23 Kasım 2024
  • Bartın8°C
  • Ankara11°C
  • Bolu16°C
  • Kastamonu7°C
  • Zonguldak20°C
  • Karabük14°C

ROBOT İÇİN YOLA ÇIKTILAR ÜÇ BOYUTLU YAZICI ÜRETTİLER

Kastamonu'da lise 3. sınıf öğrencisi iki arkadaş, yapmak istedikleri robotun parçalarını bulmakta zorlanınca üç boyutlu yazıcı üretti.

Robot İçin Yola Çıktılar Üç Boyutlu Yazıcı Ürettiler

20 Aralık 2017 Çarşamba 10:54

Kastamonu'da lise 3. sınıf öğrencisi iki arkadaş, robot yapabilmek için 3 boyutlu yazıcı üretti.

En az maliyetle robot parçalarına sahip olabilmek için üç boyutlu yazıcı yapan Kastamonu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 3. sınıf öğrencisi Efekan Erdoğan ve Muzaffer Bakırcı, yazıcıdan çıkardıkları parçalarda dans eden robot yaptı, içindekilerin dökülmediği kaşığın kasasını tasarladı.

Erdoğan, AA muhabirine, robotlara ilgisinin olduğunu, arkadaşı Muzaffer Bakırcı ile robot yapımından önce ihtiyaçları olan parçaları üretebilmek için 3 boyutlu yazıcı yapmaya karar verdiklerini anlattı.

Üç boyutlu yazıcıların çalışma prensibini inceledikten sonra işe koyulduklarını ifade eden Erdoğan, üç boyutlu yazıcı yapımında, hurda durumdaki nokta vuruşlu yazıcılardan söktükleri, motor, mil ve kayış gibi parçaları kullandıklarını, bazı mekanik parçaların üretiminde okulun metal ve makine teknolojisi alanları ile ortak çalıştıklarını söyledi.

Temin edemedikleri parçaları dışarıdan satın aldıklarını belirten Erdoğan, üç boyutlu yazıcılarda açık kaynak kodlu bir yazılım bulunduğunu, kendi ölçü ve parçalara göre gerekli ayarlamaları yaparak, yazılımı kendilerine uyarladıklarını kaydetti.

Üç boyutlu yazıcıları ilk kez robot yarışmalarında gördüklerine işaret eden Erdoğan, "Robotun mekanik parçalarını basabileceğimiz bir yazıcı yapabileceğimizi öğrendik. Bunları araştırdık. Nokta vuruşlu yazıcılarla üç boyutlu yazıcıların motorlarının uyumlu olduğunu gördük. İkinci el nokta vuruşlu yazıcılar bulduk. Yaklaşık 2-3 ayda istediğimiz üç boyutlu yazıcıyı yaptık." dedi.

Yazıcı sayesinde robotların eksik parçalarını yapabildiklerini söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Robotlar için istediğimiz parçaları üç boyutlu yazıcıdan çıkarabiliyoruz. Biz bu projeyi sadece kendi bölümümüz için yapmadık, diğer bölümlerde kullanılan parçalar için de aletler basabiliriz. Bu yazıcı sayesinde okuldaki arkadaşlarımıza yardımda bulunuyoruz. Şimdiye kadar dans eden robotumuz var. Örümceğimiz var. Hareket eden elimiz vardı. Gelecekte düşük maliyetle drone yapabiliriz."

Muzaffer Bakırcı da robot yapmak istediklerini ancak bunun için üç boyutlu bir yazıcıya ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Robot için gerekli malzemeleri üç boyutlu yazıcı sayesinde tek tek yaptıklarını aktaran Bakırcı, "Hepsini adım adım yaptık. Eski yazıcılardan kullandık. Nokta vuruşlu yazıcıların parçalarını kullandık. Üç boyutlu yazıcıyı robot parçalarını üretmek için yapmıştık. Şu anda ihtiyacımız olan her şeyi yapıyoruz. İnsanlığa yararlı her proje yapılabilir. Robot kol ya da robot el gibi şeyler yapılabilir." diye konuştu.

Lise Müdürü Orhan Özin, öğrencileri tebrik ederek, "Öğrencilerimizde robot bilincinin oluşması için uluslararası robot yarışmasına katılmak istedik. Gençlerimiz de bu doğrultuda robot yarışmaları için robot üretmeye başladılar. Bazı parçalara ihtiyaçları oldu. Dışarıdan temin etmek yerine kendilerinin yapabileceğini gördüler. Bir araştırma sonucunda kendileri 3 boyutlu yazıcıyı ortaya çıkardılar." dedi.

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Cumhur Torun ise okul olarak birçok robot yarışmasına katıldıklarını ve bu yarışmalardan ödülle döndüklerini söyledi.

Robot yapımında robot şaselerine ihtiyaç duyduklarını söyleyen Torun, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimiz bu şaseleri farklı yöntemlerle yapmanın yollarını aradılar. Üç boyutlu yazıcıda robot şaselerini basabileceğimizi öğrendik. Öğrencilerim 3 boyutlu yazıcılarda kullanılan bazı şeylerin nokta vuruşlu yazıcılarla benzerlik gösterdiğini gördüler. Birkaç tane ikinci el nokta vuruşlu yazıcı temin ettik. Ardından baskı almaya başladık. Öğrencilerim bu yazıcı sayesinde birçok robot kasası oluşturdular. Yazıcımızın baskı alanı küçük geldiğinden daha büyük bir yazıcı üzerinde çalışıyoruz."

Torun, üç boyutlu yazıcıların fiyatının piyasada 7 bin liradan başladığını, öğrencilerin okulda üç boyutlu yazıcıyı bin 350 liraya mal ettiklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.