28 Nisan 2024
  • Bartın14°C
  • Ankara18°C
  • Bolu13°C
  • Kastamonu15°C
  • Zonguldak13°C
  • Karabük17°C

MADDE BAĞIMLILIĞI ANLATILDI

Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından tütün ve madde bağımlılığı ile mücadele çalışmaları kapsamında Uyuşturucuyla Mücadele Günü münasebetiyle Cumhuriyet Meydanı’nda stant açıldı.

Madde bağımlılığı anlatıldı

25 Haziran 2017 Pazar 01:38

Uyuşturucuyla Mücadele Günü münasebetiyle Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda stant açıldı. Gün boyu açık kalan standa madde bağımlılığı ve alkol bağımlılığı ile ilgili vatandaşlara, eğitici broşürler ve çeşitli materyaller dağıtıldı. Standı ziyaret eden vatandaşlar Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni İlkem Kabuk tarafından bilgilendirildi.

Amacımız farkındalık oluşturmak

Stant ile ilgili bilgiler veren Rehber Öğretmen İlkem Kabuk; “Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeniyim. Aynı zamanda da Yeşilay Cemiyeti ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaklaşa gerçekleştirmiş olduğu Türkiye’de bağımlılıkla Mücadele eğitimi kapsamında okullarda madde bağımlılığı, alkol bağımlılığı ve teknoloji bağımlılığı ile ilgili eğitimler gerçekleştiriyorum. Tüm eğitim kademelerinde bu eğitimlerimizi veriyoruz. Tabii bu eğitimlerimizi sadece öğrencilerimize değil, velilerimize yönelik de eğitimler veriyoruz. Bugün de Uyuşturucuyla Mücadele Günü kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda açmış olduğumuz stantta madde bağımlılığı ve olası sonuçlarıyla ilgili bilgiler veriyoruz. Amacımız farkındalık oluşturmak” dedi.  

Bağımlılık nedir?

Standı ziyaret eden Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç ise şu ifadeleri kullandı; “Bağımlılık yapıcı maddeler, ara sıra kullanılsa bile vücuda hızla zarar verir ve ara sıra kullananların çoğu bağımlı hale gelir. Madde, sadece kullanan kişiye zarar verir. Bağımlı birey, toplumsal üretkenliğini kaybeder ve tüketen bir insan olmaya başlar. Maddeyi temin etmek için suç işlemek zorunda kalır. Ayrıca madde için ödenen para doğrudan ve dolaylı yollardan terör örgütlerinin finansmanını sağlar. Uykusuzluk, sinirlilik gibi şiddetli psikolojik yoksunluk belirtileri ortaya çıkar ve çok kuvvetli ruhsal bağımlılık oluşur.

İlk kullanımdan sonra devamlı hale gelir

İlk kullanımdan sonra kişi madde kullanımından artık korkmaz ve kullanımın devamı gelir. Bağımlı, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü halde bu maddelerin kullanımının bırakılmamasıdır. Bağımlı, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır.

Bağımlılar Neler Yaşar?

 Bağımlı olan kişinin kendine güveni azalır, kontrolü zayıflar. Prensipleri ve değerleri yok olmaya başlar. İdealleri ve geleceği ile ilgili ümitleri yıkılır. Kullandığı maddeler bağışıklık sistemini zayıflatır. AİDS, frengi, verem, hepatit B ve C, kanser, kangren gibi birçok ölümcül hastalığa kapılma riski artar. Böylece bağımlı kişi maddeyi alabilmek için önce mevcut parasını bitirir. Çevresindekilerin değerli eşyalarını ve paralarını çalmaya başlar. Hırsızlık, gasp, yankesicilik vb. suçlara karışır. Suç işlerken yakalanır ve özgürlüğünü kaybeder. Sağlığını ve sonunda da hayatını kaybeder.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.