GÜZELCEHİSAR LAV SÜTUNLARI İÇİN YÖNETİM GELİŞİM PLANI OLUŞTURULACAK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10.Bölge Müdürlüğü Bartın İl Şube Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz ay Güzelcehisar Bazalt Sütunları Tabiat Anıtı ilan edilen lav sütunları yönelik inceleme gezisi düzenlendi.
13 Eylül 2017 Çarşamba 15:41
Bartın’ın Güzelcehisar köyü sınırları içinde yer alan, Dünya’daki ender doğa olaylarından biri olan Lav Sütunlarının turizme kazandırılması amacıyla Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi sonrası lav sütunları Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Güzelcehisar Bazalt Sütunları Tabiat Anıtı ilan edildi. Yaşanan bu gelişmelerin ardından lav sütunlarıyla ilgili çalışma yapmaya hazırlanan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10.Bölge Müdürlüğü tarafından tekne gezintisi düzenlenerek, teknik inceleme yapıldı. İnceleme sonrası basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan 10.Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, 143 hektarlık alanda çalışma yapılacağını belirterek, Yönetim Gelişim Planı oluşturulacağını ifade etti.
Güzelcehisar’a iskele sözü verdi
Güzelcehisar Plajı'nın batısında bulunan ve 80 milyon yıl öncesine ait olan Güzelcehisar Lav Sütunları için düzenlenen tekne gezintisinde söz konusu sütunlarının bulunduğu alana 2saatte ancak ulaşılabildi. Denizde akıntı ve dalganın etkisiyle sıkıntılar yaşanırken, teknenin yanaşabileceği bir iskelenin olamaması da dikkat çekti. Yaşanan bu olayın ardından 10.Bölge Müdürü Hasan Başyiğit Güzelcehisar’a iskele sözü verdi. Başyiğit, Yönetim Gelişim Planı oluşturulacağını belirterek, plana göre alana ziyaretçi tanırım merkezi, seyir terası, yürüyüş yolları, gözetleme kuleleri gibi birçok projenin yapılabileceğini ifade etti.
Korumak için elimizden geleni yapacağız
Tekne ile Bartın Limanı’ndan denize açılan heyette Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10.Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Küre Dağları Milli Park Müdürü Ahat Deliorman, Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Ali Bozkurt, İl Kültür Turizm Müdürü Fuat Dursun, İl Kültür Turizm Şube Müdürü Kamil Şen, Orman ve su işleri personeli ile basın mensupları katıldı. Güzelcehisar ve Bartın ile ilgili bilgiler alan Bölge Müdürü Başyiğit, Güzelcehisar’da ki bu sütunların korunması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Çalıştaylar gerçekleştirilecek
İnceleme sırasında İl Kültür Müdürü Fuat Dursun, Bölge Müdürü Hasan Başyiğit’i "Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi" ile ilgili bilgilendirdi. Orman ve Su İşleri tarafından Güzelcehisar’da yapılacak olan çalışmalarla İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün projesinin bütünleşeceğini ifade etti. Yönetim Gelişim Planı hazırlanacağını söyleyen Başyiğit, kurumlarla birlikte ortak çalışmalar yürütüleceğini ve çalıştaylar gerçekleştirileceğini ifade etti.
İhale işlemlerine başlayacağız
Yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Başyiğit, “Orman ve Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü olarak çalışmalarımızı yerinde görmek için bugün Bartın’dayız. Bartın’da en önemli korunan alanımız Küre Dağları Milli Parkı. Bunun dışında Balamla, Ahatlar ve Gürcüoluk Mağarası tabiat parklarımız var. Bu tabiat parklarıyla ilgili gelişim planı çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl itibariyle inşallah bunların planlarını bitireceğiz ve bitirdikten sonra bunlarla ilgili ön görülen tesis, bina gibi her şeyin planlamasını yapacağız. Küre Dağları Milli Parkının Bartın’da kalan kısmıyla ilgili olarak birkaç noktada günü birlik kullanım alanı planlıyoruz. Bu alanların projeleri bitti. Önümüzdeki yıl itibariyle bu günü birlik kullanım alanlarıyla ilgili ihale işlemlerine başlayacağız” dedi.
