KIRTIRTILI VE AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİNE DİKKAT!
Bartın İl Tarım ve Orman Müdürü Abdulsetter Bayram, Kırtırtılı ve Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili bilgi vererek, Bartınlı çiftçileri uyardı.
23 Temmuz 2018 Pazartesi 16:43
Bartın İl Tarım ve Orman Müdürü Abdulsetter Bayram, Kırtırtılı ve Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili bilgi vererek, Bartınlı çiftçileri uyardı. Amerikan Beyaz Kelebeği ve Kırtırtılı’nın birçok meyve türünü zarara uğrattığını, verimi düşürdüğünü hatta mücadele yapılmadığı takdirde bitkilerin ölümüne neden olduğunu söyleyen İl Müdürü Bayram, zararlıların görülmesi halinde üreticilerin İl veya İlçe Müdürlüklerine hemen haber vermeleri konusunda uyardı.
Önem arz ediyor
Bayram; “İl Müdürlüğümüz teknik personelince yapılan çalışmalar sırasında bitkilerde büyük zararlara neden olan Kırtırtılı tespiti yapılmıştır. Sürvey çalışmalarımız sonucunda görülen Kırtırtılı birçok meyve türünü zarara uğratmakta, verimi düşürmekte ve mücadele yapılmazsa bitkilerin ölümüne neden olmaktadır. Fındık dallarındaki zararı Amerikan Beyaz Kelebeği zararına benzerlik göstermektedir. İlimizde Amerikan Beyaz Kelebeği survey çalışmalarımızda tespit edilmemiş olmasına rağmen, komşu illerimizde zararlı tespit edilmiş olmasından dolayı İlimiz üreticilerine bu zararlı hakkında bilgilendirme yapma gereği duyulmaktadır. Amerikan Beyaz Kelebeği'de Kırtırtılı gibi birçok meyve ağacında zarar yapmaktadır. Her iki zararlıda özellikle bitkinin yaprakları ile obur bir şekilde beslenerek asıl zararını oluşturmaktadır. Zararlıların görülmesi halinde üreticilerimizin İl veya İlçe Müdürlüklerimize hemen haber vermeleri mücadelenin başlatılması ve zararın önüne geçilebilmesi için önem arz etmektedir” dedi.
Ülkemizin her yerinde zararı görülür
Zararlılar hakkında bilgi veren Bayram, şu ifadeleri kullandı; “Kırtırtılı'nın bulunduğu bitki ve ağaç yaprakları zarar gören bitkilerde zayıflama, durgunluk ve gelişme geriliği görülür. Genç ağaçlarda zarar daha fazla olur. 5-6 yılda bir salgın yapar. Salgın yıllarında meraların kurumasına da neden olabilir. Bütün meyve ağaçları (vişne, erik, elma vs.) ve geniş yapraklı orman ağaçları ile süs bitkilerinde zarar yaparlar. Karadeniz Bölgesinde en çok zararlı olduğu bitki fındıktır. Ülkemizin her yerinde zararı görülmektedir. Çoğu kez ağaçları yapraksız bıraktığı görülür.
Meyvelerin yapraklarını yiyerek beslenirler
Amerikan Beyaz Kelebeği, Kuzey Amerika orjinli bir kelebek olup, Ülkemizde ilk kez 1982 yılında Orta Karadeniz Bölgesinde görülmüş ve tarla kenarlarında bulunan başta dut, söğüt, çınar ve akçaağaç olmak üzere diğer park bahçe bitkileri ile meyve ağaçlarının yapraklarını yemek suretiyle beslenmektedirler. Bu zararlı yılda 2 döl vermekte ve 1. döl kelebek çıkışları Mayıs ayında, 2. döl çıkışları ise Temmuz ayında olup ardından da yumurtalarını özellikle yaprakların alt yüzeyine bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar yaprağın alt yüzeyinde ipeksi ağlar örerek beslenmeye başlarlar. Daha sonra olgunlaşan larvalar bireysel yaşamaya başlayıp ağları terk ederek ağaç gövdelerinde bulunan çatlaklara veya toprağa inerek kendileri için güvenli bir yer bularak pupa olurlar. Her iki dölde de döngü bu şekilde devam etmektedir.”
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.