24 Kasım 2024
  • Bartın2°C
  • Ankara0°C
  • Bolu-2°C
  • Kastamonu-2°C
  • Zonguldak6°C
  • Karabük1°C

‘ÖNÜMÜZDEN ÇEKİLİN’

İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesine yönelik yapılan eleştirilere Genel Meclisi kasım ayı toplantılarının 19.birleşiminde yanıt verdi.

‘Önümüzden çekilin’

28 Kasım 2017 Salı 13:18

Meclis Başkanı Dursun, Güzelcehisar ile ilgili projeyi eleştirenlere seslendi

İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun, Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesine yönelik yapılan eleştirilere Genel Meclisi kasım ayı toplantılarının 19.birleşiminde yanıt verdi. Projeyi eleştirenlere seslenen Başkan Dursun, ‘Sahillerimizde önemli çalışmalar yapıyoruz. Turizmi geliştirmek için önemli adımlar atıyoruz. Yıllardır plajlarımızda kimse plan yapmaya cesaret edemezken, yaptığımız çalışmalar ortada.  Biz teşekkür beklemiyoruz. Ancak bu çalışmaları yaparken önümüzde duranlar var. Önümüzden çekilin yeter. Bizler Bartın’a ihanet eden projelerin arkasında olmadık. Bundan sonra da olmayacağız. Güzelcehisar’da imara aykırı bir şey yapılmadı. Boş şeylerle gündemi işgal ediyoruz. İnkumu tatil beldesine yaptıkları planla ihanet edenler bugün bizim karşımıza çıkmış, çalışmalarımızı eleştiriyorlar” dedi.

MHP grubu Meclis gündemine taşıdı

Yoklama ve bir önceki mecliste alınan karar özetlerinin okunmasıyla başlayan oturumda ilk olarak 5 müdürlüğün bütçesi görüşüldü. Yapılan görüşmelerin akabinde söz alan Milliyetçi Hareket Partisi İl Genel Meclis Üyesi Savaş Buyurman gündem dışı söz aldı. Buyurman; “Milliyetçi Hareket Partisi grubu adına söz aldım. Güzelcehisar’a yapılan proje ile ilgili tartışmaları hepimiz biliyoruz. Büyük bir bilgi kirliliği olduğu açık. Vatandaşlardan da gelen tepkiler var. Meclis Başkanlığından bu konuyla ilgili bir değerlendirme talep ediyoruz. Vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi adına önemli buluyoruz” dedi.

Amacımız akıllardaki soru işaretini gidermek

Buyurman’ın Meclis Başkanlığından Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi ile ilgili değerlendirme talep etmesi üzerine söz alan Meclis Başkanı Kenan Dursun; “Meclis Üyelerimizin bu konuyla ilgili daha önce de bir talepleri olmuştu. Meclis gündeminde görüşülmesini istemişlerdi. Meclis üyelerimiz böle bir talepte bulunmakta haklı. Plan üzerinde sizlere neler yapıldığını anlatacağım. Eski halleriyle yeni hallerini de sizlerle paylaşacağım. Çünkü bilmeniz gerektiğini düşünüyorum. Plan üzerinde onayımız var. Peyzaj projesini bu Mecliste ek yatırım ve çalışma programına aldık. 1 milyon 200 bin TL’yi ayırdık. Turizmin gelişmesi için bir yapıldı. Bunları vatandaşlarımıza da anlatmak lazım. Kamuoyunda bu proje ile ilgili söylenilenler bizleri üzüyor.  Yanlış algılanan bazı hususlar var” dedi.

Plan olmadan Mugada’yı nasıl geliştireceksiniz?

