"OKUL GÜVENLİĞİ TOPLANTISI" YAPILDI
2017-2018 eğitim öğretim yılının huzur ve güven içerisinde geçirilebilmesi amacıyla Bartın Valiliği tarafından 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Okul Güvenliği Toplantısı düzenlendi.
08 Eylül 2017 Cuma 17:10
2017-2018 Eğitim Öğretim Yılının başlamasına günler kala hazırlıklar tamamlanmaya başladı. Bartın Valiliği tarafından 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Okul Güvenliği Toplantısı gerçekleştirildi. Düzenlenen toplantıda çocuk ve gençlerimizin güvenli ortamda eğitim öğretim görmelerini sağlamak için daha önceki yıllarda okullarda alınan güvenlik tedbirleri ve 2017-2018 Yılı Eğitim Öğretim dönemi için planlanan tedbirler anlatıldı. Yoğun katılımın olduğu toplantıda öğrencilerin okullara geliş ve gidişlerinde alınacak önlemler ele alındı. Bartın Valiliği tarafından Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen okul güvenliğinin görüşüldüğü toplantıda öğrenci ve velilerinin daha güvenli ve huzurlu bir eğitim-öğretim yılı geçirmelerini sağlamak amacıyla okulların yakın çevresinde ve okul güzergâhlarında alınacak tedbirler ile öğrencilerin her türlü kötü alışkanlıklardan koruması, onların ruh ve beden sağlığı yerinde bireyler olarak yetiştirebilmek için gereken uygulamalar üzerinde duruldu.
Risk analizine dayalı planlar hazırlanacak
18 Eylül 2017 Pazartesi günü ülke genelinde yaklaşık 20 milyon, il genelinde yaklaşık 31 bin, il merkezinde ise yaklaşık 25 bin öğrenci eğitim öğretime başlayacak. Çocuk ve gençlerimizin güvenli ortamda eğitim öğretim görmelerini sağlamak için okullarda alınan güvenlik tedbirlerine 2017-2018 Yılı Eğitim Öğretim döneminde de devam edilecek. Okullar ve çevresinde alınacak güvenlik tedbirleri planlanırken önceki yıllarda yaşanan aksaklıklar okul çevrelerinde meydana gelen suç türleri ve sayıları, okulların bulunduğu alana ilişkin çevresel riskler ve okulların fiziksel güvenlikleri göz önünde bulundurularak risk analizine dayalı planlar hazırlanacak.
Kurumlar işbirliği içerisinde olacak
Çalışmalar dahilinde çocuklarımızın ve gençlerimizin daha güvenli bir ortamda eğitim öğretim görmeleri için tüm okullarda Güvenli eğitim Koordinasyon Görevlileri görevlendirilecek. Okul çevresi denetimi arttırılacak, okul güvenlik kameraları Kent Güvenlik Yönetimi Sistemlerine(KGYS) entegre edilecek ve öğrencilere zaman zaman kişisel güvenlik ve suçtan korunma konularında eğitimler verilecek. Yapılacak olan çalışmalar Bartın Valiliği koordinasyonunda ilgili kurumların işbirliği içinde olacak.
Sağlıklı nesiller yetiştirilmesi amaçlanıyor
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantıda İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Uğuz Tüzün alınacak olan tedbirlerle ilgili sunum gerçekleştirdi. Tüzün, yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı Bartın’da 157 okul, 2 bin 165 öğretmen ve 30 bin 792 öğrenci ile başlayacaktır. Geleceğimiz ve güvencemiz olan çocuklarımıza daha huzurlu, sağlıklı eğitim ortamları sağlayabilmek, eğitime ve sosyal hayata kötü etki etmesi muhtemel konularda bilinçlendirmek, faydalı birey olma özellikleri gelişimine katkı sağlamak için, Okullarda Güvenli Eğitim anlayışı içinde, öğretmen ve idarecilerin bilgi ve desteği dahilinde veli ve öğrencilerimizin sağlayacakları katkıyla başlayıp uygulanması ve geleceğe sağlıklı nesiller yetiştirilmesi amaçlanmıştır.
