ÖZCAN, YANGIN MERDİVENİ TARTIŞMALARINA SON NOKTAYI KOYDU
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasında yangın merdiveni olmadığı yönünde Bartın basınında çıkan haberlere yanıt verdi.
08 Aralık 2016 Perşembe 10:57
Tüm yurdu yasa boğan Adana Aladağ'daki yurt yangının ardından tüm gözler yangın merdivenlerine çevrilmiş ve Bartın basını ilimizdeki kamu binalarının yangın merdivenlerini inceleyerek konunun ciddiyetini gündeme taşımıştı. Konuyla ilgili yapılan haberler neticesinde birçok kamu kurumunda yangın merdiveni olmadığı tespit edilmişti. Yangın merdiveni olmadığı belirtilen kurumlar arasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün de olduğu belirtilerek, bina dışından ayrıca yangın merdiveni yapma zorunluluğu gündeme getirilmişti. Kamu Kurumları ile ilgili yapılan haberlerin ardından konuyla ilgili ilk açıklama Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan’dan geldi. Bina içerisinde bulunan kat merdivenlerinin yangın merdiveni olarak kullanılabildiğini belirten Özcan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü hizmet binasında haberlerde denildiği gibi bina dışından ayrıca yangın merdiveni yapma zorunluluğu bulunmadığını ifade etti.
Kanuna uygun
Özcan, açıklamasında: “Bilindiği üzere; “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” 19.12.2007 tarihli ve 26735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar ve gerçek kişilerce kullanılan her türlü yapı, bina, tesis ve işletmenin, tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında çıkabilecek yangınların en aza indirilmesini ve herhangi bir şekilde çıkabilecek yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlamak üzere, yangın öncesinde ve sırasında alınacak tedbirlerin, organizasyonun, eğitimin ve denetimin usul ve esaslarını belirlemektir. Yönetmeliğin “Binaların Kullanım Sınıfları Başlıklı” Üçüncü Bölümününün 8.maddesinde “Kullanım sınıfları” başlıklar halinde sayılmıştır. Buna göre Hizmet Binamız (ç) bendinde belirtilen “Büro binaları” sınıfında yer almaktadır. Yine Yönetmeliğin “Kaçış Yolları” başlıklı 31.maddesinin (ç) bendinde kaçış yolu olarak “Zemin kata ulaşan merdivenler” tanımlanmıştır. Bu durumda binamızın içerisinde bulunan kat merdivenleri yangın merdiveni olarak kullanılabilmektedir” dedi.
Acil çıkış kapısı Yönetmelikte belirtilen şartları sağlıyor
Özcan, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Kaçış merdivenleri başlıklı 38.maddenin 1.fıkrasında; “Yapının ortak merdivenlerinin yangın ve diğer acil hâllerde kullanılabilecek özellikte olanları, kaçış merdiveni olarak kabul edilir.” şeklinde, yine aynı maddenin 3.fıkrasında; “Kaçış merdivenlerinin duvar, tavan ve tabanında hiçbir yanıcı malzeme kullanılamaz ve bu merdivenler, yangına en az 120 dakika dayanıklı duvar ve en az 90 dakika dayanıklı duman sızdırmaz kapı ile diğer bölümlerden ayrılır” şeklinde tanımlanmıştır. Bu durumda Hizmet Binamızın ortak merdiveni kaçış merdiveni olarak kullanılabilir. Yönetmeliğin “Acil çıkış zorunluluğu” başlıklı 39.maddesinin 1.fıkrasında; “Bütün yapılarda, aksi belirtilmedikçe, en az 2 çıkış tesis edilmesi ve çıkışların korunmuş olması gerekir” denilmekte, yine aynı maddenin 2.fıkrasında; “Çıkış sayısı, 33 üncü madde esas alınarak belirlenecek sayıdan az olamaz. Aksi belirtilmedikçe, 25 kişinin aşıldığı yüksek tehlikeli yerler ile 50 kişinin aşıldığı her mekânda en az 2 çıkış bulunması şarttır” ibaresi yer almaktadır. Yine hizmet binamızın acil çıkış kapısı Yönetmelikte belirtilen şartları sağlamaktadır. Ayrıca Hizmet Binamızda Yönetmeliğe uygun olarak yıldırımdan korunma tesisatı ile yangın algılama ve uyarı sistemi bulunmaktadır. Yukarıda açıklanan mevzuat hükümlerine göre Müdürlüğümüz hizmet binasına, haberlerde değinildiği şekilde bina dışından ayrıca yangın merdiveni yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.”
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.