İl Özel İdaresi’nin görev ve sorumluluğu içerinde olan sahillerde önemli çalışmaların yapıldığını belirten Dursun, şu ifadeleri kullandı; “Mugada plajında 1996 yılında bir imar çalışması yapılmış. Ancak eksik yapılmış. İmara aykırı yapılaşmalar olduğunu gözlemledik. Burasının düzenlenmesi gerektiğini belirttik. 2010 ve 2011 yılında almış olduğumuz kararlarla Mugada’da yanlış uygulamalara dur dedik. Mugada’yı bugün ki haline kim kavuşturdu? Mugada bu hele getiriline kadar nasıl zorluklar yaşandı? 1996 yılında eksik yapılan imar planını yeniledik. Ancak o kulübelerin ve barakaların yıkılmaması için zorluklar çıkartıldı. Bu konuyla ilgili İl Özel İdaresi mahkemeye verildi. Yıkımlar Yargıtay’a gitti. Bir yıl çalışmalar askıda kaldı. Ancak mahkeme Özel İdare’yi haklı buldu. Bir plan olmadan Mugada’yı nasıl geliştireceksiniz? Bu nedenle kimsenin gözünün yaşına bakmadan kaçak binaları, barakaları ve kulübeleri yıktık. 18 uygulamasını hayata geçirdik. Orada karşı çıkanlar kötü yapıların kalmasını istediler.

Yanlış anlaşılmalara neden olmak isteyenler var

Biz ‘Mugada’yı geliştireceğiz’ dedik. ‘Devlet burayı yıktı ve kaçtı’ dediler. Ancak bu Meclis namusunun arkasında durdu. Binaları yıkıp bırakmadık. Mugada’ya sahip çıkarak, güzelleştirdik. Bataklık olan arazileri dahi parsel haline getirdik. Biz Bartın’ın turizm alanında gelişmesi için atılacak olan tüm adımları bu Meclis’te attık. Geri adım atmadan çalışmalarımızı sürdürdük. Karavan Park yaptığımız yer 18 uygulamasıyla vatandaşlardan alınan yer değil. Biz bu alanı Milli Emlak’tan kiraladık. Yanlış anlaşılmalar var. Orası vatandaşın yeri değil. Yanlış anlaşılmalara neden olmak isteyenler var. Teknepark yeri de aynı şekilde. Yani vatandaşlarımızdan aldığımız yerleri biz sosyal alan ve yola ayırdık. Mugda’da yapılacak olan çalışmalar bitti diyemeyiz. Bizim deniz derin deşarjı yapmamız gerekiyor. Mugada’yı kanalizasyondan kurtarmamız lazım. Bunu yaparken önümüzde duranlar var.  Önümüzden çekilin.

Kumpas düzenlediler

Bartın’a ihanet edecek hiçbir projenin arkasında olmadık. Olmayacağız. Bugün Mugada’da yapılan çalışmalar herkes tarafından takdir ediliyor. Hatipler ile Mugada arasına 1 kilometrelik ormandan bağlantı yolu açtık. Hala bitmedi. Çalışmalar devam ediyor. 2017 yılında biteceğini söylemiştim. Ancak yetişmedi. Ödenekleri hazır. Mugada’da yapılan çalışmaları eleştiren aynı anlayış, bu yolun termik santral için yapıldığını söyledi. Bu konuda açıklama yapmamıza rağmen kimseyi inandıramadık. Bir seçim boyunca bu konuyla uğraştım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bu konuyla ilgili bizzat kendim de gittim. İnşaatla veya enerjiyle uğraşan bir firma ben termik santral yapacağı yönünde başvurduğu zaman bakanlığın sitesinden yayınlanıyor. Buna kumpas olarak bakıyorum. Bu o dönem için bir tuzaktı. Bu kumpası düzenleyen kişiler Bakanlığa santral için dilekçe verdiler. Biz bunun daha sonra kaldırılmasını sağladık. Başvuran firmanın herhangi bir iş yaptığı yok. Zaten böyle bir firma da yok. Sadece algı değiştirmek için yapıldı.

Santrali gündeme getirenler akıl tutulması yaşıyor

Mugada, Güzelcehisar, Çakraz, Büyükkızılkum ve Hatipler bizim sahil köylerimiz. Bu sahil köylerimizde santral gündeme getiren akıl tutulması yaşıyor demektir. Hatipler ve Mugada arasına yapılan yol bağlantısı tamamen Mugada’da yaşanan sıkışıklığı Hatiplere aktarmaktır. Eski görüntülerle şuan ki halini bir gözümüzün önüne getirelim. Yıllardır burada kimse plan yapmaya cesaret edemezken, yaptığımız çalışmalar ortada. Biz teşekkür beklemiyoruz. Önümüzden çekilin yeter. Hedeflerimiz var. Bu yolu Filyos’a bağlayacağız. Yaptığımız çalışmalar sonucu Mugada’ya 5 katlı 4 yıldızlı otel yapılıyor. Plan yapılmasa bu yatırımlar nasıl yapılacaktı?