Özgüven ön plana çıkarılacak
Bartın İl Merkezi Jandarma ve Polis sorumluluk alanında tüm resmi ilk, orta ve liselerde ve yakın çevrelerinde İl Emniyet Müdürlüğü ve İl jandarma Komutanlığı görevlilerinin güvenli eğitim koordinasyon görevlisi olarak görev yapacağı çalışmalarda birebir iletişimin ve özgüvenin ön plana çıkarıldığı bir uygulamayı kapsamaktadır. Bu dönemde öğrencilerin kendilerine bir abi, abla veya amca, teyze kadar yakın alaka kurabileceği, güvenlikle ilgili sorunu rahatça iletebileceği, kötü niyetli kişilere karşı daima kendisini koruyacak bir kolluk varlığını kapsamaktadır.
Toplam 26 adli ve idari işlem yapıldı
Bartın İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğünce; 2016-2017 Eğitim dönemi içerisinde çocukların gidebileceği umuma açık işyerleri ile park ve bahçeler 76 kez denetlenmiş, yapılan bu denetimlerde kusurlu görülen 4 işyerine idari işlem yapılmıştır. Yine aynı dönem içerisinde çocuklara sağlık için tehlikeli madde temini olayından toplam 26 adli ve idari işlem yapılmıştır.
2 defa denetim uygulaması yapıldı
Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce; ‘Çocukların Korunmasına Yönelik Denetim Uygulaması’ adı altında okul çevreleri, okul çevrelerindeki park ve bahçeler, metruk binalar, alkol ve tütün mamulleri satışı yapan yerler, içkili yerler, iddia ve ganyan bayileri, kahvehaneler, internet kafeler ve oyun salonlarına 2 defa denetim uygulaması yapılmıştır. Bu uygulamalarda toplam 4 şahıs hakkında işlem yapılmıştır. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüz uyuşturucu satıcılarının hedefi olabilecek risk gördüğü bölge ve okullara koordinasyon görevlisi atayarak uyuşturucu ile mücadelede etkin denetim sağlamaya devam edecektir.
2 bin 465 öğrenci bilgilendirildi
Terörle mücadele kapsamında; Gençlik ve Güvenli Gelecek-Bartın Projesi Kapsamında Gençlerimizi suç örgütleri hakkında bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla, Bartın İl Emniyet Müdürlüğü organizesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak İl ve İlçe Merkezlerindeki liselerde öğrenim gören 9’uncu ve 12’inci sınıf öğrencilerine yönelik olarak 20 oturumlu, 2 bin 465 öğrencinin katılımı ile bilgilendirme konferansları düzenlenmiştir. Toplum Destekli Polislik kapsamında; ilimiz merkezinde bulunan okullar, okul çevresindeki esnaflar ve sivil toplum kuruluşları ve resmi kurumlarda eğitim öğretim döneminin huzurlu olarak geçmesi yönünde toplam 39 adet bilgilendirme toplantısı yapılmış, bu toplantılara bin 292 kişi katılmıştır.
15 adet trafik idari para cezası uygulandı
Trafik Şube Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalar kapsamında; Karayolları Trafik Kanununun 75'inci, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 147'inci Maddeleri ve Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği ile okul taşıtlarının şartları, zamanları ve nitelikleri belirlenmiş, böylelikle bu araçlarda taşınan okul çağındaki çocuklarımızın can ve mal güvenlikleri güvence altına alınmaya çalışılmıştır. 2016-2017 eğitim öğretim dönemi içerisinde İlimiz polis sorumluluk bölgesinde 239 okul servis aracı denetlenmiş, eksikliği görülen ve kural hatası yapan sürücülere 15 adet trafik idari para cezası uygulanmıştır.
Bin 250 sürücüye trafik eğitimi verildi
2016-2017 yılı eğitim ve öğretim yılında İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Şoförler ve Otobüsçüler Federasyonu arasında yapılan okul servis araç şoförlerine yönelik trafik eğitimi işbirliği protokolü kapsamında yolcu taşıyan sürücülere yönelik 7 adet eğitimde bin 250 sürücüye trafik eğitimi verilmiş, 2016-2017 yılı içerisinde öğrencilerimize 10 adet eğitim düzenlenmiş, düzenlenen eğitimlerde 3 bin 285 öğrencimize eğitim verilmiştir. Eğitimlerimiz 2017-2018 eğitim ve öğretim devam edecektir.
