25 Kasım 2024
  • Bartın4°C
  • Ankara2°C
  • Bolu0°C
  • Kastamonu0°C
  • Zonguldak5°C
  • Karabük4°C

PARLATIR’DAN BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE İLGİLİ ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Baro başkanı Av. Ferhat Parlatır, ülke gündemi ve Baro çalışmalarıyla ilgili sitemize özel açıklamalarda bulundu.

Parlatır’dan başkanlık sistemi ile ilgili çarpıcı açıklamalar

26 Ocak 2017 Perşembe 10:10

Baro başkanı Av. Ferhat Parlatır, yeni Baro binası, yeni Bartın Adliye binası, Yeni anayasa ve Cumhurbaşkanlığı sistemi, Bölge İstinaf Mahkemeleri, Şubat ayı içerisinde düzenlenecek olan Enerji, Çevre ve Hukuk konulu panel ve avukat sayısındaki artışın neden olduğu sorunlarla ilgili sitemize özel açıklamalarda bulundu.

Yargı bağımsızlığı açısından sakıncalı

İlk olarak Yeni anayasa ve Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Parlatır: “Yeni anayasa değişikliği ile ilgili tasarı Meclisten geçti. Anayasa değişikliği halkın önüne referandum yoluyla sunulacak. Halkın iradesine başvurulacak. Anayasa değişikliğinde bizim açımızdan önemli olan nokta yargı bağımsızlığı noktasında ki çekincelerimizdir. Özellikle HSYK’nın yapısı ve atanmasına ilişkin Yüksek hakkim ve savcıların partili bir Cumhurbaşkanı tarafından atanmasının yargı bağımsızlığı açısından son derece tehlikeli görüyoruz. Her siyasi iktidarın kendi yargısını oluşturma gibi bir algı ortaya çıkıyor. Bu da yargının yıpranmasına neden oluyor. Hukuk güvenliliğinin tehlikeyle karşı karşıya kalması söz konusu. Yoksa ki Başkanlık Sistemi olmalı veya partili Cumhurbaşkanı olmalı demekten ziyade yargının bağımsızlığı daha önem arz etmekte. Hukuk güvenliği olmazsa insanların kendi arasında barış, kardeşlik, toplumsal birliktelik olmayacağı gibi demokrasiden ve devletten bahsetmek mümkün olmayacaktır” şeklinde ifade etti.

Baro binası 2 yılda tamamlanacak

Parlatır, yeni Baro binası ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Yeni Baro binasının 2 yıl içerisinde bitirileceğini belirten Parlatır: “Baro binamızın arsa sürecini tamamladık. 1 yıllık bir çalışmanın ardından arsamızı belirledik. Arsa sürecinden sonra şu anda proje aşamasındayız. Proje çalışmaları Türkiye Barolar Birliği ve Bartın Barosu ile ortaklaşa yürütülüyor. Daha sonra da ihale aşaması olacak. 2 yıl içerisinde de tamamlanacağını tahmin ediyoruz. Yeni binamız ilimize ve Bartın Baromuza yakışır bir şekilde bitirilecek.  Bartın Adliyesi’nde bize ayrılan yer Baromuza yeterli gelmiyor. Zaten Türkiye çapında da Baroların kendine ait Baro hizmet binaları oluşturuluyor. Bu kapsamda da Bartın’ın da kendi binasına kavuşmasına az bir zaman kaldı. Yeni Baro hizmet binamız hem avukatlarımıza hizmet edecek hem de adli yardım kapsamında vatandaşlarımıza hizmet verecek” dedi.

Masa ve sandalyeden ibaret olan Hukuk Fakülteleri kapatılsın

Avukat sayısındaki artışın neden olduğu sorunlarla ilgili açıklamasında Parlatır: “Türkiye’de 140’ın üzerinde olan Hukuk Fakültelerinin sonuçlarını yaşıyoruz. Bu sadece Bartın ölçeğinde değil, tüm ülke genelinde bu şekilde. Avukat sayılarında ciddi oranda artış söz konusu. Bu kadar avukata gereksinim var mı sorusu da tartışmaya açıktır. Önümüzdeki 5 yılda bu sayının 2 katı olması öngörülüyor. Bu şartlarda avukatlık mesleğinin yürütülmesi güçtür. Avukatlık mesleğiyle ilgili yapılması gerekenleri de söyleyeyim. Masa ve sandalyeden ibaret olan ve hocası olmayan Hukuk Fakültelerinin biran önce kapatılması gerekiyor. Hukuk Fakültelerinin kontenjan sayılarının azaltılması ve tüm branşlarda olduğu gibi meslek ihtiyacı olduğu kadar kontenjan sayılarının belirlenmesi önemli. Herhangi bir önlem alınmadığı taktirde avukat sayısı önümüzde 5 yılda daha da artacaktır” şeklinde ifade etti.

