24 Kasım 2024
  • Bartın1°C
  • Ankara0°C
  • Bolu-2°C
  • Kastamonu1°C
  • Zonguldak6°C
  • Karabük2°C

KÜLTÜR YOLU HARİTASI DAĞITILIYOR

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın yeni dönem projelerinden olan Bartın Tarih Envanteri ve Kültür Haritası için başlatılan çalışmaların birinci aşaması tamamlandı. Proje kapsamında bastırılan haritaların dağıtımı devam ediyor.

Kültür yolu haritası dağıtılıyor

11 Nisan 2020 Cumartesi 17:51

Geçmiş ile geleceği birleştiren belediyecilik anlayışıyla bugüne kadar birçok çalışmayı Bartın’a kazandıran Belediye Başkanı Cemal Akın’ın talimatıyla oluşturulan Bartın Belediyesi Bartın Tarih Envanteri ve Kültür Haritası Projesinin 1. Aşaması tamamlandı. 5 yıl boyunca Türkiye Tarihi Kentler Birliği’nin Encümen Üyeliğini yapan Akın, Karadeniz Kültür Yolu’na Bartın’ın dahil edilmesi için verdiği çabaya, Bartın Şehir içi Kültür Yolu oluşturulmasını da ekledi. Ebu Derda Türbesi, Gazhane Kültür Parkı, Köypark güzergahında oluşturulacak hat üzerinde tarihi ve kültürel yapılar restore edilirken, bazılarının da restorasyon ve düzenleme projeleri hazırlanarak hayata geçirildi. Proje kapsamında Bartın’da ki tüm kültür varlıklarının envanteri çıkarılarak basılı hale getirilmesi hedeflendi. Bu kapsamda Belediyesi Bartın Tarih Envanteri ve Kültür Haritası Projesi hayata geçirildi. Proje çerçevesinde bastırılan haritaların dağıtımı devam ediyor. İl genelinde dağıtılan harita, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde basılarak dünya çağında gerçekleştirilen fuarlarda da vatandaşlara ulaştırıldı.

Tarihi değerlerimiz haritada mevcut

Bartın Tarih Envanteri ve Kültür Yolu Projesinin 1. aşaması olan Bartın Kültür Haritası’nda tarihi yerlerimiz olan Ebu Derda Türbesi, Şehitlik, Dikilitaş, Kuleyanı Çeşmesi, Şadırvan, Su Terazisi, Taş Han, Kent Müzesi, Şehir Hamamı, Bartın Evler, Gavurtaşı Şelalesi, Aya Nikolas Kilisesi, Atatürk ve Şehitlerimiz Müzesi, Gazhane Kültür Parkı, Tarihi İskele, Orduyeri Köprüsü, Fatih Sultan Mehmed Heykeli, Galla ( Kadınlar ) Pazarı, Millet Konağı ve Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi’ne ait tarihi bilgiler ile ulaşım güzergahı hakkında bilgiler bulunuyor.

bartin-tarih-envanteri-ve-kultur-haritasi-projesi-hayat-buldu-1.jpg

Şehitlik Anıtımızı yeniden düzenledik

Gerçekleştirilen çalışmaların önemine değinen Başkan Akın, şu ifadeleri kullandı; “Bartın Belediye Başkanlığı görevine geldiğimiz ilk günden beri tarihimize en iyi şekilde sahip çıkmak için yoğun mesai harcıyoruz. Şehrimizin yerli ve yabancı turizme kazandırmak için Bartın Tarih Envanterleri ve Kültür Yolu Projesini başlattık. Bu projeyi hayata geçirebilmek için tarihi mirasımız olan yapılarda Bartın Belediyesi olarak gerekli restorasyon çalışmalarını yaparak turizme kazandırdık. Kültür Yolu Haritamızın başlangıç noktasında yer alan, geçmiş yıllarda metruk hale gelen Ebu Derda Türbesi’nde gerekli tüm restorasyon ve çevre düzenleme çalışmasını yaparak din turizmine ve Kültür Yolu Projemize kazandırdık. Yine haritamızın güzergahında ki ikinci nokta olan Şehitlik Anıtımızı yeniden düzenleyerek vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ziyaret edecek olan misafirlerimize elverişli ortam oluşturduk.

Dikilitaş Anıt Mezarı restore ettik

Şehitler Anıtımızın ardından haritamızda yer alan, Dikilitaş Anıt Mezarı da yine görev süremiz içerisinde restore edilerek ebediyete göç etmiş vatandaşlarımızın anılabilmesi için daha uygun bir hale getirildi. Kültür Yolumuzda bulunan Kuleyanı Çeşmesi, Su Terazisi, Şehir Hamamı, Kent Müzesi, Gavurtaşı Şelalesi, Gazhane Kültür Parkı ve Fatih Sultan Mehmed Heykeli gibi tarihi önem arz eden mekanlarımızı restore ederek şehrimize kazandırarak Kültür Yolu Projemizin hayata geçmesini sağladık. Yine Kültür Yolumuzda bulunan Tarihi İskelede devam eden çalışmalarımızın tamamlanmasıyla Kültür Yolu Projemizi güçlendireceğiz.

Turistlerimizin şehrimizi beğenmelerini sağlayacağız

Kültür Yolumuzda bulunan diğer tarihi varlıklarımızdan olan Şadırvan, Taş Han, Millet Konağı, Demirciler Arası, Galla Pazarı ve Tarihi Bartın Evleri ile yerli ve yabancı turistlerimizin şehrimizi en iyi şekilde anlamalarını ve beğenmelerini sağlayacağız. Projemizin 1. aşaması Bartın Kültür Yolu Haritasını bu şekilde gerçekleştirdik.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.