Güvenli Eğitim Koordinasyon Görevlisi 88’e çıkıyor
2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılında Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordine kurularak il merkezinde bulunan tüm okulların giriş ve çıkış saatlerinde görev almak üzere 15 Resmi/Sivil ekip ve 30 personel görevlendirilmiş, ayrıca ani gelişen olaylara hızlı müdahale amacıyla ani müdahale ekibi olarak 6 Resmi/Sivil ekip görevlendirilmesi yapılmıştır. İl Merkezimizde bulunan 44 okulda, okul müdürü, müdür yardımcısı ve rehber öğretmenleri ile bire bir görüşmelerde bulunmak amacı ile asil ve yedek olmak üzere geçen yıl görevlendirilen Güvenli Eğitim Koordinasyon Görevlisi sayısı 12 iken, bu yıl toplam 88 Güvenli Eğitim Koordinasyon Görevlisi görevlendirilmiştir. Tüm okullarımızda 2’şer güvenlik görevlisi görevlendirilmiştir. Bu görevlilerin 24 saat cep telefonları açık olarak her an görevde olacaklardır. Güvenli Eğitim Koordinasyon Görevlilerimiz her hafta sorumlu oldukları okul idarecileri ile görüşmeler yaparak sorunlarla ilgili rapor tanzim edecektir.
Kamera kurulumları sağlanacak
İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde yapılacak olan analizler neticesinde okulların mevcut kameralarının yenilenmesi ve yine analizler sonucu Kent Güvenlik Yönetim Sistemine (KGYS) entegre olacak kameraların kurulumu sağlanacaktır. Okul çevresinde rahatsızlık veren şahısların men edilmesi ve okul çevresinde okulla ilgisi bulunmayan şahıslarla ilgili Valiliğimiz emirleri doğrultusunda Güvenli Eğitim Koordinasyon Görevlileri ile Narkotik Ekipler ve kendilerine zimmetlenmiş mobil okul görevlileri ile Jandarma sorumluluk alanında da İl Jandarma Komutanlığına bağlı görevliler tarafından 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ilgili maddesi gereğince yasal işlem yapacaklardır.
Tehlikeli maddelerin satışı denetlenecek
Çocuklara sigara, alkol, bali, tiner vb. insan sağlığını tehlikeye sokan maddelerin satışı denetlenecek, aykırı hareket eden kişilere 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 'Sağlık için tehlikeli madde temini' başlıklı 194'üncü maddesi gereğince işlem yapılacaktır. Eğitim-öğretim ortamını olumsuz etkilediği değerlendirilen metruk bina ve yapılar hakkında gerekli işlemler 27.06.2016 tarihli ve 15 Nolu Metruk binalar konulu Bakanlık Genelgesine göre yapılacaktır.
Denetimler artırılacak
Okul ve çevresinde; çocukların ruhsal, bedensel ve cinsel gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek müstehcen ve diğer olumsuz unsurlardan korunması, öğrencilerin yasadışı örgütlerin ve ideolojik faaliyetlerin etkilerinden uzak tutulması ve korunması, internet ve elektronik oyun salonlarının ders saatlerinde öğrenci bulundurmaması, ders saatleri dışında yaş sınırlamalarına uymaları, çocukların girmesinin yasak olduğu kafe, bar, kıraathane, kahvehane ve umuma açık yerlere alınmaması, park, bahçe vb. kamuya açık alanlarda öğrencilerin madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklara karşı korunması amacı ile diğer kurumlarla koordineli bir şekilde Çocuk, Narkotik ve Asayiş ekiplerince ayrıca Jandarma sorumluluk alanında da İl Jandarma Komutanlığına bağlı görevliler tarafından çocukların korunmasına yönelik denetimlerin artırılması sağlanacaktır.
Eğitim programları hazırlanacak
Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce uyuşturucu, uyarıcı, uçucu ve sağlığa zararlı diğer maddelerin kullanımı ve satışı yapılan bölgelerde mahalle sakinleri, muhtarlar, okul yöneticileri ve güvenli eğitim koordinasyon görevlileri ile düzenli iletişim kurularak olası sorunların ilgili kurumlarla işbirliği halinde çözümüne çalışılacaktır. Bu kapsamda ani olarak gelişebilecek durumlar yaşanması halinde güvenlik tedbirlerimiz güncellenerek yeni personel ve araç görevlendirmesi yapılacaktır. İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğünce öğrencilerimizin 'kişisel güvenlik ve suçtan korunmaları hususunda' eğitim programları hazırlanacak ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak öğrencilerin bu programlara katılımları sağlanacaktır.
