bir kapısı olmuştur. Bu iskelenin bir benzeri yok. Ülke içinde bazı illerden Bartın’a gelen malların dışarıya sevkiyatı bu iskele üzerinden yapıldığı gibi yolcu taşımacılığında da önemli bir yere sahipti. İnşallah bu başarılabilir. Yük ve yolcu taşımacılığında bu iskele tekrar kullanılabilir” şeklinde konuştu.
Elimizdeki değerin geç de olsa farkına vardık
Bartın Belediyesi’nin bu iç limanla ilgili gerekli çalışmaları yapacak olmasının büyük önem taşıdığını belirten Asma; “İskelenin zamanında gerekli onarımları ve bakımı yapılsaydı şimdi bu halde olmazdı. İlk başta dönemin belediye başkanı Samancıoğlu Kemal Bey’in ön ayak olmasıyla Fransızlar tarafından tahmil-tahliye limanı yapılıyor. Tahmil tahliye iskelesinin ağırlığı 862 ton, kitlesi 201 metreküp olup uzunluğu da 90 metre. İskele o zamanda 7 metre uzunluğunda 64 adet kazık çakılarak yapılmış. Daha sonra bu betonarme iskelenin arasına on metre genişliğinde kaldırım döşenmiş.Bunun dışında bir çalışma yapılmamış.Taş iskelenin bulunduğu yerden ırmağa doğru merdivenler vardı ve buralardan küçük motorlara binilirdi. Sayın Başkan dere taşıyla bu limanın yeniden düzenleneceğini söyledi. Çok mutlu oldum. İlimiz için büyük öneme sahip olan bu limanın ortaya çıkartılacak olması gerçekten çok önemli. İnşallah gerekli çalışmaların ardından ırmağın ve iskelenin canlandırılması adına etkinlikler de düzenlenecektir. Elimizdeki değerin geç de olsa farkına vardık” dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.