24 Kasım 2024
  • Bartın1°C
  • Ankara0°C
  • Bolu-2°C
  • Kastamonu1°C
  • Zonguldak6°C
  • Karabük2°C

MEYTAP PROJESİ İLE MESLEKİ EĞİTİM YAYGINLAŞTIRILACAK

İşletmelerin nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasını amaçlayan ‘Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (MEYTAP)’ kapsamında Bartın TSO’da toplantı düzenledi.

MEYTAP Projesi İle Mesleki Eğitim Yaygınlaştırılacak

26 Şubat 2021 Cuma 08:24

Mesleki Eğitim Merkezi programının tanıtımı yoluyla işletmelerin nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasını amaçlayan MEYTAP projesi kapsamında Bartın TSO’da düzenlenen toplantıya; İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, Bartın Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar, Bartın TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Sami Karakaş ile meslek odalarının başkan ve yöneticileri katıldı.

“Mesleki ve teknik eğitime verilen değer arttı”

İşyeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül MEYTAP projesinin amacı ve proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalara yönelik konuşmasında, “Bu program ve toplantılarımızın amacı eğitim-istihdam ilişkisinde mesleki eğitim merkezlerimizin aktif rol almasını amaçlamaktadır. Yeni mevzuat düzenlemeleriyle meslek liselerimizde mesleki eğitim merkezi programı açabiliyoruz. 600’ün üzerinde okul ve programında mesleki eğitim merkezi programlarını yürütüyoruz. Bakanlığımızın eğitim programları 2023 eğitim vizyonumuzla birlikte yeniden değerlendirdi. Mesleki ve teknik eğitime verilen değer artırıldı. Bunun meyvelerini zaten son bir yıllık salgın sürecinde mesleki ve teknik eğitim okullarımızın üretime katkıları, karşılaştığımız duruma vermiş oldukları desteği toplum olarak gördük. Pandemi süreci toplumda mesleki teknik eğitimin değerinin daha iyi anlamasına neden oldu. Mesleki ve teknik eğitim okullarımız içerisinde 2023 vizyonunda belirlediğimiz 7 hedef ve 33 eylem içerisinde mesleki eğitim merkezlerimiz özelinde bazı çalışmalar gerçekleştirdik. Örneğin mesleki eğitim merkezlerimiz yaygın eğitim kurumu olarak faaliyet gösterirken yaptığımız bazı düzenlemeler ile hem ortaöğretim kurumu oldular hem de zorunlu eğitim kapsamına alınarak öğrencilerimizin özlük haklarında iyileştirmeler gerçekleştirildi. Ayrıca teşvik mekanizmaları oluşturularak işletmelerimiz açısından bazı avantajlar da sunuldu. Burada bulunuş amacımız mesleki ve teknik eğitimdeki bu paradigma değişikliğinin sektörle, eğitim camiası ile paylaşmak. Bu alanın alt yapısını güçlendirmek anlamında daha başka neler yapabiliriz bunlarla ilgili görüş alışverişlerinde bulunmak. Bu sistemin sektör ve işletmeler açısından daha yaygın kullanılmasını sağlamaktır” şeklinde konuştu.

“Mesleklerin iş başında öğrenilmesi sağlanacak”

Bartın Milli Eğitim Müdürü Oğuzhan Acar’da konuşmasında, “Türkiye’de ara eleman sıkıntısı var. Biz devlet temsilcileri olarak üzerimize düşen görevi yapalım. Özel sektöre devletin sağladığı kolaylıkları anlatalım. Özel sektör temsilcilerimizin de katılımlarıyla bu işi birlikte yürütelim. Ülkemizin insan kaynağının geliştirilmesi açısından, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu bakımdan mesleki eğitim merkezleri ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını yürütmektedir. Eskisi gibi ben ne iş olsa yaparım mantığı artık yok. Tüm sektörlerde markalaşmaya gitmek ve marka olmak zorundayız. Şu an devletimiz özel sektöre müthiş derecede katkılar ve kolaylıklar sağlamakta. İlimizde de çıraklık eğitimi dediğimiz örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınmış, ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerimizin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta-çırak ilişkileri ile meslekleri iş başında öğrenmeleri sağlanacaktır. Bizlerin yanı sıra oda temsilcilerimiz de bu alandaki gelişmeleri ve çalışmaları üyelerine anlatarak toplumu haberdar edeceğiz” dedi.

“Bartın TSO olarak her türlü desteği sunacağız”

Bartın TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Sami Karakaş ise konuşmasında mesleki eğitimi desteklemeye devam edeceklerini, mesleki eğitimin kalkınma hamlesinde önemli bir yere sahip olduğuna kaydedip, “Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından 2019 yılında imza altına alınan Mesleki Eğitim Birliği Protokolü kapsamında Bartın ili için 2 tane okul seçilmiştir. Bunlardan ilki Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi, ikincisi Fuat Sezgin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’dir. Bölgemizde bu proje kapsamında 2 okulu olan tek iliz. Bartın TSO olarak proje kapsamında okullarımızın ihtiyaçlarının temini noktasında önemli çalışmalara imza attık. Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi Grafik Tasarım Bölümünde eğitimin daha kaliteli olabilmesi amacıyla ihtiyaç dahilindeki bilgisayarların teminini sağladık. İkinci proje okulumuz olan Fuat Sezgin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni de protokol kapsamına aldık. Bu okulumuza da ihtiyaçlar dahilindeki desteklerimizin ne yönde olacağı hususunda da gerekli görüşmeleri sağladık. Bartın TSO olarak bu alanda eğitimin ve eğitim kalitesinin artırılmasına büyük önem veriyoruz. Bu alandaki her bir gelişim ülkemizin kalkınmasına büyük katkılar sunacağı inancındayız. Bu bakımdan her türlü desteği sunacağımızın da altını çizmek istiyorum” İfadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Mesleki Eğitim Daire Başkanlığı uzman personeli Okan Doğan tarafından katılımcılara mesleki eğitim alanındaki yeni gelişmeler ve düzenlemelere ilişkin detaylı bilgiler aktarıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.