TÜRKİYE’NİN EN KÜÇÜK CEP UYDUSUNU UZAYA GÖNDERİYOR
Türkiye’nin ilk ‘cep uydusu’nu uzaya göndermeye hazırlanan Grizu-263 Uzay Takımımız, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı'nın katılımıyla basına açıklamalarda bulundu.
04 Mart 2020 Çarşamba 04:40
Türkiye’nin ilk ‘cep uydusu’nu uzaya göndermeye hazırlanan Grizu-263 Uzay Takımımız, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı'nın katılımıyla basına açıklamalarda bulundu. Amerika Birleşik Devletlerinde 2018 ve 2019‘da düzenlenen model uydu yarışmalarında üst üste dünya ikincisi, Teknofest 2019 kapsamında düzenlenen 4. Türksat Model Uydu yarışmasında Türkiye birincisi olan üniversitemizin ve ülkemizin gururu Grizu- 263 Uzay Takımı, 5 santimetrelik Türkiye'nin en küçük mini cep uydusunu uzaya fırlatarak, ülkemizin uzaya uydu gönderen ikinci üniversitesi olacak.
Haziran ayından sonra fırlatılması planlanıyor
Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü ve Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T. A. Ş.’nin destekleriyle geçtiğimiz yıl başlanan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin cep uydu projesi çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye’deki ilk Pocketqube uydu standardındaki projesi olan uydumuz ‘Grizu-263A’nın 2020 yılının Haziran ayından sonra fırlatılması planlanıyor. 10 Şubat Pazartesi günü Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Teknolab’de gerçekleştirilen basın bilgilendirme toplantısında konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Grizu-263 Uzay Takımı kaptanı Çağla Aytaç Dursun, 5x5x5 santimetrelik uydunun üretim aşamasını tamamlamak üzere olduklarını belirterek test ve deneme aşamalarından sonra yılın ikinci yarısında Yeni Zelenda’dan uzaya gönderileceğini söyledi.
Uluslararası alanda ilk olacak bir başarı elde edilecek
Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı ise yaptığı açıklamada, Grizu-263 Uzay Takımının Üniversitemizin gurur kaynağı olduğunu vurgulayarak diğer öğrencilerimize de örnek olduklarını ve ellerinden geldiğince bu çalışmalara desteklerini sürdüreceklerini ifade etti. Üç yıl boyunca alçak dünya yörüngesinde görev yapması planlanan cep uydumuz ile 500 km’lik yörüngede toplanacak veriler, üniversitemiz bünyesinde kurulan yer istasyonu ile alınacak. Dünya görüntülerinin 5 santimetrelik uyduyla uzaydan otonom bir şekilde alınmasının planlandığı projenin hayata geçmesi durumunda, uluslararası alanda ilk olacak bir başarı elde edilecek. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uzay Sistemleri Test Laboratuvarı'nın yanı sıra Türkiye Amatör Uydu Teknolojileri Derneği (TAMSAT) ile TU Delft Üniversitesi'nin teknik destekleriyle sürdürülen, dünyanın sayılı projelerinden biri olan grizu-263A’nın fırlatmasının başarı ile gerçekleşmesi durumunda, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye’nin en küçük cep uydusunu uzaya fırlatan ilk üniversitesi; İstanbul Teknik Üniversitesi’nden sonra da uzayda uydusu bulunan ikinci Türk üniversitesi olacak.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.