03 Mayıs 2024
  • Bartın13°C
  • Ankara11°C
  • Bolu10°C
  • Kastamonu11°C
  • Zonguldak13°C
  • Karabük12°C

“MEME KANSERİ BİLİNÇLENDİRME ETKİNLİKLERİ” FARKINDALIK OLUŞTURUYOR

Bartın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Dursun Koç, yurt genelinde düzenlenen “Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri” ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri” farkındalık oluşturuyor

10 Ekim 2017 Salı 15:15

Bartın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Dursun Koç, yurt genelinde ekim ayında düzenlenen “Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri” ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, etikliklerin çok önemli olduğunu ve farkındalık oluşturulmak istendiğini söyledi. Meme kanserinde erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Koç; “Meme kanseri, gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen kadın kanseridir. Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirilip, bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu amaçla 2004 yılından beri Ekim ayında “Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri” yurt genelinde düzenlenmektedir” dedi.

Kanser hücreleri öncelikle lenf bezlerini tutar

Koç; “Meme kanseri, memedeki süt bezleri ve süt kanallarını oluşturan hücrelerin normal olmayan biçimde, kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesidir. Kanser hücreleri meme dokusu dışına çıktığında, öncelikle koltuk altındaki lenf bezlerini tutmaktadır. Kanser hücrelerinin lenf bezlerine ulaşması, vücudun diğer bölgelerine yayılabileceğini gösterir” diye konuştu.

Meme kanserinin belirtileri

Açıklamasının devamında koç, şu ifadeleri kullandı; “Memede ele kitle gelmesi, memeden kendiliğinden akıntı gelmesi (bulanık ya da kanlı), meme başında çekilme, meme derisi üzerinde çekilme, memede anormal ve tek taraflı büyüme, ödem, kızarıklık, meme derisinin portakal kabuğu görünümünde olması ve memede daha önce olmayan gözle fark edilebilen herhangi bir değişikliğin olması sıralanabilir. Meme kanseri ile mücadelede en önemli nokta; “Erken Tanı” dır. Erken tanı için üç temel yöntem uygulanabilir. Bunlar; 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi, doktor yada sağlık personeli tarafından yılda bir yapılan klinik meme muayenesi, 40 yaş ile 69 yaş arasında 2 yılda bir yapılan mamografi (meme grafisi ) olarak sayılabilir.

Unutmayalım; kanserde erken teşhis hayat kurtarır

Kadınların 20 yaşından sonraki dönemde, her ay memelerini kendi kendilerine muayene etmeleri gereklidir. Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele geldiğinde, vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Dengeli ve düzenli beslenme, aşırı kilodan korunma, alkol ve sigara alışkanlığı varsa bırakma, 30 yaşından önce doğum yapma ve bebeğini emzirme, stresi kontrol etme, spor yapma ve düzenli olarak doktor muayenesinden geçip gerekli tetkikleri yaptırmakla meme kanseri riski azaltılabilir.

Kanser taramalarınızı yaptırın

İlimizde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM)’de ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde Mobil Kanser Tarama Aracıyla erken teşhis amacıyla halkımıza ücretsiz olarak meme kanseri taraması yapılmaktadır.Ayrıca Aile Sağlığı Merkezlerimizde 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kalınbarsak (kolorektal) kanseri, 30-65 yaş arası kadınlara ise rahimağzı (serviks) kanseri taramaları yapılmaktadır. Sevgili kadınlar sağlığınız parmaklarınızın ucunda, kendi kendine meme muayenesi yapınız ve kanser taramalarınızı yaptırınız.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.