24 Kasım 2024
  • Bartın2°C
  • Ankara0°C
  • Bolu-2°C
  • Kastamonu-2°C
  • Zonguldak6°C
  • Karabük1°C

KİRAZLIKÖPRÜ VE KIŞLA BARAJINI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kirazlıköprü Barajı ile Kışla Barajının açılışını Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bugün saat 14.00’da Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplu açılış töreniyle gerçekleştirecek.

Kirazlıköprü ve Kışla Barajını Cumhurbaşkanı Erdoğan açacak

29 Kasım 2017 Çarşamba 08:26

Orman ve Su İşleri Bakanlığı bir gelenek haline getirdiği toplu açılış merasimlerine bu yıl da devam ediyor. Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapımı tamamlanan 375 eser, bugün saat 14.00’da Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacak. Baraj, içme suyu, sulama, atık su arıtma ve taşkın koruma tesisleri ile ağaçlandırma, ormancılık, milli park ve meteoroloji projelerinin yer aldığı 7.7 milyar liraya mal olan 375 eser arasında Bartın için büyük önem teşkil eden Kirazlıköprü Barajı ve Kışla Barajı da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bartınlılara hitap edecek

Bartın için çok önemli olan ve Bartın’ı sel tehlikesinden kurtaracak aynı zamanda enerji üretimi ve tarımsal sulamayı sağlayacak olan Kirazlıköprü Barajı ile Kozcağız'ı sel taşkınlarından koruyacak olan Kışla Barajı açılışını toplu açılış töreniyle gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplu açılış töreni kapsamında Kirazlı Köprü Barajına tarafından canlı bağlantı gerçekleştirecek.

Hizmet seferberliği ilan ettik

Açılış töreni ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2003 yılından bugüne kadar 156 milyar lira yatırım gerçekleştirerek Türkiye'nin dört bir yanına hizmet götürdüğünü ve bu hizmet seferberliğini hızla devam ettirdiğini belirtti.

10 bölgesel gelişim projesi hazırlıyoruz

Bakanlık bünyesinde belirlenen stratejilerle yapılan yatırımların daha etkin hale getirildiğini ve kısa sürede faydaya dönüştüğünü dile getiren Prof. Dr. Eroğlu, su, ormancılık, doğa koruma ve meteoroloji alanında büyük hamleler gerçekleştirdiklerini, Bakanlığın 2019 yılı ve 2023 yılı hedeflerini tek tek belirleyerek çalışmalarını bu hedeflere göre yürüttüklerini söyledi. Ülke genelinde 10 bölgesel gelişim projesi hazırlayarak her bir ilde yapılacak yatırım ve faaliyetleri tek tek belirlediklerini aktaran Eroğlu, 31 Aralık 2019 tarihine kadar bölgesel gelişim projelerini tamamlamak için çalıştıklarını ifade etti. Bakan Prof. Dr. Eroğlu, Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın hedef gösterdiği ilk 6 aylık süre için Bakanlığın yapacağı çalışmaları belirlediklerini ve bu yatırımların hizmet olarak dönmesi için gerekli planlamayı tamamladıklarını vurguladı. Prof. Dr. Eroğlu, ilk 6 aylık hedeflerin süresinin 21 Kasım'da dolduğunu ve bu süre içerisinde tamamlanan 375 tesisin 29 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla hizmete sunulacağını kaydetti.

Her yıl tesisleri toplu olarak hizmete alıyoruz

Hizmet hususunda kendileriyle yarışarak her yıl bir önceki yıldan daha fazla tesis inşa ettiklerine dikkati çeken Prof. Dr. Eroğlu, "Bakanlık olarak her yıl tesisleri toplu olarak hizmete aldık. Bir gelenek haline getirdiğimiz toplu açılış merasimlerine bu yıl da devam ediyoruz. Aralarında barajlar, içme suyu, sulama, atıksu arıtma ve taşkın koruma tesisleri ile ağaçlandırma, ormancılık, milli park ve meteoroloji projelerinin yer aldığı 7,7 milyar liraya mal olan 375 dev tesisi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle hizmete alacağız" açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdık

Türkiye'nin daha refah günlere kavuşması için dev barajlar, bereketli sulama tesisleri ve geniş orman alanları tesis ettiklerini bildiren Prof. Dr. Eroğlu, "Biz de bu gaye ile asırlık hayalleri gerçeğe dönüştürmek için çalışıyoruz. Özellikle ülkemizin her bir köşesinde vatandaşlarımızın büyük bir hasretle beklediği projeleri hayata geçiriyoruz. Bu çerçevede eserlerimizle destan yazdığımız son 15 yılda 150 milyar liradan fazla yatırım yaptık ve Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdık" değerlendirmesini yaptı.

Hava tahmin oranlarımızı yüzde 90'ın üzerine çıkardık

15 yıllık sürede 508'i baraj olmak üzere 7 bin 200 yeni tesisi Türkiye'ye kazandırdıklarını belirten Prof. Dr. Eroğlu, "Yine bu dönemde orman varlığımızı 1,5 milyon hektar artırarak 3 milyar 820 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Bu rakam sene sonu 4 milyar olacak. Tabii hayatın devamına önem vererek korunan alanlarımızı arttırdık. Meteorolojide teknolojik bir dönüşüm gerçekleştirerek hava tahmin oranlarımızı yüzde 90'ın üzerine çıkardık." dedi.

77 Baraj ve 32 Gölet Bulunuyor

Hizmete alınacak 375 tesise ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Eroğlu, şöyle konuştu: "77 baraj, 32 gölet, 139 sulama tesisi, 21 içme suyu temin tesisi, 1 ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi, 74 grup taşkın koruma tesisi, 4 ulaşım tesisi, 12 grup ağaçlandırma ve ormancılık faaliyeti, 4 erozyon, sel ve çığ modelleme tesisi, 9 grup tabiat turizmini geliştirmek için milli park ve tabiat parklarında altyapı ve tanıtım merkezleri, 2 grup meteoroloji tesisi hizmete sunulacak.  128 milyon metreküp yıl içme suyu temin edilecek. Günde 13 bin 766 metreküp atıksu biyolojik arıtmaya tabi tutulacak. 1 milyon 971 bin 820 dekar zirai arazi sulamaya açılacak ve yıllık 1 milyar lira zirai gelir artışı sağlanacak. Yıllık 20 milyon kilovat enerji üretilecek. 7 şehir merkezi, 57 ilçe merkezi, 577 yerleşim yeri ve 242 bin dekar arazi taşkından korunacak. 3 milyon 147 bin 910 dekar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü, rehabilitasyon ve mera ıslahı yapılacak.

214 milyon fidan üretilecek

67 bal ormanı, 1 şehir ormanı, 57 mesire yeri ve 1 trüf ormanı tesis edilecek. 785 köy ve mahallede gelir getirici orman tesis edilecek. 10 bin 617 orman köylüsü aileye kredi ve hibe desteği sağlanacak. Ülke ekonomisine katkı sağlayacak takriben 18 milyon metreküp orman emvali üretimi sağlanacak, ormanların bakımı, korunması ve yangınlara karşı mücadele için yeni yol, tesis ve idari binalar tesis edilecek. 4 ilimizde erozyon, sel ve çığ modelleme tesisi kurulacak. Uludağ Milli Parkı tabiat turizmi için cazibe merkezi haline gelecek. Korunan alanlarda yaptığımız altyapı ve çevre düzenleme çalışmalarıyla tabiat turizmi gelişecek, hava tahminleri daha hızlı ve isabetli yapılabilecektir."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.