21 Kasım 2024
  • Bartın17°C
  • Ankara12°C
  • Bolu14°C
  • Kastamonu13°C
  • Zonguldak19°C
  • Karabük16°C

DANE MISIRDA HASAT ŞÖLENİ&TARLA GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce “Tarım Arazilerinin Etkinliğinin Artırılması Projesi” kapsamında uygulanan “ Bartın İlinde Dane Mısır Tarımını Yaygınlaştırma Projesi” nin hasat şöleni gerçekleştirildi.

Dane Mısırda Hasat Şöleni&Tarla Günü Gerçekleştirildi

28 Ekim 2021 Perşembe 09:00

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce “Tarım Arazilerinin Etkinliğinin Artırılması Projesi” kapsamında uygulanan “ Bartın İlinde Dane Mısır Tarımını Yaygınlaştırma Projesi” nin hasat şöleni & tarla gününü Gecen Mah. Toptancılar Sitesi Mevkiinde, Hüseyin Yolcu isimli çiftçinin atıl halden üzerindeki diri örtüyü temizleyerek işlemeye uygun hale getirdiği kiralık arazisinde gerçekleştirildi. İlk olarak söz alan İl Tarım ve Orman Müdürü Yasin Önder, şu ifadeleri kullandı; “Bartın’ın tarımsal üretim potansiyeli ve tarıma elverişli yaklaşık 74.000 hektar arazi varlığıyla Bölgesinde çok önemli bir üretim merkezi olduğunu vurgulayarak, boş bırakılan, atıl kalan arazilerin ilimiz ekonomisine kazandırmanın gayretiyle tüm teknik personelimizle adeta gecemizi gündüze katarak sahadayız. Var olan potansiyelimizi daha dinamik ve üretken hale getirmeye çalışıyoruz Tarım Arazilerinin Etkinliğinin Artırılması Projesi ilimiz için çok ayrı bir öneme sahip. Çiftçilerimizle el ele vererek Bartın Tarımını hak ettiği seviyeye yükselteceğiz. Dane Mısırda dekara 250 kğ, Sialjlık Mısırda dekara 4 ton verim ortalamalarını mutlaka artırıp kaliteyi yakalayacağız. Projemizle bir çok yeniliği uygulamaya koyduk. Sertifikalı tohuma %75 Hibe, ücretsiz toprak tahlili, kira bedelsiz sıraya ekim ve gübreleme için pnömatik mibzer, sıra çapa makine ile ilimizde ilk defa biçerdöverle dane mısır hasadı desteği sağlandı. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüze projelerimize sağladıkları finansman destekleri için müteşekkiriz. Bartın Çiftçisi adına da teşekkürlerimizi arz ediyoruz.

“Çiftçilerimizin ışıkları sönmedikçe bizimde ışıklarımız sönmeyecek”

74 Proje kapsamında “Bartın Fındıkta Kabuğunu Kırıyor Projesi” ni başarıyla uyguladık. Bu projemizle yakalanan kalite, iç doluluk, randıman ve artan verimlilikle ilimiz ekonomisine katkısı 100 Milyon TL olması hedefleniyor. Bu vesileyle döktükleri alın terleri ve emekleri dolayısıyla fındıkçılarımızı ve timlerimizi kutluyorum. İlimiz tarımsal üretiminde çözmemiz gereken bir diğer husus da üretim isteği olup ekecek yeri olmayan ile bol miktarda arazisi olup ta işlemeyen vatandaşlarımızı buluşturarak ortaklık, kiralama usulü vb. yöntemlerle tarım arazilerinin atıl kalmaması ve boş bırakılmamasıdır. Bu husus ilimiz gibi küçük ve parçalı tarım arazisine sahip yerler için dezavantajdır. Arazilerimizi mutlaka üretime kazandırma yolunda hep birlikte adımlar atmalıyız. Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nn pandemi döneminde ifade ettikleri gibi “Çiftçilerimizin ışıkları sönmedikçe bizimde ışıklarımız sönmeyecek.” Gecesi gündüzü yok üreticilerimizin yanındayız. Bu duygu ve düşüncelerimle tarla günü etkinliğimizin hayırlı uğurlu sonuçlanmasını diliyor, etkinliğimizde emeği geçen tüm personelimi huzurlarınızda tebrik ediyorum.”  Yapılan konuşmaların ardından biçerdöver üzerine çıkan Vali Güner operatör eşliğinde dane mısır biçimi gerçekleştirdi. Kırıkkale Keskin Kaymakamı olarak hasadını gerçekleştirdiğimiz dane mısırı 20 yıl sonra İl Valisi olarak Bartın’da biçiyoruz. Tarım deyince söz bitmiyor biz de; uzatmayayım tarla günü etkinliğinin sonuçlarının hayırlı olmasını, bol mahsul ve bereketli kazançlar diliyorum.” dedikten sonra biçerdöver operatörü ile birlikte dane mısır hasadı gerçekleştirdi.

248356716-4418744494906283-9160196946446946958-n.jpg248357632-4418744744906258-5286963000574759505-n.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.