21 Kasım 2024
  • Bartın17°C
  • Ankara12°C
  • Bolu14°C
  • Kastamonu13°C
  • Zonguldak19°C
  • Karabük16°C

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN MANTAR UYARISI!

Bartın Sağlık İl Müdürlüğü, özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde görülen mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Sağlık Müdürlüğü'nden mantar uyarısı!

09 Haziran 2023 Cuma 09:55

Bartın Sağlık Müdürlüğü, yağışların bol olduğu ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülen ve ilimizde de bolca toplanan mantarlar karşı dikkatli olunmasını istedi. Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıda, ilimiz ormanlarında dahil her yetişen mantarın yenilemeyeceği belirtilirken, bazı mantarların yenmesi durumunda ölümle sonuçlanabilecek zehirlenmelerin görünebileceği ifade edildi.

Mantar toplayacak olan vatandaşların dikkatli olması konusunda uyarılarda bulunan Sağlık Müdürlüğü yaptığı açıklamada “Doğada yetişen mantarlar zehirli olabilir ve yenmesi durumunda ölümle sonuçlanabilen zehirlenmeler görülebilir.

Zehirlenme belirtileri görüldüğünde Alo 114 Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) aranmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Mantar zehirlenmesi belirtileri

Mantar zehirlenmesinin belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişebilir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerine göre de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine neden olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir.

Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 (altı) saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonunda koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir.

Mantar zehirlenmesi tedavisi

Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir.

Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir. Genellikle teşhis sonrası ilk tedavi aşamasında kişinin kusması sağlanır. Kaybedilen sıvı ve elektrolit miktarı farklı ilaçlar sayesinde yerine konulabilir. Farklı zehirlenme tiplerine karşı farklı ilaç tedavileri uygulanır.

Türkiye’ de yenilebilen mantarlar

Kuzu göbeği mantarı, tirmit, doru renkli mantar, çayır mantarı, istiridye mantarı,

biftek mantarı, kuzu mantarı, çörek mantarı, çam kabara mantarı, karakız mantarı,

kayın mantarı, domalan, kanlıca mantarı, bal mantarı, sığır dili, kar çanı, pullu mantarı, imparator mantarı, dede sakalı, kıvırcık mantar.

Kesinlikle tüketilmemesi gereken mantarlar

Ağulu mantar, yalancı dede mantarı, al sinekçi mantarı, ölüm meleği.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.