TOPLAMA PARÇALARLA OTOMOBİL ÜRETTİLER
Bartın'daki bir lisede kimya öğretmeni ve öğrenciler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Projesi kapsamında hazırladıkları projede, "Bukan" adını verdikleri çift kişilik mini otomobil üretti.
25 Mayıs 2018 Cuma 13:41
Bartın'daki bir lisede kimya öğretmeni ve öğrenciler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Projesi kapsamında hazırladıkları projede, toplama parçalarla yenilmez anlamına gelen "Bukan" adını verdikleri çift kişilik mini otomobil üretti.
Kozcağız Çok Programlı Anadolu Lisesi kimya öğretmeni Tahir Dikicigil öncülüğündeki öğrenciler, TÜBİTAK Bilim Projesi kapsamında ahşap malzemeler kullanarak "Bukan" ismini verdikleri otomobili yaptı.
Öğretmen ve öğrencilerin kendi imkanlarıyla malzemelerini topladığı, yaklaşık 2 ayda tamamlanan ve saate 40 kilometre hıza ulaşabilen "Bukan" ile iki kişi seyahat edebiliyor.
- "Kendi imkanlarımız ve bütçemizle girdik bu işe"
Kimya öğretmeni Dikicigil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomobili TÜBİTAK Bilim Projesi kapsamında ürettiklerini söyledi.
İlk etapta öğrencilerle bisiklet yapmayı planladıklarını, daha sonra bu planı değiştirerek otomobil üretmeye karar verdiklerini belirten Dikicigil, şunları kaydetti:
"Öğrencilerimiz, 'Hocam araba yapabilir miyiz?' diye sordular, ben de yapabileceğimizi söyledim. Bir şekilde adım attık ve otomobili üretmeye başladık. Gençlerimiz çok ilgi gösterdi. Okulumuzda sadece bilgisayar, muhasebe ve çocuk gelişimi bölümü olduğu için herhangi bir atölyemiz yok. Herhangi alet, edevat, takım gibi şeylerimiz de yok. Biz ne yapabiliriz, kendi imkanlarımız ve bütçemizle girdik bu işe."
- Dış aksamı ahşap, kapıları manyetik
Dikicigil, öğrencilerin zekaları ve yaratıcılıkları sayesinde bu işe başladıklarını vurgulayarak, "Esnafı dolaşarak, ihtiyaçlarımızı tespit ettik ve temelden işe başladık. Arabamızın iskeletini yaptık. Motorunu da hurda motorculardan ettik. Parçaları birbirine monte ettikçe ortaya güzel bir şey çıkamaya başladı. Biz de gençlerle heyecanlandık ve en sonunda otomobili tamamladık." diye konuştu.
Aracı, herhangi bir bütçe harcamadan kendi kısıtlı imkanlarıyla gençlerle başardığını anlatan Dikicigil, ürettikleri otomobilin geliştirilmeye müsait olduğunu aktardı.
Dikicigil, öğrencilerin çalışmaya çok destek verdiğini, neredeyse "okulun tamamının elinin değdiğini" dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kapılarımız mıknatıs gibi manyetik alanla açılan ve kapanan bir sistem, zaten amacımız da geliştirilebilir proje aracı yapmaktı. Öğrencilerimiz böyle bir şeyin yapılabileceğini öğrendi. Biz bu otomobili tornavida çekiçle yaptıysak, Türkiye neden kendi otomobilini üretmesin? Milletimize yakışır olsun diye 'Bukan' ismini koyduk. 'Yenilmez ve güçlü' anlamına geliyor. Bizler bu imkanlar bunları yapabiliyorsak, büyüklerimiz de yerli otomobilimizi yapacaktır."
Öğrencilerden Eren Erol ise önce bisiklet üzerinden yola çıkıldığını ancak daha sonra araba fikrine dönüldüğünü belirterek, "Bu kadar kısa bir sürede, birlik ve beraberlik içerisinde neler yapılabileceğini umarım göstermişizdir." ifadesini kullandı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.