24 Kasım 2024
  • Bartın6°C
  • Ankara3°C
  • Bolu0°C
  • Kastamonu2°C
  • Zonguldak8°C
  • Karabük5°C

HALK ÇED TOPLANTISINI YAPTIRMADI

Bartın’ın Ulus ilçesinin Kumluca beldesine bağlı Uluköy’de inşa edilmek istenen Katırova Regülatörü ve HES projesine ilişkin ÇED Halkın Katılımı Toplantısı köy halkının tepkisi nedeniyle yapılamadı.

Halk Çed toplantısını yaptırmadı

02 Temmuz 2018 Pazartesi 08:35

Bartın’ın Ulus ilçesinin Kumluca beldesine bağlı Uluköy’de inşa edilmek istenen Katırova Regülatörü ve HES projesine ilişkin ÇED Halkın Katılımı Toplantısı köy halkının tepkisi nedeniyle yapılamadı. Üç köyün içme ve kullanma suyunun yapılacak olan 4,5 kilometrelik cebri boru nedeniyle kesilme tehlikesi olduğunu belirten köylüler, HES’lerin dereleri kuruttuğunu, ormanları yok ettiğini ve halkı nasıl susuz bıraktığını televizyonda gördüklerini ve böyle bir HES’in yörelerinde yapılmasını istemediklerini belirttiler.

Milletvekili Bankoğlu da destek verdi

ÇED Halkın Katılımı Toplantısına sadece bürokratların katıldığını, halkın katılımının olmadığını gören görevliler “Halkın tepkisi” nedeniyle toplantının yapılamadığı yönünde tutanak tuttu. Uluköy, Zafer, Akörensöküler ve Üçsaray köy muhtarları ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da ayrı bir tutanak tutarak halkın tepkisi nedeniyle ÇED halkın katılımı toplantısının yapılamadığını bir kez daha tescilledi.

Bu proje iptal edilene kadar takipçisi olacağız

Köylülere destek veren Bankoğlu; “HES yapılmak istenen alan çok değerli bir orman ekosistemi barındırıyor. HES’e ait regülatör, göl alanı ve cebri borunun 1500’lik bir kısmı yaban hayatı koruma sahası içinden geçiyor. Korunan bu alanda Kara Avcılığı Kanunu’na göre HES gibi tesislerin inşa edilmesi yasak. Üç köyün içme ve kullanma suyunu tehdit eden böyle bir projenin inşa edilmesini önlemek için elimizden geleni yapacağız. Bu proje iptal edilene kadar takipçisi olacağız” dedi.

ÇED süreci hukuksuz şekilde başlatıldı

Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Atmış da bu HES projesine ait ÇED başvuru dosyasının usulsüz hazırlandığını ve hatta evrakta sahtecilik yapıldığını iddia ederek bu ÇED sürecinin başlatılmadan sona erdirilmesi gerektiğini söyledi. Atmış, ÇED komisyonu başkanlığına verdiği dilekçede şu konulara değindi; “ Yapılan bu toplantı hukuksuzdur. Orman ve Su İşleri Bakanlığı X. Bölge Müdürlüğü’nün 29.12.2016 tarihinde verdiği görüşte; “HES’e ait regülatör, göl alanı, cebri boru, katı atık depolama yeri gibi tesislerin Bartın Ulus Sökü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Yönetim Planı’nda Hassas Koruma Alanı ile Sürdürülebilir Kullanım Bölgesi’nde yer aldığı, Hassas Koruma Alanı olarak belirtilen bölge içerisinde su yataklarının yapısını değiştirecek müdahalelere izin verilemeyeceği gerekçesiyle Katırova HES ve tesislerine izin verilemeyeceği” belirtilmişti. Bu olumsuz görüş dikkate alınmayarak ÇED süreci hukuksuz şekilde başlatılmıştır.

Yeni bir ÇED görüşü alınmadı

Buna gerekçe olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 22.03.2017 tarih ve 68214 sayılı yazısı ile temin temin edilen “Bartın- Ulus- Sökü Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” veriler çerçevesinde Katırova Regülatörü ve HES Projesine ait maksimum su seviyesi ve kuyruksuyu seviyesinin korunarak ve iletim hattı güzergahının sol sahilden sağ sahile alınarak basınçlı boru ile yapılması halinde projenin hayata geçirilebileceği” belirtilmiştir.  Orman Bakanlığı’ndan 22.03.2017 tarihinde alınan yazı ÇED görüşü niteliğinde ve “projenin hayata geçirilebileceği” şeklinde bir izin yazısı değildir, Sökü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’na yönelik coğrafi verilerin paylaşılması yönünde bir yazıdır. Proje de yapılan değişikliklerden sonra Orman Bakanlığı X. Bölge Müdürlüğü’ne tekrar sorularak yeni bir ÇED görüşü alınmamıştır.

Yaban Hayatı Geliştirme sahası sınırları içinde kalıyor

Bu haritada Katırova HES ve tesisleri Sökü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın sınırları dışında gösterilmiştir. Oysa Katırova HES’e ait tesislerle Sökü Yaban Hayatı Sahası’nın koordinatları karşılaştırıldığında; projede yapılan değişiklikten sonra bile, Katırova HES’e ait Regülatör alanı, göl alanı Cebri borunun 1500 metrelik kısmı Sökü Yaban Hayatı Geliştirme sahası sınırları içinde kalmaktadır. 4915 sayılı Kara avcılığı Kanunu’nun 4. Maddesine göre; “Yaban hayatı koruma ve geliştirme sahalarında yaban hayatı tahrip edilemez, ekosistem bozulamaz, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları ile üretme istasyonları dışında da olsa bu sahalara olumsuz etki yapacak tesislere izin verilemez, varsa mevcut tesislerin atıkları arıtılmadan bırakılamaz, onaylanmış plânlarda belirtilen yapı ve tesisler dışında hiçbir yapı ve tesis kurulamaz, irtifak hakkı tesis edilemez.” Bu saydığımız nedenlerden dolayı ÇED sürecinin usulsüz olduğu gerekçesiyle iptal edilmesini ve sahte evrak düzenleyen Has Enerji Üretim ve Ticaret AŞ. ile ÇED sürecini usulsüz başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlileri hakkında gerekli işlemlerin başlatılmasını saygılarımla arz ederim.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.