25 Kasım 2024
  • Bartın1°C
  • Ankara-1°C
  • Bolu-2°C
  • Kastamonu-1°C
  • Zonguldak7°C
  • Karabük2°C

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, TERMİK SANTRALLERİN KURULMA ŞARTINI AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Külliye'de 3. yılı tamamlaması nedeniyle "3. Yıl özel yayını" programında soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, termik santrallerin kurulma şartını açıkladı

30 Ağustos 2017 Çarşamba 08:25

Türkiye'de halkın oylarıyla doğrudan seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görevindeki 3. yılını doldurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de 3. yılı tamamlaması nedeniyle NTV ve TRT'den canlı yayınlanan diğer kanallara da açık ortak yayında Oğuz Haksever'in sorularını yanıtladı. Türkiye’nin enerji politikası ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, termik santrallerin bacalarına önlem alınması şartıyla izin verildiğini belirtti. Santrallerin önemine değinen Erdoğan, termik santrallerde hava kirliliğini bacalara takılan aparatlar sayesinde engellediklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan2ın bu açıklamaları sonrası akıllara Bartın’ın Amasra ilçesi sınırları içerisinde Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Termik santral projesi geldi.

Hava kirliliğinden kurtarmış oluyoruz

Hava kirliliğinin engellendiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Enerji anlamında elimizde imkanımız var. Çorlu’dan Şırnak’a kadar önemli bir Linyit damarımız var. Elimizde böyle bir imkan varken biz bunu neden değerlendirmeyelim. Biz cari açık noktasında bizi kurtaracak olan böyle bir adımı atıyoruz. İthali durdurma noktasına geldik. Son dönemlerde ithal kömür yok. Şimdi kendi kömürümüzü kullanır hale geldik. Fakat bu bacalara hava kirliliğini engelleyici aparatlar takılmak suretiyle engelliyoruz. Şehri hava kirliliğinden kurtarmış oluyoruz” dedi.

Enerji üretiyoruz

Erdoğan; “Hidroelektrikte iyi konumdayız. Bol miktarda enerji üreten barajlar kurduk. Kurmaya da devam ediyoruz. Barajlardan hem enerji üretiyoruz. Hem de sulamadan istifade ediliyor. Hatta içme suyu olarak dahi istifade etme imkanı oluyor. Termik santraller, rüzgar enerji santralleri, güneş enerjisi santralleri ve doğalgaz çevrim santrali de önemli yatırımlarımızdan. Bunlarla beraber artık Türkiye enerjide ciddi manada sıkıntıları aştı. Önemli bir adım daha atıyoruz. Nükleer enerjiyi de Akkuyu ve Sinop’a yapıyoruz. 3. bir nükleer enerji çalışması daha yapıyoruz” diye konuştu.

Firmanın başvurusu değerlendirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bartın'ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra'da deniz kıyısındaki Çapak koyunda kurulması planlanan termik santralle ilgili, 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu' kararı verdi. HEMA Elektrik Üretim A.Ş. tarafından planlanan 2 üniteden oluşan toplam 1300 megavat gücündeki santralle ilgili şöyle denildi: "Hema Termik Santrali ve Kül Depolama Sahası projesi ile ilgili olarak bakanlığımıza (Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü) sunulan ÇED raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Hema Termik Santrali ve Kül Depolama Sahası projesi hakkında ÇED Yönetmeliğinin 14'üncü maddesi kapsamında 'ÇED olumlu' kararı verilmiştir.

ÇED olumlu kararı verildi

Söz konusu projeye ait nihai ÇED raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanunu'na istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum-kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması, yatırımın başlangıç ve inşaat dönemine ilişkin bilgilendirme raporlarının bakanlığımıza, projede yapılacak yönetmeliğe tabi değişikliklerin de bakanlığımıza veya Valiliğimize (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) iletilmesi gerekmektedir." İnternet sitesinde yapılan ikinci açıklamada aynı şirket tarafından yapılması planlanan 'Hema Limanı (Dolgu Alanı ve Rıhtım)' projesi için de ÇED olumlu kararı verildiği belirtildi.

2 bin 19 imza ile dava açıldı

Termik santral için verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu' kararının iptali için 2 bin 19 imza ile açılan dava kapsamında keşif yapıldı. Keşif alanında toplanan ilçe halkı termik santrale karşı tepkilerini gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçen yıl Ekim ayında, Amasra'da Gömü ve Tarlaağzı köyleri sınırındaki Çapak Koyu'nda yapılması planlanan 2 üniteden oluşan 1320 megavat gücündeki termik santral, kalker ocağı ve kül depolama sahası ile liman projeleri için 'ÇED Olumlu' kararı verdi. Kararın ardından Zonguldak-Bartın-Karabük 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı' ile 'Bartın ve Bartın Kıyı Kesimi Planlama Alt Bölgesi 1/25 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda, söz konusu termik santral ve ek projelerinin gerçekleştirilmesi için değişiklik yapıldı. Bartın Platformu ise 7 Kasım 2016 tarihinde topladığı 2 bin 19 imza ile 'ÇED Olumlu' kararının iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Bilirkişi incelemesi yapıldı

Yaşanan bu gelişmelerin ardından son olarak da Amasra’ya yapılmak istenen termik santralle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “ÇED olumlu” kararını vermesinin ardından 2 bin 19 kişinin imzasıyla kararın iptali için dava kapsamında bilirkişi incelemesi yapıldı. İncelemeye davacı taraf olarak Bartın Platformu üyeleri, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ve İl Başkanı Mehmet Arslan, Bartın Barosu Başkanı Ferhat Parlatır da katılırken incelemede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, HEMA yetkilileri, Tarlaağzı ve Gömü Köyü muhtarları das yer aldı.

Rapor doğrultusunda karar verilecek

Mahkeme heyetinin ve bilirkişinin Tarlaazğı’na gelmesiyle birlikte inceleme süreci başlarken ilk inceleme santralin yapılacağı arazi üzerinde yapıldı. Heyetin santralin yapılacağı alanın yanı sıra liman ve kavşak suyu havzasında da incelemeler yapan heyetin oluşturulan rapor doğrultusunda bir karar vermesi bekleniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.