Güvenlik araştırması yapılacak
Alınan tedbirlerin duyurulması ve kamuoyunun bilgilendirilerek ihbarların artmasına yönelik afiş, broşür, toplantılar ve bunun gibi faaliyetler; Jandarma ve Emniyet birimleri tarafından koordineli olarak yapılacaktır. 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu çerçevesinde okul kantinlerinde veya okul içerisinde herhangi bir görevde sözleşmeli olarak çalışan kişilerin kimlik bilgileri ile iletişim bilgileri okul idareleri ile iletişim kurularak temin edilerek gerekli güvenlik araştırması yapılacaktır. 28.08.2017 tarih ve 26627 sayılı 'Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'nin 4'üncü ve 8'inci maddelerine göre ilgili kurumlarla işbirliğine gidilerek servis araçları, servis şoförleri ve rehber personel ile ilgili işlemler yönetmelikte belirlenen çalışma şartları çerçevesinde titizlikle yapılacaktır. 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılının güven ortamında geçmesi kapsamında yapılacak olan tüm çalışmalar Jandarma Sorumluluk alanında İl Jandarma Komutanlığı tarafından, Polis sorumluluk alanında ise İl Emniyet Müdürlüğü tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak icra edilecektir.”
İşbirliği çağrısında bulundu
Çocuk Şube Müdürü Tüzün’ün konuşmasının akabinde kürsüye gelen Vali Nusret Dirim de tedbirlerle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, gereken önlemlerin alındığını ifade etti. Vali Dirim, Önceki yıllarda alınan tedbirlerin artırılacağını ve Bartın için vahim bir durum olmadığını ifade etti. Madde bağımlılığı üzerinde duran Vali Dirim; “24 saat çocuklarımızı korumamız mümkün değil. Çocuklarımıza kendisini nasıl koruyacağını öğretmemiz gerekiyor. Burada ailelerin ve okul aile birliklerinin önemi çok büyük. İnşallah sorunsuz bir eğitim öğretim yılı geçireceğiz” dedi. Vali Dirim, okul aile birliklerinin önemine de değinerek, birlik başkanlarına çağrıda bulundu. Okulların ve öğrencilerin sorunlarıyla ilgili görüşlerini anlatmalarını isteyen Vali Dirim, işbirliği içerisinde okulların yönetilmesi gerektiğini vurguladı.
Okul öncesinde eğitim gören çocuklar ayrı binada eğitim görecek
Okul öncesi eğitimlerin de büyük önem taşıdığını belirten Vali Dirim, okul öncesi eğitimler için yeni bina müjdesi verdi. Vali Dirim; “Okul öncesinde eğitim gören çocuklarımız ilkokul ve ortaokul öğrencilerini görmesinler. Ezilmesinler. Eğitim bütçesini bu alana yoğunlaştırarak, kendi binalarında eğitim görmelerini sağlayacağız. Okul öncesi öğrencileri ayrı binalarında eğitim alabilecekler. Bartın’da bunu başarabiliriz. Modern eğitim öncesi okulların yapılması geleceğimiz açısından büyük önem taşıyor” dedi.
Okul güvenlik koordinatörü olacak
Vali Dirim, konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Çocuk Şube Müdürümüz sunumu gerçekleştirdi. Birçok konu ana başlıklarıyla verildi. Yapılan çok önemli uygulamalar var. İlimiz açısından vahim bir durum olmadığını söyleyebiliriz. Tedbirleri artıracağız. Geçen yıllarda okul polisi diye bir uygulama başlatılmıştı. Bu uygulamayı biraz daha iyileştirerek okul güvenlik koordinatörü olarak devam edecekler. Her okulumuzun koordinatörü olacak. Bu koordinatörler okul yönetimleriyle ve aile birlikleriyle ihtiyaç duyulduğunda değerlendirme yapacaklar. Sürekli onlarla irtibat halinde olacaklar.