Tur güzergahları belirleniyor
Başyiğit, “Küre Dağları Milli Parkıyla ilgili aynı zamanda hem Kastamonu da hem de Bartın’da tur güzergahları yolları, yürüyüş yolları, gözlem kuleleri gibi yapıların projelendirmesi çalışmalarına başlıyoruz. Bu projeler bittiğinde de yapım ihaleleri gerçekleştireceğiz. Bu çalışma Bartın’ın eko turizmini geliştirecek ve buna katkı sunacaktır. Tabi bu çalışmalarla da sınırlı kalmıyoruz. Üniversitemizle bugünlerde görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Özellikle eko turizmin geliştirilmesi noktasında düşünülen projeler var. Bunların üniversiteyle birlikte gerçekleştirilmesini sağlamayı hedefledik. Çalışmalara da başladık. Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 12 Ağustos’ta Bartın’a yaptığı ziyarette Bartın’da korunacak başka bir alanın daha ilanını yaptı. Güzelcehisar Lav Sütunları Tabiat Alanı ilan edildi. Bugün de bu alanı Kültür ve Turizm İl Müdürümüz Sayın Fuat Dursun ve sizlerle birlikte yerinde inceledik. En kısa zamanda bu alanın yönetim planını yapacağız. Bundan sonraki süreçte ilgili paydaşlarımızla ve kurumlarımızla görüşerek burada Bartın turizmine katkı sağlayacak ve canlandıracak, doğan sevenlerin hizmetine sunabilecek ne gerekiyorsa planlamasını yapacağız” diye konuştu.
Eko turizmi geliştirmeliyiz
Güzelcehisar’ın eko turizm ve deniz turizmi açısından çok önemli bir nokta olduğunu ifade eden Başyiğit, “Lav Sütunlarının tamamını tüm cepheleriyle görebilmek için denizden incelememizi gerçekleştirdik. Burası gerçekten ve çok nadide bir yer. Burasıyla ilgili planlamalarımızı yapacağız. Şu bir gerçek ki burası gelişmeye çok müsait bir yer. Hem orman hem de su ekosistemlerinin iç içe olduğunu bir alan. Eko turizm ve deniz turizmi açısından çok önemli bir nokta. Bizlerin dışında burada Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüzün de bir projesi var ve projesinin ihalesi gerçekleştirildi. Bu da memnuniyet verici bir gelişme. Bizim yapacağımız planlama çalışmasıyla da burası Bartın için önemli bir turizm merkezi olacak. Bugün bizlere eşlik eden Kültür ve Turizm Müdürümüze ve sizlere çok teşekkür ediyorum. İnşallah planlama aşamasında da yine sizlerle birlikte çalışmaları yerinde görürüz” dedi.
80 milyon yıl önce oluşmuş
Lav sütunlarının oluşumuyla ilgili de bilgiler veren Başyiğit; “2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'na göre Tabiat anıtı; tabiat ve tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere ve bilimsel değere sahip ve milli park esasları dahilinde korunan tabiat parçaları olarak ifade edildi. Bölge ormanlarının üzerinde bulunduğu arazi II. Zamanın (Mezozoik) Kretase Flisinden oluşmuş olup, anakaya kırıntılar ve karbonatlar, volkanik ve sedimenter kayalar, ayrılmamış Gnays, Şist, Amfıbolit ve mermerlerden oluşmaktadır. Güzelcehisar bazalt sütunları 80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşmesi sonucu oluşmuş. Güzelcehisar Bazalt Sütunları Tabiat Anıtı İlimiz Merkez ilçe Güzelcehisar Köyü hudutları dahilinde kalmakta olup. alan 143 dekardır. Bartın'dan Güzelcehisar plajına kadar asfalt yol 13 kilometre” dedi.
"Turanotu" tespit edildi
Başyiğit; “Güzelcehisar Bazalt Sütunlarının bulunduğu alanın biyoçeşitlilik değeri yüksek olup, saha hem orman hem de kumul ekosistemine sahiptir. Kestane, gürgen, ıhlamur, akçaağaç, defne, akçakesme, mersin, kum zambağı, eğrelti otu, tavşanmemesi alanda görülebilecek bitkilerden olup, son araştırmalarda endemik bir bitki olan Türkçe ismi "Turanotu" olarak bilinen Turanecio hypochionaeus" bitkisi bu alanda tespit edildi. Yaban hayvanlarından olan yaban domuzu, yaban tavşanı, sansar sahada görülebilecek türlerdendir. Saha, Lav kayalarının jeolojik özellik değeri, peyzaj değeri, rekreaklif özelliği, ekoturizm özelliği açısından Bartın', İli ve ülkemizin değerli alanlarından olup, Güzelcehisar Lav Sütunlarının jeolojik özellik ve görsel güzelliğinin yanında saha, orman, kumul ve sulak alan ekosisteminin iç içe olduğu bir bölge olması yönüyle de dikkat çekicidir” diye konuştu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.