25 Kasım 2024
  • Bartın4°C
  • Ankara2°C
  • Bolu1°C
  • Kastamonu1°C
  • Zonguldak4°C
  • Karabük2°C

LİSE ÖĞRENCİLERİNE BARTIN’IN TURİSTİK DEĞERLERİ ANLATILDI

Bartın Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik Bartın Üniversitesi İİBF Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hande Uyar Oğuz tarafından “Bartın’da Turistik Değerlerimiz” başlıklı sunum gerçekleştirildi.

Lise öğrencilerine Bartın’ın turistik değerleri anlatıldı

20 Nisan 2018 Cuma 09:45

42. Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Bartın Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personeli ve Bartın Üniversitesi İİBF Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hande Uyar Oğuz tarafından “Bartın’da Turistik Değerlerimiz” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Sunumda Bartın Üniversitesi İİBF Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hande Uyar Oğuz öğrencilere Bartın’da turizm alanında yapılan çalışmalar ve yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi vererek öğrencilerin sorularını cevapladı.

Turizm sektörü çok önemli bir sektör

Oğuz, konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum ki lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimim başta olmak üzere turizm alanında alanımın uzmanıyım. Bartın’la ilgili bir takım çalışmalarımız var. Bartın turizminin hak ettiği yerde olmadığını düşünüyorum. Buradaki en önemli sorun kurumlar arası ve özel sektör arasında olan işbirliği problemi. Bu sorunu da ilin turizm konseyini kurarak çözebileceğimize inanıyorum. Turizm sektörü çok önemli bir sektör. Bazı kaynakların ifade ettiği gibi 50’nin üzerinde sektörü etkilen bir sektör. Aynı zamanda turizm sektörü yerel kalkınmanın gerçekleştirilebileceği bir sektör.

Bartın’da işbirliği ve güç birliği yok

İnsanların göç etmesini istemiyorsanız, kendi yaşadığı yerdeki doğal ve kültürel zenginliklerle hayatını devam ettirsinler istiyorsanız bu doğru yerdesiniz yani turizm sektöründesiniz demektir. Bu açıdan da çok büyük önem arz ediyor. Bu durum Bartın için de geçerli. Ben Bartın’a büyük turizm işletmelerinin gelip turizmin canlandırılmasa ı taraftarı değilim. Daha çok yerel kalkınma odaklı projelerin Bartın’da hayata geçirilmesi taraftarıyım. Ama dediğim gibi Bartın’ın en büyük sorunu maalesef kurumlar arası işbirliğinin ve yönetiminin gerçekleştirilemiyor olması. Yani Bartın’da bir işbirliği ve güç birliği yok. Bunun için turizm konseyinin ivedi bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor.

Eylem planı şart

Bartın’ın turizmle ilgili rotası var ama maalesef eylem planlarımız yok. Geçen sene Turizm Haftasında gündeme getirdiğimiz Sakin Şehir Projesi bizim gibi küçük şehirlerde destinasyonlarda ya da köylerde sakin şehir kavramı oluşmuş durumda. Yani şehrin ya da köyün kendi yerelliğini veya doğallığını koruyarak turizme açılması anlamına geliyor bu. Ben Bartın’ın geleceğini burada görüyorum. Bu arada İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün cumartesi günü bir gezisi olacak Arıt’a. Arıt bu konuda çok hevesli. Onlar bu konuda taşın altına ellerini koymak istiyorlar. Aynı duyguyu Ulus halkında da yaşadım. Nereden başlayacaklarını ve nasıl ilerleyeceklerini bilmiyorlar. Bu konuda bir rotaya ihtiyaçları var.

Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor

Bu sadece bizim yapabileceğimiz bir durum değil. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Ben 5 yıldızlı otellere karşı değilim. Tesis yöneticileri bir potansiyel görüyorsa zaten buraya bir konut yapacaklardır. Ancak artık Avrupa’da butik otel kavramı var. Yani insanlar kendi konaklarını, evlerini restore edip ki bunu Kastamonu çok iyi başardı butik olarak çalışıyorlar. Butik olarak çalıştığımız da turist şehre geliyor. Ama 5 yıldızlı tesislerde turist otele geliyor. Otelde yiyor, içiyor, eğlencesini gerçekleştiriyor ve gidiyor. Karadeniz Bölgesi için bence butik otel anlayışının hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bartın’da bu konuda ciddi bir potansiyeli olan bir şehir. Bizim eski konaklarımızın çok büyük bir önemi var. Bununla ilgili projeler üretilebilir.

Turizm bilincinin ilde arttırılması gerekiyor

Bu konuda BAKKA’nın sonsuz desteği var. Ama ben her zaman söylüyorum turizm sektörüyle ilgili gerçekleştirilen projelerin hayata geçirilebilir olması, insanların hayatına dokunabilir olması gerekir. Bence bizim üniversite olarak ta hayata geçirilebilir projeleri yapmamız lazım. Yapılan proje insanların hayatına dokunmuyorsa o projenin hiçbir anlamı yok. Biz bu işin uzmanları olarak tabi ki öncüyüz. Bartın’ın turizm rotası nasıl devam etmeli? Bu konuda fikirler üretecek insanlarız. Bu konuda kamu kurumlarının desteği sonsuz. Küre Dağları Milli Park Müdürlüğüyle Arıt’taki turizm potansiyeliyle ilgili bir çalışmamız var. Şunu yineliyorum. Biz tek başımıza bu işi yapamayız. Bu iş bütün tarafları herkesi ilgilendiren bir iş. Herkesin bilinçli olması gerekiyor. Sonuç olarak turizm bilincinin ilde arttırılması gerekiyor.

Arıt’taki konaklar turizme kazandırılacak

Kalkınma Bakanlığının desteğiyle Küre Dağları Milli Park Müdürlüğünün Arıt’taki konakların turizme kazandırılmasıyla ilgili bir projeye başlamak istiyoruz. Henüz yazışma sürecindeyiz. Arıt’a yapılacak bu doğa gezisi de bize bu konuda yerinde görerek ve yaşayarak oradaki halkı da dinleyerek neler yapabileceğimize dair bir fikir verecektir. Umarım Arıt ve Arıt turizmi için başarılı bir iş olur.” Gerçekleştirilen etkinlik daha sonra öğrencilerin sorularının cevaplandırılması ile sona erdi.

Cuma Hutbesinde Bartın’da turizm anlatılacak

Bugün ise Bartın genelindeki camilerde Cuma Namazı Hutbesinde Bartın’daki turizm ve turistik yerlerle ilgili bilgiler verilecek.

Doğa Yürüyüşüne tüm vatandaşlar davetli

42. Turizm Haftası kutlama programı son etkinlik olarak doğa yürüyüşü ile tamamlanacak. 21 Nisan Cumartesi günü saat 10.00’da başlayacak olan yürüyüş Arıt Köyü’nde gerçekleştirilecek. Arıt Doğa Yürüyüşüne katılacak olan vatandaşlar saat 10.00’da Cumhuriyet Meydanı’nda hazır olacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.