22 Kasım 2024
  • Bartın6°C
  • Ankara12°C
  • Bolu5°C
  • Kastamonu7°C
  • Zonguldak7°C
  • Karabük6°C

“ÖZEL GEREKSİNİMLİ VE ENGELLİ BİREYLER İÇİN DE YÜZ YÜZE EĞİTİM PROGRAMLANMALI”

Bartın Otizm Destek Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Berna Şengün, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan uzaktan eğitim yönteminin Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için uygun bir yöntem olmadığını söyledi.

“Özel Gereksinimli ve Engelli Bireyler İçin De Yüz Yüze Eğitim Programlanmalı”

05 Ekim 2020 Pazartesi 17:01

Şengün, açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Covid-19 salgını nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında hem yüz yüze hem de uzaktan eğitim yoluyla eğitim vereceğini açıkladı.  Yaşadığımız süreç veliler olarak uzaktan eğitim uygulamalarının otizmli çocuklarımızın çok azı için uygun olduğunu bize gösterdi. Gerekli kapsayıcı düzenlemeler yapılmadığı için farklı gelişim gösteren çocuklar eğitime ulaşamıyor. Salgın bahanesiyle hak kayıpları her geçen gün artıyor. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin özellikleri ve öğrencilerin yüksek yararı dikkate alındığı söylense de, öfke krizleri olan, okuma yazma bilmeyen bireyler için EBA yetersiz kaldı.

Okullarda Yüz Eğitim Başlamalı

Otizmli çocukların ailelerinin okulların açılmasıyla ilgili eğilimini ortaya koymak amacıyla Türkiye Otizm Anneleri Topluluğu’nun gerçekleştirdiği anket sonuçları ailelerin otizmli çocuklarının okula gitmesini talep ettiğini açıkça ortaya koydu. 1.183 kişi katıldığı anketin katılımcıların yüzde 75’ini anneler yüzde 14’ünü babalar oluşturdu. Katılımcıların yüzde 84’ü özel eğitim uygulama okullarının bütün kademelerinde, özel eğitim sınıflarında, kaynaştırma öğrencileri için destek eğitim odalarında, gerekli tedbirler alınarak, 21 Eylül’de yüz yüze eğitim başlamasını talep etti. Okullar açılırsa çocuğunuzu okula gönderecek misiniz sorusuna da katılımcıların yüzde 83’ü evet dedi. Bilindiği gibi otizmli çocukların devam ettiği özel eğitim okullarında ve özel eğitim sınıflarında 2 görevli öğretmen 4 öğrenci vardır. Açılan ana sınıfı ve 1. sınıf öğrenci mevcutları bile daha fazladır. Sınıf yoğunluk sayıları dikkate alındığında özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitim almasına Covid 19 engel değildir. Okul idareleri tarafından okul ve/veya sınıf türünün haftalık ders çizelgesine uygun ders programları doğrultusunda EBA üzerinden canlı ders veya diğer çevrimiçi platformlar ile öğrencilerin eğitime erişimlerini sağlaması yerine okullarda yüz eğitim başlamalıdır.

Özel Gereksinimli ve Engelli Bireyler İçin De Yüz Yüze Eğitim Programlanmalı

Destek eğitim odalarında verilen dersler, 23 Mart 2020'de uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte sonlandırıldı. Şimdi de ikinci bir talimata kadar destek eğitim odalarının kapalı tutulacağı ilan edildi. Okula devam eden öğrencilerin destek eğitim odalarından yararlanamaması hak kaybıdır. Ayrıca her okul ve kademedeki kaynaştırma öğrencilerinin destek eğitim odalarından yararlanması için düzenlemeler hemen yapılarak hayata geçirilmelidir. Okullara çağrılıp BEP Geliştirme Raporları henüz olmayan özel gereksinimli ve engelli bireyler için de yüz yüze eğitim programlanmalıdır. AVM’ler, rehabilitasyon merkezleri ve bütün işyerleri açıkken okulların kapalı olması adil değildir. Öğrencilerimizin bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak, gerekli tedbirler alınarak, yüz yüze eğitim yapacakları okulları hızlı açılmalıdır. Anneler olarak çocuklarımızın eğitim hayatında edindikleri becerileri kaybetmemeleri ve yeni kazanımlar elde etmeleri için okullarına dönmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılmasını Milli Eğitim Bakanlığı’ndan talep ediyoruz.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.