02 Mayıs 2024
  • Bartın14°C
  • Ankara12°C
  • Bolu10°C
  • Kastamonu12°C
  • Zonguldak13°C
  • Karabük12°C

KETEM MEME KANSERİNE KARŞI FARKINDALIK OLUŞTURDU

Bartın Halk Sağlı Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi(KETEM) Birimi tarafından Gazhane Kültür Parkı'nda Ekim ayı meme kanseri farkındalık standı açıldı.

KETEM meme kanserine karşı farkındalık oluşturdu

23 Ekim 2017 Pazartesi 12:05

Bartın Halk Sağlı Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi(KETEM) Birimi tarafından kanserde farkındalık oluşturma, vatandaşları kanser konusunda bilgilendirme çalışmaları kapsamında Gazhane Kültür Parkı'nda stant açıldı. Yoğun ilgi gören stantta 40 ile 69 yaş arasındaki bayanlar mamografi için davet edilirken, 30 ile 65 yaş arasındaki bayanlar da rahim ağzı kanseri için sağlık taramasına davet edildi. Meme kanseri, Rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanserinin yanı sıra stantta sigaranın zararları da anlatıldı.

Göz önünden uzaklaştırın

Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü Merkez İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği ile ilgili bilgiler veren KETEM Sorumlu Hekimi Dr. Canan Dalaslan; "Sigara alışkanlığınızdan kurtulmaya karar verdiyseniz merkezimizle irtibata geçin. Ertelemeyin kararınızı verin ve uygulayın en önemlisi inatçı ve kararlı olmak. Ailenize, arkadaşlarınıza ve işyerinize, sigarayı bırakmak istediğinizi ve bırakma tedavisine başladığınızı söyleyin. Evinizde, işyerinizde ve bulunduğunuz mekanlarda, kapalı alanda sigara içmeme kuralını uygulayın. Bol su içmek, duş almak, diş fırçalamak, yüze ve enseye soğuk su çarpmak size yardımcı olacaktır. Naneli, mentollü sakız karanfil çiğnemek, çaya kahveye çubuk tarçın uygulamak, fesleğen bitkisi koklamak veya çiğnemek, kekik suyuyla gargara yapmak, çubuk tarçın ve misvakı ağızda çiğnemek gibi yöntemleri isteğinize göre tercih edebilirsiniz. Evde, işyerinizde veya bulunduğunuz mekanlarda sigara, çakmak, kibrit, küllük gibi materyalleri göz önünde, el altında bulundurmayın, çekmece veya dolaplara koyarak göz önünden uzaklaştırın. Spor yapmak, hobi bulmak, yürüyüş yapmak, iş veya uğraşlarla meşgul olmak sizi rahatlatacaktır" dedi.

Size yardımcı olacak

Dalaslan; "Müzik dinlemek, kitap okumak, bulmaca gibi aktiviteler önerilmektedir.  El alışkanlığı olanlar ellerinde kalem, anahtarlık, tesbih stres topu gibi materyaller kullanabilirler. Ağız alışkanlığı olanlar çubuk tarçın veya misvak çubuğunu ağızda tutabilirler.  Ani gelen dürtüsel sigara içme isteği en fazla 3-5 dakika sürmektedir, bu süreçte yukarıda bahsettiğimiz iş ve aktiviteleri yaparak beyninize unutturabilirsiniz. Nikotin yoksulluk belirtilerinin en yoğun hissedildiği dönem, ilk 2-3 haftalık dönemdir. Ondan sonra siz sigara içmedikçe bu belirtilerin şiddeti azalacaktır.  Özellikle tedaviye başlanıldıktan sonraki ilk üç aylık dönemde, sigara içilen ortamalrdan ve arkadaş çevresinden uzaklaşmak size yardımcı olacaktır.  Bırakma gününe kadar içilen dönemde; sigarayı sohbet, muhabbet, çay kahve, çekirdek, müzik dinlemek, kitap okumak, manzaraya karşı içmek vs. Keyifli hale getirmemek ve insanlarla birlikte sigara içmemek gerekir" diye konuştu.

Önlenebilir ve erken tedavi edilebilir

Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olduğunu söyleyen Dalaslan; “Meme kanseri erken dönemde tespit edilebilen kanser türlerinden biridir. Bu dönemdeki tespit durumunda meme kanserinin iyileşme şansı yüzde 98’dir. Erken tespit için kadınların düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmaları, sağlık personeline meme muayenesi yaptırmaları, mamografi çektirmeleri gerekmektedir. 20 yaşından sonra her kadın her ay kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Rahim ağzı kanserinin de erken tespiti çok önemli.  Rahim ağzı, rahmin doğum sırasında genişleyerek bebeğin çıkmasını sağlayan kısımdır. Rahim ağzı kanseri ise bu bölgede bulunan hücrelerin kanserleşmesidir. Rahim ağzı kanseri ancak HPV veya Pap Smear Tesiti yapılarak erken tanısı konulabilir. Önlenebilir ve erken tedavi edilebilir" dedi. 

Teşhis için taramalar önemli

Dalaslan; “Bağırsak kanseri kalın bağırsağın kanseridir. Kalın bağırsağın (kolon ve rektum bölümleri) polip ve kanserleri çoğu kez iyice büyüyene kadar belirti vermez. Ancak tarama programları ile erken dönemde kanserleri saptamak ve tedavi etmek mümkündür. Bağırsak kanseri de önlenebilir, erken teşhis ile tedavi edilebilir. Teşhis için taramalar önemlidir. Bağırsak kanserinin belirtileri; bağırsak alışkanlığında değişiklikler olması, büyük abdestte kan görülmesi, büyük abdest yapılamaması, gaz çıkartılamaması, hızlı kilo kaybı ve yorgunluk hissi olmasıdır.  5-70 yaş arasındaki bireylere iki yılda bir kez dışkıda kan tetkiki yapılır. 10 yılda bir ise kolonoskopi yapılır” şeklinde ifade etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.