29 Nisan 2024
  • Bartın15°C
  • Ankara23°C
  • Bolu17°C
  • Kastamonu17°C
  • Zonguldak16°C
  • Karabük20°C

‘KAYBOLAN MESLEKLERE SAHİP ÇIKALIM’

Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sinan Amasralı, kültürümüze has kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, ülke genelinde 10 meslek dalında 123 farklı kaybolmaya yüz tutmuş meslek olduğunu belirtti.

‘Kaybolan mesleklere sahip çıkalım’

08 Kasım 2018 Perşembe 15:38

Bartın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sinan Amasralı, kültürümüze has kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, ülke genelinde 10 meslek dalında 123 farklı kaybolmaya yüz tutmuş meslek olduğunu belirtti. Amasralı; “Ülke genelinde nakkaşlıktan kilitçiliğe, yorgancılıktan çömlekçiliğe 10 meslek dalında 123 farklı kaybolmaya yüz tutmuş mesleğimiz var. Tabii bu meslek gruplarından bazıları ilimizde de aynı şekilde. Kaybolmaya yüz tutan meslekler mevcut.  Bu mesleklere sahip çıkmak, kaybolmalarına engel olmak hem kültürümüze sahip çıkmak hem de ekonomimize katkıda bulunmaktır” dedi.

Teknolojiye yenik düşüyorlar

Kaybolmaya yüz tutan mesleklere sahip çıkılmasının önemine dikkati çeken Amasralı; “Tüm bölgelerimizde, çok eskilerden kalma, birer kültür mirası olan, hammaddelerine göre ahşap, cam, deri, hayvan ve bitki atıkları, iplik/tekstil, maden, taş, toprak, gıda ve ham maddesi karışık olan el sanatları olarak 10 farklı meslek dalında 123 kaybolmaya yüz tutmuş meslek var. Kaybolmak üzere olmalarının en büyük sebebi tabi ki teknolojiye yenik düşmeleri. Gelişen ve değişen dünyada her şeyin makineler ile fabrikasyon üretim ile olması bu meslekleri günümüzde bitirme noktasına getirdi. Halen baba mesleğini yerine getiren esnaf ve sanatkârlarımız mevcut” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.