“PİYASALARIN CANLANMASI İÇİN ÖTV İNDİRİMİ ŞART”
Bartın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Sinan Amasralı, “ÖTV indirimi bütçe açığına neden olmaz. Binlerce ticari aracın yenilenmesi için desteğe gerek var” dedi.
28 Temmuz 2021 Çarşamba 11:18
Bartın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Sinan Amasralı, başta ticari araçlar olmak üzere Bartın’da onlarca, ülke genelinde ise binlerce kişinin aracını yenilemesi gerektiğini ancak yüksek fiyatlar nedeniyle bunu yapacak güçlerinin olmadığına dikkat çekti. Birçok sektörü besleyen otomotiv piyasasının hareketlenmesi ve böylece ekonomide canlanmanın yaşanması için öncelikli olarak Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) indirim yapılmasının şart olduğunu savunan Amasralı, “ÖTV indirimi bütçe açığına neden olmaz. Binlerce ticari aracın yenilenmesi için desteğe gerek var. Bunun için devlet ÖTV’yi indirirken bankalar da araç kredilerini düşürmek için elini taşın altına koymalı” dedi.
“Piyasada yaprak kıpırdamıyor”
Yaş nedeniyle çalışamaz duruma gelen okul servis araçları, taksi ve benzeri birçok ticari aracın yenilenmesi gerektiği anımsatan Bartın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Amasralı, bununla birlikte şahsi aracını da yenilemek, satmak isteyen binlerce vatandaşın olduğunu ancak yüksek fiyatlar ve piyasalardaki durgunluk nedeniyle sektörde adeta yaprak kıpırdamadığını dile getirdi. Amasralı, başta ticari araçlar olmak üzere tüm araçlar yenilenirken yaşanan pandeminin olumsuz etkilerinden dolayı bir defaya mahsus ÖTV indirimi verilmesinin teşvik edici olacağını savundu. Amasralı, konuya ilişkin görüş ve önerilerini şu sözlerle dile getirdi:
4 yılda yüzde 200 yükseldi!
“Artık pandemi etkilerinin hızlı aşılama ile azaldığı bu yeni dönemde binlerce aracın yenilenme zamanı da geldi. Yeni bir araç alınmak istendiğinde vergiler ile aracın fiyatı neredeyse iki katına çıkıyor. Bu araçların yenilenmesi, pandemide ekonomik olarak zor günlerden geçen esnafımız için çok daha büyük bir maliyet gerektiriyor. Üstelik araç fiyatları kur nedeniyle son 4 yılda yüzde 200 gibi yüksek bir oranda artış gösterdi. Fiyatlar böyle iken, esnafımızın 2 yıldır durumu ortadayken, geçtiğimiz yıllarda yapıldığı gibi yeniden araç alımlarında ÖTV indirimi yapılması hem esnafı hem piyasaları rahatlatır.
“Bütçe açığına neden olmaz”
ÖTV indirimi bütçede açık yaratarak devlete zarar ettirmek yerine, tam tersi araçların yenilenmesiyle hem piyasalar zincirleme olumlu etkilenecek, hem üretim ve yatırımların artmasıyla istihdama katkı sağlanacak, hem sanayinin hurda ihtiyacına destek olunacaktır. Hatta bu ÖTV indiriminin hurda teşviki ile de desteklenmesi, hurda ithalatımızı azaltarak sanayicinin yüzünü güldürürken cari açığa da olumlu katkı yapacaktır.
“Pandemide yüzde 29 azaldı”
Pandeminin en hararetli dönemlerinde yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada küresel otomotiv sektöründe yüzde 20 civarında daralmalar yaşandı. Ülkemizde de geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam araç üretimi yüzde 29 azalmıştı. Bu yıl ilk 6 ayda bu toplam üretim yüzde 23 arttı fakat piyasaların hareketlenmesi, geçen yılın durgunluğunun atılması için ÖTV indirimi yapılmalı. ÖTV indirimi hem üretim hem de satışların büyük bir ivme kazanmasına yardımcı olur. Bununla birlikte bankalar da elini taşın altına koyarak araba için verilecek kredi faizlerinde indirim yapmalı. Çünkü vatandaşlar kredilerin yüksek olması nedeniyle bankaların kapısına dahi yanaşamıyor.”
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.