21 Kasım 2024
  • Bartın10°C
  • Ankara14°C
  • Bolu8°C
  • Kastamonu10°C
  • Zonguldak8°C
  • Karabük12°C

ŞAP HASTALIĞI İLE ETKİN MÜCADELEYE BAŞLANDI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen şap hastalığı ile mücadele programı kapsamında uygulanan sığırlara şap aşılaması kampanyası başladı.

Şap hastalığı ile etkin mücadeleye başlandı

10 Ağustos 2017 Perşembe 16:15

‘2020 yılına kadar yok edilecek’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan “Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi” kapsamın da Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü şap aşısı kampanyası başlattı. İlk olarak 400 başlık Azim Süt İşletmesinde gerçekleştirilen aşı işlemi tüm il genelinde uygulanacak.

İl Müdürü Bayram, kampanyayı yakından takip etti

Aşı kampanyasına Bartın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Emine Sancar, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü M. Engin Başbayrak, Azim Besicilik Çiğ Süt Üretim Tesisi İşletme Sahibi İbrahim Halil Yılmaz, Bartın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veterineri Bora Aykan, İşletme Veterineri Mustafa Kemal Yenal ve basın mensupları katıldı.

Plan hazırlandı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, aşılama kampanyası ile ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Daha önce şap hastalığı yönünden arilik kazanmış olan Trakya Bölgesine ek olarak Anadolu'daki illerin tamamının da arîlik kazanması adına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, ülkede şap hastalığını yok ederek, ‘arilik statüsü’ kazanmak için ‘Bölgesel Risklerin Kademeli Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrolü ve Eradikasyon Eylem Planı’ hazırlandı. Hazırlanan plan çerçevesinde halen şap hastalığından aşılı arî durumdaki Trakya'nın 2020 yılında ‘aşısız arî bölge’, Anadolu'nun ise 2020 yılında ‘aşılı arî bölge’, 2023 yılında ‘aşısız arî bölge’ statüsüne kavuşturulması hedefleniyor.

2016 yılında 158 bin 880 hayvan aşılandı

Şap hastalığı ile mücadelenin en önemli basamağını aşılama oluşturmaktadır. Bu amaçla ilimiz tüm belde, köy ve mahallelerinde bulunan 14 bin hayvancılık işletmemizde 50 bin büyükbaş hayvan il ve ilçe müdürlüklerimizde görevli 24 veteriner hekim ve yardımcı sağlık personelimizin üstün gayretiyle yılda iki kez bu hastalığa karşı aşılanmaktadır. 2016 yılında 100 bini şap aşısı olmak üzere brusella, lsd, çiçek, koyun ve keçilere veba aşıları ile birlikte toplam 158 bin 880 büyükbaş ve küçükbaş hayvan aşılanmıştır. 2017 yılının ilk aşılama döneminde mevcut hayvan varlığının tamamı bu hastalığa karşı aşılandı, daha önce aşılanmamış ve bir yaşından küçük büyükbaş hayvanlara Ağustos ayma kadar rapel (tekrar) aşıları da yapıldı.

Bulaşıcı hastalıklara karşı dirençli hale gelmesi sağlanıyor

Ağustos ayından itibaren ise 2. dönem aşılama kampanyası ile hayvanlarımızın tamamın ikinci kez aşılanarak salgın ve bulaşıcı hastalıklara karşı dirençli hale gelmesi sağlanacaktır. Bu yapılan çalışmalarla ilimizde ve ülkemiz de 2020 yılında aşılı arilik çalışmaları bitirilmiş olacak. Anadolu'da İller arasında yapılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvan şevklerinde hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır. Hayvanların sevk yapılacağı çıkış ve varış işletmesi şap hastalığından dolayı karantina altına alınmış koruma ve gözetim bölgesinde olmamalıdır. Sevk edilecek büyükbaş hayvanlarda, son bir yılda iki kez şap aşısı ile aşılanmış olmalı ve ikinci yapılan şap aşısı son 6 ay içerisinde yapılmış olmalıdır. İlk defa aşılanmış sığır cinsi hayvanlar, rapel şap aşısı ile aşılama yapılması ve aşılanan hayvanlar rapel aşılamadan 21 gün sonra sevk edilecektir.

Şap aşısı şartı aranmadan sevk edilecek

Sığır cinsi hayvanların son aşılama tarihinden sonra 21 gün geçmesi koşulunu sağlayan hayvanların sevklerine izin verilecek, aşısız büyükbaş hayvanların sevklerine izin verilmeyecektir. İl içi hayvan hareketlerinde; İşletmelere giren ve aşı geçmişi bilinmeyen büyükbaş hayvanların mutlak suretle şap aşısı ile aşılanacak ve bağışıklık düzeyini artırmak üzere rapel aşılama yapılacaktır. Doğrudan kesimhaneye yapılacak olan küçükbaş ve büyükbaş hayvan sevklerinde; hayvanlarda sevk günü şap hastalığı belirtisi bulunmayacaktır. Kesimhanelere, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar şap aşısı şartı aranmadan sevk edilecektir.

Koruma ve gözetim bölgesinde olmamalı

Hayvanların sevk yapılacağı çıkış işletmesi şap hastalığından dolayı karantina altına alınmış koruma ve gözetim bölgesinde olmamalıdır. 01-01-2019 tarihinden itibaren Aşılı Ari ve Aşılı Ariliği hedeflenen bölgede bulunan 81 İl, Bakanlıkça şap hastalığı ile mücadele kapsamında korunmuş bölge kabul edildiğinden, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar (İl içerisinde nakillerde büyükbaş Hayvanlarda hayvan pasaportu, küçükbaş hayvanlarda koyun ve keçi türü hayvanlara ait nakil belgesi, İller arasında ise hem büyük baş hem küçükbaş hayvanlar için veteriner sağlık raporu şartı aranır) dışında sevk edilen hayvanlar, tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en yakın kesimhanede doğrudan kesime sevk edilecektir.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.