Okul çevrelerine güvenlik kamerası takılacak
Çocuklarımız çok önemli. Onlar bizim geleceğimiz. Onların sağlıklı bir şekilde eğitim almalarını sağlamak durumundayız. Okulların iç güvenliğiyle ilgili tedbirler alınıyor. Okul çevresinde oluşabilecek tehlikeler için tedbirleri planlıyoruz. Okullarımızın çevresine kent güvenlik sistemiyle entegreli kameralar kuracağız. Sıkıntılı noktalara bu kamera sistemlerini zaman içerisinde yapacağız. Birçok okulumuzun içleri, koridorları güvenlik kamerasıyla takip ediliyor. Bunu memnuniyetle görüyorum. Bu da çok önemli okulun içerisinde olup biten sıkıntılı bir durumla ilgili kameralar sayesinde bilgi sahibi olunabiliyor. Bu şekilde donanımlar önemli. Her okulun kendine göre risk değerlendirmesi oluyor. Bu değerlendirtmelere göre alınacak olan önlemleri alıyoruz. Bu sadece güvenlik güçlerinin göreviymiş gibi düşünürsek başarıya ulaşma şansımız çok az. Muhtarlarımız, velilerimiz ve okul yönetimlerimizin de desteği olmalı. Yapılan çalışmalara sizlerin destek vermesi gerekiyor. İşbirliği önemli.
Madde bağımlılığında aileye büyük iş düşüyor
Madde bağımlılığıyla ilgili çocuklarımızı ailelerinin yakından takip etmesi son derece önemli. Çocuklarımız kimlerle arkadaş oluyor, davranışlarında olan değişiklikler ne anlama geliyor. Bunları ailelerin takip etmesi gerekiyor. Özellikle annelerin son derece bilinçli olması gerekiyor. Sağlık Müdürlüğü’müzün bu konuda velilerimizi okullarda bilinçlendirme çalışmaları var. Madde bağımlılığının başlangıç aşamalarında bu eğitimler çok faydalı oluyor. Ama ilerlemiş safhalarda gittikçe mücadele güçleşiyor ve aile dramlarına yol açıyor. O yüzden başlangıçta ailelerimize temel bilgilendirme yapmayı hedefliyoruz. Tabi çocuklarımızı 24 saat takip edip koruyacak bir sistem oluşturmamız kolay değil. Kişilerin kendi koruma duygularını güçlendirmemiz gerekiyor. Çocuklarımızı zarar verici maddelere karşı dirençli hale getirmemiz gerekiyor. Çocuklarımızın kendi korunma reflekslerini artırmamız gerekiyor. Bu anlamda onları sağlıklı bir şekilde eğitmemiz gerekiyor.
Topyekûn bir mücadele şart
Madde bağımlılığı bütün dünyanın bir sorunu. Bu sorunla topyekûn bir mücadele içinde olursak olumlu sonuçlar alabiliriz. Bartın’da özellikle emniyetimizin narkotik birimleri çok ciddi bir çalışma yapıyorlar. Hemen hemen haftada bir kere operasyon bilgisi bana geliyor. Bölgemizin tabi ki nüfus özellikleri sebebiyle çok büyük bir potansiyeli olmadığını biliyoruz ama tabi burada da maddeyi artık hayatının bir parçası yapmış kullanıcılar ve satıcılar var. Onları tespit etmeye çalışıyoruz ve bu insanları yargı ile baş başa getiriyoruz. Yine çocuklarımızı bağımlı hale getiren bir diğer bağımlılık da ekran bağımlılığı. Hatta bizi de tehdit ediyor. Çok ciddi bir ekran bağımlılığı ile nesillerimiz karşı karşıya. Bunu kabul etmemiz lazım. İnternet kullanımını çok benimsedik. Artık herkesin evinde değil cebinde interneti var. Bu internet kullanımında çocuklarımız maalesef bilinçli kullanıcı olma özelliklerine sahip olmadıkları takdirde olumsuz sonuçlara yol açıyor. Bu gelecek nesillerimizi çok ciddi olarak tehdit ediyor.” Vali Dirim’in konuşmasının akabinde Okul Aile Birliği ve Muhtarlara söz verildi. Toplantıda soru cevap kısmı yapılmayarak, katılımcılardan dosya halinde dağıtılan çizgisiz kağıtlara görüş ve önerilerinin yazılması istendi.
Yoğun katılım oldu
Toplantıya Bartın Valisi Nusret Dirim, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Fahri Fırıncıoğlu, Kozcağız Belediye Başkanı Mustafa Karaman, Bartın İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Yavuz Selim Kapancı, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir, İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya, Bartın Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Sinan Amasralı, İl Genel Meclis Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, daire amirleri, okul müdürleri, okulların aile birliği başkanları, sivil toplum kuruluşları, mahalle ve köy muhtarları katıldı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.