ÇEKEN AKINTIYA DİKKAT BROŞÜRÜ DAĞITILDI
Deniz sezonunun açılmasıyla birlikte Özel İdaresi’ne bağlı cankurtaranlar tarafından Hatipler, Güzelcehisar, Büyükkızılkum ve Mugada sahillerine tatil için gelen vatandaşlara çeken akıntıya dikkat çekmek amacıyla çeken akıntı broşürü dağıtıldı.
03 Temmuz 2017 Pazartesi 05:07
Bartın İl Özel İdaresi’ne bağlı cankurtaranlar, Karadeniz’de çeken akıntıya dikkat çekmek ve tatilcileri bilgilendirmek için tarafından Hatipler, Çakraz, Güzelcehisar, Büyükkızılkum ve Mugada sahillerinde çeken akıntı broşürü dağıttı. Yaz aylarında bölgenin önemli sorunlardan biri olan ‘Çeken Akıntı’ kaynaklı boğulma vakalarının önüne geçebilmek için çalışmalarını sürdüren İl Özel İdaresi tarafından uyarıcı broşür sahildeki tatilcilere dağıtılırken, sahil yolu güzergahlarına da uyarıcı tabelalar asıldı.
Vatandaşlardan İl Özel İdaresi’ne teşekkür
Vatandaşlara çeken akıntının ne olduğu, çeken akıntıya kapılınca neler yapılması gerektiği ve yine çeken akıntıya kapılan birisi görüldüğünde neler yapılması hususunda bilgiler aktarıldı. Broşürlerde sorunun yüzmeyi bilmemek değil çeken akıntıyı bilmemekten kaynaklandığı belirtilirken önemli bilgilere de yer verildi. Bartın’a tatil için gelen vatandaşlar ise, uygulamadan çok memnun kaldıklarını ifade ederek, İl Özel İdaresi cankurtaran ekibine teşekkür etti.
Çeken akıntı nedir?
Broşürde çeken akıntı ile ilgili olarak yer verilen bilgilerde, Karadeniz sahillerinde özellikle güçlü kuzey rüzgârlarının estiği zamanlarda oluşan büyük dalgalarda dip yapısının topuk, dalyan ve topuk şeklinde olduğu yerlerde oluştuğu, çeken akıntıların sahil şeridine dik doğrultuda ve sahilden derin suya doğru hareket eden çok kuvvetli akıntılardır. Yaşanan boğulmaların güvenli sığ sularda açığa ve derine çekildiğini fark eden insanların korku ve panikle çırpınarak kıyıya doğru yüzmeye çabalamaları nedeni ile yorgun düşmelerinin ve kendilerini su yüzeyinde tutamamaları sonucu gerçekleştiği bilgilerine yer verildi.
Paniğe kapılmamak gerekiyor
Çeken akıntıya kapıldığında, öncelikle suyun üzerinde durmaya gayret edilmesi, kesinlikle paniğe kapılmamak gerektiği ve enerjimizin dikkatli kullanılması, kıyı istikametine değil geri akıntı istikametine yüzülmesi, sahile yüzemeyecek kadar yorgunsak ya da akıntı kuvvetli ise kendimizi akıntıya bırakarak bitmesini beklenmesi gerektiği anlatıldı. Akıntıya kapılan bir kişiyi gördüğümüzde mümkünse en yakın cankurtarana haber verilmesi gerektiği, tek olarak değil birkaç kişi ile birlikte kurtarma zinciri oluşturup, can simidi ya da can yelekleri ile kurtarma işlemine başlanması gerektiği vurgulandı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.