08 Eylül 2024
  • Bartın21°C
  • Ankara20°C
  • Bolu16°C
  • Kastamonu17°C
  • Zonguldak21°C
  • Karabük19°C

KREDİ GARANTİ FONU ANLATILDI

KOSGEB İl Müdürlüğü tarafından esnafların faizsiz kredi desteği ile ilgili bankalarla yaşadığı ipotek sorununun çözümü noktasında neler yapılabileceğiyle ilgili esnaf odalarına ve bankaların temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi

Kredi Garanti Fonu anlatıldı

16 Mart 2017 Perşembe 16:27

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürlüğü kredi faiz desteği kapsamında esnafların bankalarla yaşadığı ipotek sorunun çözümü noktasında faaliyetlerini sürdürüyor. Bu kapsamda KOSGEB İl Müdürlüğü öncülüğünde KOSGEB İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda Kredi Garanti Fonu (KGF) A.Ş. Karabük Şube Müdürü Turgay Fiş tarafından KGF ile ilgili esnaf odaları ve bankaların temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.KGF’ye Bartın’da hiç dosya yönlendirilmediğini belirten Fiş: “Bankaların krediye karşılık ipotek için kabul etmediği hisseli yerleri, tarlaları ve ikinci el araçları teminat olarak kabul edip kefil olabiliyoruz. Firmalar direkt bize başvuru yapamıyor. Bankaya başvuru yapıp, eğer banka kredi değerlerine göre vermeyi kabul ederse ve ipotek anlamında sıkıntı yaşanırsa biz kefil olabiliyoruz. Banka kredi vermeyi kabul ettiği sürece biz kefil oluruz” dedi.

KOSGEB İl Müdürü Usta, Şube Müdürü Fiş’e teşekkür etti

Toplantının açılış konuşmasını KOSGEB İl Müdürü Abdurrahman Usta gerçekleştirdi. Usta, konuşmasında: “Kredi Garanti Fonu ile ilgili bilgiler vermek için bugün burada toplandık. Kredi Garanti Fonu (KGF) A.Ş. Karabük Şube Müdürü Sayın Turgay Fiş’i davet ettik. Sağolsun bizi kırmadı. Kendisine teşekkür ediyorum. 2016 yılının aralık ayında kredi faiz desteği kapsamında Bartın’da 960 işletme başvurmuştu. Bu 960 işletmeden Bartın’da 32 işletme kredi faiz desteği kullanmaya hak kazanmıştı. Bu oluşan yoğun talep doğrultusunda da 2017 yılında da 2.kredi faiz destek başvurusu açıldı. 10-20 Şubat tarihleri arasında başvuruları aldık. Türkiye genelinde 770 bin 976 başvuru oldu. Bu kapsamda da 1316 tanesi kredi faiz desteğinden faydalanmaya hak kazandı. Şartları sağlamasına rağmen kredi desteği alamayan 154 işletme için de bütçe olanakları doğrultusunda tekrar bir değerlendirme yapılacak” dedi.

İşletmelerimize alternatifleri anlatalım

Bankalardan ricada bulunan Usta, kredi almakta sıkıntı yaşan esnafların KGF’YE yönlendirilmesini talep etti. Usta: “Vatandaşların krediyi KOSGEB veriyor diye biliyor. Ancak biz bildiğiniz gibi biz sadece faiz desteği veriyoruz. Sizden ricam bunu sizlere gelen firmalara söylemeniz. Bizler de söylüyoruz. Bir de kredi verme sürecinde işletmelerimize gerekli kolaylığı sağlamalarını ve işletmelerimize alternatif yolları göstermenizi rica ediyorum. Limit ve teminat anlamında sıkıntı yaşayanları KGF’ye yönlendirmek gibi alternatifleri anlatabilirsiniz” diye konuştu.

Firmalar direkt bize başvuru yapamıyor

Usta’nın konuşmasının akabinde kürsüye gelen Kredi Garanti Fonu (KGF) A.Ş. Karabük Şube Müdürü Turgay Fiş: “Bankaların krediye karşılık ipotek için kabul etmediği hisseli yerleri, tarlaları ve ikinci el araçları teminat olarak kabul edip kefil olabiliyoruz. Firmalar direkt bize başvuru yapamıyor. Bankaya başvuru yapıp, eğer banka kredi değerlerine göre vermeyi kabul ederse ve ipotek anlamında sıkıntı yaşanırsa biz kefil olabiliyoruz. Banka kredi vermeyi kabul ettiği sürece biz kefil oluruz” şeklinde ifade etti.

Başvuru ücreti 205 TL

 KOBİ’lerin direkt Kredi Garanti Fonu’na başvuramayacağını belirten Fiş: “KOBİ’ler Bankaya kredi başvurusu yapar. Banka başvuruyu değerlendirir. Banka içsel derecelendirmesini yapar. Uygunluk kriterlerini taşıyan başvurular, Banka tarafından KGF’ye iletilir. KGF uygunluk kriteri kontrolü yapar. KGF tarafından sadece Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen uygunluk kriterlerinin kontrolü sağlanarak onay verir. Onay akabinde Banka KOBİ’ye krediyi kullandırır. Azami 2.500.000 TL kefalet sağlanabilmektedir. Tek bir kefalet oranı uygulanmakta olup bu oran %85 olarak belirlenmiştir. Komisyon oranları kefalet tutarı üzerinden yıllık bazda yüzde    olarak uygulanmaktadır. Başvuru ücreti ise 250 TL olup, standarttır” dedi.

Oda başkanları katıldı

Toplantıya; KOSGEB İl Müdürü Abdurrahman Usta, Kredi Garanti Fonu (KGF) A.Ş. Karabük Şube Müdürü Turgay Fiş, Ticaret Ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık, Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sinan Amasralı, Bartın Madeni Eşya Sanatkârları Odası Başkanı Yılmaz Akdeniz, Amasra Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Coşkun Yüksel, Bakkallar ve Bayiiler Odası Başkanı İsmet Fındık, Berberler ve Kuaförler Odası Cemal Zeybek, Bartın Marangozlar Mobilyacılar Çekiciler ve İnşaatçılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Ali Ağartan ve bankaların temsilcileri katıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.