İL BAŞKANI KALAYCI, BARTIN BASINININ BAYRAMINI KUTLADI
24 Temmuz Basın Bayramı münasebetiyle AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, basın mensuplarına yönelik kahvaltı programı düzenledi. Sohbet havasında geçen programda İl Başkanı Kalaycı, basın mensuplarının bayramını tebrik etti.
26 Temmuz 2018 Perşembe 13:31
AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla Bartın'daki yerel ve ulusal basın kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi. Oba Restoran’da basın mensupları için kahvaltı programı düzenleyen Başkan Kalaycı, gazetecilerin bayramını tebrik etti. Sohbet havasında geçen programda İl Başkanı Kalaycı’nın yanı sıra İl Başkan Yardımcısı Fahrettin Özkaya ve Medya ve Tanıtım Başkanı Ayhan Tepe de hazır bulundu.
Gazetelerin faydaları büyük
Basın mensuplarının bayramını kutlayan Medya ve Tanıtım Başkanı Ayhan Tepe; “Basınımızın tarihçesini incelediğimizde 1821 yılında Yunan İsyanını destekleyen Avrupa gazetelerine karşılık; İzmir'de Fransızca yayın yapan Osmanlı taraftarı gazetelerin faydalarını gören Osmanlı yönetimi basının önemini görmüş ve Türkçe yayın yapacak gazete çalışmalarına başlamıştır. 1831 yılında devlet eliyle kurulan ''Takvim-i Vekayi sadece devlet çalışmalarını halkla paylaşma amacı taşıdığından, yeni yasalar ve resmi duyurulardan öteye gidememiştir. 1860 yılının sonlarında ise ilk özel gazete ''Tercüman-ı Ahval kurulmuş ve Ziya Paşa'nın eleştirel yazısı nedeniyle iki hafta süreyle kapatılarak ilk sansüre maruz kalmış gazete olarak tarihe geçmiş bulunmaktadır. 1876 yılında ise ''Âli Kararnamesi'' ile bütün gazetelerin Matbuat Dairesi ve Valilikler tarafından yayımlanmadan önce denetime tabi yani kanunla sansür uygulandığı yıllar olarak tarihe geçtiğini görmekteyiz” dedi.
Bir anda iki katına çıktı
Tepe, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Yapılan denetim sonucu sansürlenen yazılar nedeniyle bazı gazete köşelerinde; ''Matbuamızın makinesi kırıldığından birkaç gün neşrine muktedir olamayacağımızı müşterilerimize ilan ederiz'' diye notlar düşerek sansürü protesto ettiklerini görmekteyiz. 32 yıl süren bu sansür uygulaması İkinci Meşrutiyetin ilanıyla 24 Temmuz 1908 yılında sonlandırılmış ve artık gazeteler yayım öncesi denetime tabi olmadan yayınlanmaya başlamışlardır. 25 Temmuz 1908'den itibaren özgün ve özgür yazılar ile yayınlanan gazetelere halkın da ilgisinin arttığını ve satış rakamlarının bir anda iki katına çıktığı bilinmektedir. 24 Temmuz 1908 Tarihinden itibaren artık, gerçek gazeteciliğin başladığı, sadece İstanbul'da 353 gazete ve derginin yayın hayatına başladığını okumaktayız.
Herkes tarafından kabul gören tarih oldu
Yayın yapan gazete ve dergi sayılarının artması ve netice itibariyle Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin kurulmasına vesile olduğu dolayısıyla Basın Günü veya Bayramı ilan edilmesi söz konusu olduğunda; İlk olarak Takvim-i Vekayi'nin kuruluş gününün dile getirilmesine bazı gazeteciler Takvim-i Vekayi'nin sadece devlet çalışmalarını kamuoyuna duyuran bir resmi gazete olduğunu ve ilk Türkçe özgür yayın yapan gazete olmadığını iddia ederek karşı çıkmaları üzerine dönemin gazetecisi ve milletvekili olan Falik Rıfkı Atay'ın 24 Temmuz'u ortaya atması herkes tarafından kabul gören tarih olmuştur.
Özgür yayın yapmalarını canı gönülden temenni ederiz
Böylelikle, Cumhuriyet Döneminde 24 Temmuz Tarihi ''Türk Basınında Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramı'' olarak ilan edilmiştir. İnsanımızın doğru bilgiye ulaşabilmesi, doğruları ve gerçekleri öğrenebilmesi için basın özgürlüğünün önemini görmezlikten gelemeyiz. Yine kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma sorumluluğu olan basınımızın önünü açmak demokrasimizin gelişmesi açısından son derece önemlidir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm basın mensubu arkadaşlarımızın basın bayramını kutlar, daha özgür yayın yapmalarını canı gönülden temenni ederiz.”
Hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri
Tepe’nin konuşmasının akabinde değerlendirmelerde bulunan AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, 24 Temmuz Basın Bayramının önemine değindi. Kalaycı; “24 Temmuz 1908 tarihinde Türk Basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz günü "Gazeteciler ve Basın Bayramı" olarak kutlanıyor. Günümüzde her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşü, modern dünyada tartışmasız kabul görüyor. Kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma görevi gören basın, demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri. Haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında geliyor. Bu önemli ve anlamlı günde bir araya gelmek istedik. Sizlerle seçim sonrası bir araya gelmek istedik nasip bu tariheymiş. Katıldığınız için teşekkür ederim” dedi.
Bayramınızı kutluyorum.
Bartın basınının tarafsız yayın yaptığını belirten Kalaycı; “Basınımız elbette özgür. Türk basının diğer ülkeleri baz aldığımızda onların ne şartlarda haber yaptığını ben iyi biliyorum. Avrupa basını hükümetin istemediği ve kendi politikalarına ters düşen hiçbir haberi yapamaz. Bence dünyada en özgür basın Türk basınıdır. Hatta sosyal medyadan istediği gibi yazıp çizebiliyor ve hakkında da herhangi bir işlem yapılmıyor. Bartın’a baktığımızda da aynı şekilde. Bartın’da bizler her türlü eleştiriyi kabul ediyoruz. Sizlerden gelen eleştirileri haklı veya haksız okuyoruz, dinliyoruz ve kendimize ona göre bir çizgi çiziyoruz. Yapmış olduğunuz katkılardan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Gerçekten Bartın basını hakkıyla üzerine düşeni yapıyor” diye konuştu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.