01 Mayıs 2024
  • Bartın14°C
  • Ankara17°C
  • Bolu13°C
  • Kastamonu18°C
  • Zonguldak15°C
  • Karabük17°C

İL MÜDÜRÜ DURSUN, GALLA PAZARINI EL CEZİRE’YA ANLATTI

Bartın İl Kültür Turizm Müdürü Fuat Dursun, Bartınlı kadınların bağlarında, bahçelerinde yetiştirdikleri meyve sebzelerin satışını yaptıkları "Galla pazarı"nı Katar merkezli uluslararası haber kanalı olan El Cezire televizyonuna anlattı.

İl Müdürü Dursun, Galla pazarını El Cezire’ya anlattı

31 Mayıs 2017 Çarşamba 10:34

Bartın'da yaz-kış demeden her Salı ve Cuma günleri kurulan Galla Pazarı, 200 yıllık bir geleneği yansıtıyor. Bartınlı kadınların bağlarında, bahçelerinde yetiştirdikleri meyve sebzelerin satışını yaptıkları Galla Pazarında marul, domates, biber, mısır, bamya, kabak, taze fasulye, roka gibi sebzeleri, incir, fındık, böğürtlen, armut gibi meyveleri, tereyağı ve peynir gibi süt ürünler satılıyor. Galla Pazarı adını, bahçesinden ve hayvanlarından elde ettiği doğal ve taze ürünleri pazarlayan vefakar Bartınlı kadınlarımızdan alıyor. Yerel şiveyle "Galla Pazarı" olarak bilinen kadınlar Pazarı’nda Özellikle manda yoğurdu ve peynir pazarın en revaçta olan ürünleri olarak göze çarpıyor.

En uygun yöresel organik ürünler bulunuyor

200 yıldan buyana devam ettirilen en uygun yöresel organik ürünlerin bulunabildiği Salı ve Cuma günleri kurulan Galla Pazarını Bartın İl Kültür Turizm Müdürü Fuat Dursun, Katar merkezli dünyaca ünlü El Cezire televizyonuna anlattı.

UNESCO Dünya Mirası listesine aday gösterilmeli

Kanala verdiği röportajında İl Müdürü Dursun; “Bartınlı kadınlar bahçesinde yetiştirdiği doğal ürünleri bu pazarda satıyor. Galla Pazarı olarak tabir edilen bu Pazar 200 yıllık bir geleneği kapsıyor. Kadınlar yöresel kıyafetleriyle ve konuşmalarıyla geleneği sürdürüyor. Salı ve Cuma günleri ürünler burada pazarlanır. Bu pazarda satılan ürünlerin en büyük özelliği organik olmasıdır. Taze olmasıdır. Tercih edilmesinin nedeni de budur. Bu Pazar aslında bir sosyalleşeme hareketidir. Dayanışmadır. Birlikteliktir. Şiveleri, kıyafetleri ve doğal ürünleriyle yıllardır devam ettirilen bu gelenek UNESCO Dünya Mirası listesine aday olarak gösterilmelidir” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.