KARAPINAR’IN BARTIN'A BAĞLANMA TALEBİ GÖRÜŞÜLDÜ
Bartın İl Genel Meclisi, Nisan Ayı Toplantılarının ikinci birleşiminde Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Karapınar Beldesi'nin Bartın'a bağlanma yönündeki talebini görüştü.
03 Mayıs 2017 Çarşamba 16:10
Bartın İl Genel Meclisi Mayıs Ayı Toplantıları gerçekleştirilen ikinci birleşimle devam etti. Gündemin dördüncü maddesinde yer alan Ulus İlçe Özel İdare Binasının Satılması konusu görüşüldü. Plan Bütçe Komisyonu’ndan satılmaması yönünde gelen görüş oy birliğiyle kabul edildi. Ulus İlçesi Kaldırım Mahallesi’nde bulunan Ulus İlçe Özel İdare Binasının satışına Meclis onay vermedi. Gündemin beşinci maddesinde yer alan Zonguldak İli Çaycuma İlçesine Bağlı Karapınar Beldesinin İlimiz Merkez İlçesine Bağlanması yönündeki idari bağlılık değişikliği ile ilgili dosya görüşüldü. Meclis, talebin değerlendirilmesi için dosyayı Sanayi Ticaret ve Turizm Komisyonu, İçişleri Komisyonu ile Tarım Komisyonu’na havale etti.
Ulus İlçe Özel İdare Binasının satışına izin çıkmadı
Toplantı yoklama ve bir önceki meclis toplantısında alınan karar özetlerinin okunmasıyla birlikte başladı. Meclis gündemin dördüncü maddesinde yer alan Ulus İlçe Özel İdare Binasının Satılması ile ilgili komisyon raporu görüşüldü. İl Özel İdaresi tarafından Meclise sunulan konu ile ilgili Plan Bütçe Komisyonu satılmaması yönünde görüşünü sundu. İl Genel Meclis Üyeleri komisyonun satılmaması yönündeki görüşünü oy birliğiyle kabul etti.
Satılması komisyon tarafından uygun görülmedi
Ulus İlçe Özel İdare Binasının Satılmamasını arzu ettiğini belirten İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun; “Nisan ayının son birleşiminde bu konu Meclisimize gelmişti ve gündeme almıştık. O gün ilgili komisyona dosyayı havale etmiştik. İlgili komisyonda konuyla ilgili gerçekten detaylı bir şekilde binayı teknik ekiplerle yerinde inceleyerek, kanaate vardı. Komisyon raporunda da ifade edildiği gibi idarenin böyle bir teklifi ile komisyonun farklı düşüncesi olduğu ortaya çıktı. Şöyle ki Ulus’un girişinde Özel İdare’nin gerçekten önemli bir merkezinde prestij niteliğinde bir binası var. Bu Özel İdare’nin mülkleri arasında önemli bir yeri ifade ediyor. Burada geçen yıllarda üniversite binası yapılmadan önce üniversitemiz burada eğitim gerçekleştirdi. Şimdi üniversite de oradan çıkınca orada 2 katlı bir boşluk oluştu. Yine hatırlanacağı üzere çatı onarımı ile Nisan ayında konu Meclise gelmişti ve 80 bin liralık bir ödenek aktarmıştık. Önce hızlı bir şekilde binanın çatısının onarılması gerekiyor. Plan ve Bütçe Komisyonunda ki arkadaşlara odaları ve katları tek tek gezerek oradaki yapılabilecek çalışmaları inceledik. Komisyonda da bu kapsamda bir değerlendirme yapılarak, buranın satılarak değil de daha çok orada yine odaların ve katların onarılarak hizmete sunulması oldu. Orada çünkü kamu kurumlarının da talepleri var. Yine kiralamak isteyen esnaflarımızın olduğunu gördük. Onun için binanın satılmasının komisyon tarafından uygun görülmediği ortaya çıktı” dedi.
Bize düşen görev malımıza sahip çıkmaktır
Dursun; “Özel İdare’nin mülklerine geçmişte olduğu gibi gelecekte de bu meclis gelirlerine ve mallarına her zaman sahip çıkmıştır. Bugün 14 bin lira geliri olan bu binanın onarıldığında tahminimize göre 80 bin lira hatta 100 bin liraya çıkacak yıllık bir gelir elde etmesi mümkün. Orada Özel İdare’nin teklifi hazineden devir alınan Ulus’un girişinde bulunan yerde hem şantiye hem de Özel İdare binasının yapılması istendi. Neticede 1,5 Milyon TL masraf ile yapılabilecek bir projeydi bu. Komisyonda yapılan değerlendirmede ise; ‘Evet Özel İdare binamız burada bulunsun ama Ulus’un girişinde Milli Emlak’tan alınan yerimizde ise şantiyemizi yine burada devam ettirelim’ görüşü hakim oldu. Ödeneği olmadığı için Ek Çalışma ve Yatırım Programına teklif edemiyoruz. Onun için Özel İdareye teklifimiz komisyon olarak bunun ilgili çalışması yapıldıktan sonra ödeneği ile birlikte hazineden devir alınan yere şantiyenin kurulması uygun görüldü. Komisyonda uzun uzun bu konuyu artılarıyla eksileriyle değerlendirdik. Sonuç itibariyle Ulus’ta böyle bir binayı Özel İdare bir daha zor elde ederdi. Çünkü 14 tane yeni kiracı alabilecek bir durumda ve buna talep de var. Onun için bize düşen malımıza sahip çıkmamızdır” şeklinde ifade etti.
Karapınar dosyası 3 komisyona havale edildi
Gündemin beşinci maddesinde yer alan Zonguldak İli Çaycuma İlçesine Bağlı Karapınar Beldesinin İlimiz Merkez İlçesine Bağlanması yönündeki dosya görüşüldü. Karapınar Beldesi'nin Bartın'a bağlanma yönündeki talebi İl Genel Meclisi tarafından olumlu karşılanırken, dosya görüşülmek üzere Sanayi Ticaret ve Turizm Komisyonu, İçişleri Komisyonu ile Tarım Komisyonu’na gönderildi. Madde ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dursun; “Uzun zamandır kamuoyunda da konuşulan bu konu ile ilgili girişimi Karapınar Belediyesi Başkanlığı başlattı. Bu konuyla ilgili müracaatta bulundular. Bugün itibariyle de yasa gereği dosya Meclis gündemimize geldi. İlgili kurumların görüşleri alındıktan sonra konu Meclisimize gelmiş. Baktığımızda tüm kurumların olumlu görüşleri mevcut” dedi.
Önümüzdeki ay karar verecek aşamaya geliriz
Dursun; “Karapınar beldesi daha çok hangi ile yakın diye baktığımızda ilimize daha yakın olduğu ortada. Geçmişte bunu İhsanoğlu Köyü’nde de yaşadık. Halkın yüzde 98 oranında Bartın’a bağlanması yönünde evet talebine karşılık, Zonguldak’ta ki ilgili kurumlar izin vermemiş. Bu talep haklı bir gerekçe. Bartın iline yakınlığı düşünüldüğünde ilimize bağlanması doğru olandı. Ancak olmadı. Şimdi bunu Karapınar beldesinde yaşıyoruz. Elbette konuyu ilgili komisyonlarımıza havale edeceğiz. Konu komisyonlarımızda görüşülecek. Önümüzdeki ay da konu ile ilgili karar verilecek aşamaya geleceğiz” diye konuştu. Yapmış olduğu konuşmasının akabinde Başkan Dursun, bir sonraki Meclisin 04 Mayıs Perşembe günü saat 15.00 da toplanmak üzere birleşime son verdi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.