Yıllardır var olan yeni adliye sorunu inşallah çözülecek

Yeni Bartın Adliye binasının gerekli ve yerinde bir hizmet olduğunu söyleyen Parlatır: “Şu an ki adliye binamız katiplere, özel kalem personeline, avukatlara, hakimlere ve vatandaşlara yeterli gelmemektedir. Yıllardır var olan yeni adliye sorunu inşallah çözülecek. 2 yıl içerisinde bitirileceği söylendi. İnşallah bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Adliye binasının yeriyle ilgili bence Bartın’da her yer Paris. Baro binamız için arsa temini konusunda 1 yıllık bir çalışma yaptık. Baromuza yakışır bir yeri bulmak için çok ciddi davrandık.  Türkiye geneline bakıldığında görsel anlamda adliye binaları görkemli ve yola cepheli binalar. Ancak bizim adliyemiz de şehre yakın olması artısı, yola cephesi olmaması eksisi olarak değerlendirilebilir. Tabi bu arsa sorunundan kaynaklanıyor. Mevcut Defterdarlık binası ile şu an ki Bartın Adliye binasının yıkılıp yeni bir adliye binasının yapılmasını gönlümüz isterdi” dedi.

Maddi imkanları kısıtlı olan kişilere ücretsiz avukatlık hizmeti

Hakkını aramak için hukuksal yollara başvurmak isteyen ancak maddi imkanları kısıtlı olan kişilerin Barodan avukat talep edebildiğini belirten Parlatır: “Bartın Barosu maddi imkanları kısıtlı olan kişilerin avukatlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmasına olanak tanıyarak, hak arama özgürlüğünü güvence altına alıyor. Tabi Baromuza bu konuda yapılan başvurular her geçen gün artıyor. Tabi vatandaşların ekonomik durumu, sayıların artması ve halkın bilinçlenmesi başvuruların artış nedeni olarak söylenebilir. Tabi bu söylediklerim hukuk yargılamasında geçerli. Ceza yargılamasında ise kanunen belirlenen üst sınır eğer avukat bulundurulmasını zorunlu kılıyorsa kişinin talebi olmaksızın mahkeme resen avukat atayabiliyor. Ceza yargılamasında ekonomik durumunda bakmaksızın mahkemenin talebi doğrultusunda avukat ataması yapılır. Bu uygulamaları doğru buluyorum. Maddi imkanı olmayan vatandaşlarında hukuki anlamda aydınlatılması yerinde bir uygulamadır” şeklinde ifade etti.

Yargıda iş yükünün azalması sağlanacak

Kamuoyunda istinaf olarak bilinen bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinin faaliyete geçtiğini belirten Parlatır: “Bölge İstinaf Mahkemeleri çalışmaya başladı. İlk kararlar çıkmaya başladı. Bartın olarak da Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne bağlıyız.  Bu mahkemeler 8 bölgede kuruldu. Bu uygulama zamanla oturacak. Yerinde bir uygulamadır. Yargının hızlanması adına önemli. Çünkü Yargıtay’ın şu haliyle iş yükü çok fazla. İşin içinden çıkamayacak hale gelmişti. Dosyaların 4-5 yıl beklediği düşünüldüğünde yeni kurulan bu mahkemeler bu işlemleri hızlandıracaktır” dedi.

Termik santral görüşülecek

Türkiye Barolar Birliği ve Bartın Barosu organizasyonu ile gerçekleştirilecek olan ‘Enerji-Çevre-Hukuk’ Paneli ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Parlatır: “TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Bartın ilimiz Amasra ilçesinde gündemdeki konuları görüşmek üzere toplantıya karar verdi. Bu toplantı kapsamında enerji ve termik santral konuları görüşülecek. 11 Şubat 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olan panelde Dr. Bengi Akbulut Termik santrallerin görünmeyen maliyetleri, TBB Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Fevzi Özlüer Çevre ve Kent Hukukunda güncel durumu, Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış Amasra’da termiksiz yaşam mücadelesi ve gerçekleri, Bartın Baro Başkan Vekili Avukat Engin Uzun da Amasra’da termik santral ve hukuki süreci katılımcılarla paylaşacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.