“HAT YERLEŞİM YERLERİNDEN UZAK GEÇECEK”
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan ve 34 köyü ilgilendiren “380 kV Bartın OSB-Akçakoca Elektrik Enerjisi İletim Hattı” projesi ile ilgili Halkın Katılım Toplantısı gerçekleştirildi.
08 Nisan 2017 Cumartesi 13:12
Köylülere geçecek olan elektrik enerjisi iletim hattı ilgili bilgiler verildi
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından Bartın ili dahilinde 380 kV gerilimli “380 kV Bartın OSB-Akçakoca Elektrik Enerjisi İletim Hattı” projesi ile ilgili çalışmalara başlandı. Bu kapsamda Kurtköy, Yanaz, Geriş, Terkehaliller, Tabanözü, Akçalı, Epçilerkadı, Epçiler, Serdar, Kaşbaşı, Gürpınar, Kışla, Çamaltı, Akpınar, Okçular, Kaman, Uzunöz, Dallıca, Akgöz, Kocareis, Topluca, Karasu, Saraylı, Şahne, Çakırdemirci, Ulugeçitkadı, Arıönü, Beşköprü, Gözpınar, Kızılelma, Akbaba, Küçükkızılkum, Büyükkızılkum, Gürgenpınarı köylerinden geçecek olan elektrik enerjisi iletim hattı ile ilgili Boğaz Mevkiinde bulunan Boğaz Restoran’da Halkın Katılım Toplantısı yapıldı. Bartın Organize Sanayi Bölgesi’nin ve Bartın ile çevre illerin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan hatla ilgili yapılan toplantıya yoğun katılım oldu.
Yoğun katılım oldu
Toplantıda vatandaşlara Delta Su Arıtma Sistemleri firmasında görevli Maden Mühendisi Ulaş Erdik tarafından geçecek olan hatla ilgili bilgiler verildi. Bartın Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ÇED ve Çevre İzinlerinden Sorumlu Şube Müdürü Mustafa Aydın, Bartın Orman İşletme Müdürlüğü Kadastro Şefi Rabia Kalmaz, İl Afet Müdürlüğü’nde görevli Jeofizik Mühendisi Ebru Türkmen, köylüler, muhtarlar ve TEDAŞ yetkilileri de hazır bulundu.
Yerleşim alanlarının uzağından geçirilmesine özen gösterildi
Hatla ilgili bilgiler veren Delta Su Arıtma Sistemleri firmasında görevli Maden Mühendisi Ulaş Erdik; “Proje konusu yatırım, Bartın İli, Merkez ilçesinde yer alan Organize Sanayi Bölgesi yakınında kurulacak olan Trafo Merkezi (TM) den başlayarak sırasıyla, Zonguldak Çaycuma-Merkez-Karadeniz Ereğli-Alaplı İlçeleri ve Düzce Akçakoca İlçesi arasında1, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından tesis edilmesi planlanan Elektrik Enerjisi İletim Hattı (EEİH)' na aittir. Projenin çevresel etkilerinin değerlendirilmesi kapsamında, güzergâhın sağından ve solundan 2,5 km olmak üzere toplam 5 km genişliğinde bir koridor "inceleme alanı" olarak belirlenmiştir. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) çalışmaları, bu koridor esas alınarak yürütülmektedir. Proje kapsamında tesis edilecek EEİH 380 kV, 2x3B 1272 MCM karakteristiğinde ve yaklaşık 130 km uzunluğundadır. EEİH'nin Bartın ili sınırları içerisinde kalan kısmı 39,7 km, Zonguldak İli sınırları içerisinde kalan kısmı 76,95 km ve Düzce İli sınırlarında kalan kısmı ise 13,35 km dir. Söz konusu proje TEİAŞ 2015 Yatırım Programında yer alan ve başka bir proje kapsamında yapımı planlanan Düzce-Karasu Çekmeköy 380 kV TM (Portal 1 noktası) ile bağlantıyı yaparak enterkonnekte sisteme girişini sağlamış olacaktır. Etüt aşamasında hattın mümkün olduğunca yerleşim alanlarının uzağından geçirilmesine özen gösterilmiştir” dedi.
50 metre genişliğindeki koridorda inşaat çalışmaları sürdürülecek
Erdik; “Tesis edilecek EEİH güzergahı için hat boyunca 1 adet nihai direk, 77 adet ise some direği dikilmesi planlanmaktadır. Some direkleri koordinatları Ekler kısmında verilmiştir*. ÇED süreci kapsamında tevziat çalışmalarının tamamlanmasıyla (güzergah, direk tipleri ve sayılarının kesinleşmesi ) tesis edilecek EEİH'de kullanılacak direk tipleri ve sayıları ÇED Raporunda ayrıntılı olarak verilecektir. Direklerin isabet ettiği alanlarda yoğun olmak üzere, güzergâhın sağından ve solundan 25 metre olmak üzere toplam 50 metre genişliğindeki koridorda inşaat çalışmaları sürdürülecektir. Direklerin dikileceği alanlar dışında kalan yerlerin arazi yapısı geçici olarak değişecek, tesis çalışmaları tamamlandıktan sonra arazi eski haline getirilecektir. EEİH işletmeye alındıktan sonra tel altlarında tarım aktiviteleri devam ettirilebilecek, 30.11.2000 tarih ve 24246 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinde belirtilen yaklaşım mesafelerine uyulmak kaydıyla konut ve benzeri yapılar inşa edilebilecektir” şeklinde ifade etti.
Hak sahiplerine arazi bedelleri ödenecek
Kamulaştırma planı hazırlanacağını söyleyen Erdik; “380 kV Bartın-Akçakoca EEİH 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu gereğince, direklerin isabet ettiği alanlar kamulaştırılacak, tel altları için ise irtifak hakkı tesis edilecektir. Hazırlanacak kamulaştırma planı doğrultusunda, ilgili parseller tespit edilip TEİAŞ tarafından oluşturulacak Kıymet Takdir Komisyonu tarafından belirlenecek fiyatlar üzerinden hak sahiplerine arazi bedelleri ödenecektir. Projenin tesis aşamasında; kazı, inşaat, montaj vb. işlemlerden kaynaklanacak olası çevresel etkiler beklenmektedir. Tesis aşamasında gerek çalışacak personelden ve gerekse yapılacak inşaat, kazı, montaj vb. çalışmalardan dolayı hafriyat, atık su, katı atık, emisyonlar ve gürültü kirliliği oluşması beklenmektedir” dedi.
Ayrıntılı bir şekilde anlattılar
Toplantı ile ilgili olarak vatandaşlar ise; “Elektrik ihtiyacının karşılanması önemli. Özellikle Organize Sanayi Bölgesinde elektrik sıkıntısı olduğunu biliyoruz. Ancak bu hat yapılırken insan sağlığının ne kadar dikkate alınacağı da önemliydi. Bu toplantıda gördük ki yerleşim yerlerinin uzağından geçiyor. Hatta yerleşim yerinin uzağından geçeceğini tekrar tekrar teyit ettik. Onun sözünü aldık. Projeye göre en yakın köy 460-500 metre uzaklıkta. Hat hiçbir köy merkezinden geçmeyecek. Tabii geçecek olan elektrik direkleri için de yer sahiplerine ücret ödenecek. Bu konuda da kimsenin mağdur edilmeyeceği belirtildi. İnşallah denildiği gibi olur. İnşallah bizlere gösterilen proje uygulanır” şeklinde ifade ettiler.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.