Yüzde 5 olan yapılaşma hakkını yüzde 15’e çıkardık

Şimdi aynı eleştiriler Güzelcehisar için yapılıyor. Planın yapılmasına itiraz edenler var. 2011 yılında bu sahilimiz için Koruma Amaçlı İmar Planı başlattık. Bu planda Güzelcehisar’a girişteki yol 10 metre olarak belirlendi. 7 metre de tarlaların dibinden yol var. 5 metre de kumsala saplamalar var. Yani parseller arası yollar var. Bu planı yaparken vatandaşların mağdur olmayacağı bir plan tasarladı. Bu nedenle de 7 yıl gecikti. Gel gitler oldu. Vatandaşların parselleri üzerinde yüzde 5 olan yapılaşma hakkını yüzde 15’e çıkardık. Yani 7 yılın bize kazancı bu oldu. 02.02.2017 tarihinde Bakanlık tarafından onaylandı. Askı süresi içerisindeyken Koruma Kuruluna Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesini gönderdik. 23.05.2017 tarihinde de imar planı kesinlik kazanıyor. Kamuoyunda planlar onaylanmadan bu işin başladığı ifade ediliyor. Bu düşünce de yanlış. Yani insanlar yine yanıltılıyor.

Vatandaşın sevinmesi gerekiyor

Bu projede emeği olan insanlara hak etmedikleri ithamlarda bulunuluyor. Bunlara üzülüyorum. Usule aykırı hiçbir şey yok. Bu proje ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Devletin vatandaşın yerini gasp ettiği söyleniyor. 18 uygulamasıyla vatandaşın yeri gasp edilmiyor. Vatandaşın yeri daha da değerleniyor. Aslında vatandaşın sevinmesi gerekiyor. Ancak vatandaşlar yanlış yönlendiriliyor. Biz vatandaşlardan aldığımız yerlere malikane mi yaptık. Yollar ve sosyal alanlar için kullanılıyor. Güzelcehisar’a inildiği zaman araçların dönebileceği alan yapacağız. Kıyı kenar çizgisinin bittiği yerde 5 metrelik yol daha var. Asıl eleştiriler burayla ilgili.  Buraya parke taşıyla neden alçaktan yol yapılmadığı söyleniyor. Güzelcehisar’ın sol tarafında daha önceden olan yol vardı. Ancak deniz bir kışta o yolu söküp attı. 200-300 kiloluk taşları alıp götürdü. Eleştirenler denizin gel gidini bilmiyor.

İmar planına aykırı bir şey yapılmadı

Güzelcehisar’ın bağrına demir kazık çakıldığı söyleniyor. Allah aşkına dünya endüstride 4.0’ı konuşuyor. Bizim konuştuğumuz şeylere bakın. O demiri kimse göremeyecek. Ahşap kaplama olacak. Işıklandırma yapılacak. Engelli vatandaşlarımız da zorluk çekmeden bu yürüyüş yolunu kullanabilecek. İmar planına aykırı bir şey yapılmadı. Burada denizin gel gitleri düşünülerek proje geliştirildi. Herkes bu proje için kafa yordu. Alternatif bulunamadı. İnkumu plajını yaptıkları planla mahvedenler bizim yaptığımız plana ve proje karşı çıkıyorlar. Biz koruyoruz. Güzelcehisar’ı korumanın derdindeyiz. Bazıları platformun alçaklığıyla veya yüksekliğiyle ilgileniyor. Ya Allah aşkına bırakın bunları.  Bittiğinde bu eleştirenler herkesten önce orya gezmeye gidecek. Bu eleştirileri emeğe saygısızlık olarak görüyorum. Bu projeyi hazırlayan mimarlarımıza yönelik eleştirileri kabul etmiyorum. Onlardan özür diliyorum. Yanlış yapıldı. Onlardan ricam cesur olmalarıdır. Biz onların yanındayız. Çekinmeden yolumuza devam edeceğiz. Boş şeylerle gündemi meşgul etmeye gerek yok.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.