ÇAYCUMA BELEDİYESİ DÜNYAYA ÖRNEK GÖSTERİLDİ
YERELİZ Derneğinin yayınladığı, “İklim İçin Kentler: Çözümün Bir Parçası Olmak” adlı kitapta, Çaycuma Belediyesinin yeni yapılarda yağmursuyu toplama sistemini zorunlu hale getiren uygulaması tüm dünyaya örnek gösterildi.
04 Temmuz 2020 Cumartesi 19:02
Yerel İzleme, Araştırma ve Uygulamalar Derneği (YERELİZ), 2017 yılında, yerel yönetimlerin sivil toplum örgütleri, üniversiteler, özel sektör kuruluşları ve diğer paydaşlarla sosyal politika odaklı ve sosyal fayda amaçlı iş birliklerini geliştirmek amacıyla kuruldu. Yerel ihtiyaç ve olanakları, ulusal ve küresel ortaklıklar ışığında değerlendiren YERELİZ, kurulduğundan bu yana, uluslararası kentsel gündemdeki gelişmeler ile yerel dinamikler arasında bağlar kurmak için projeler yürüttü. Birleşmiş Milletler tarafından saptanan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını rehber edinen dernek, çalışmalarında, küresel sorunların en önemlisi olarak gördüğü iklim krizini, ana faaliyet alanı olarak belirledi.
İyi örnek gösterilen belediyeler arasında Paris, Roterdam, Cape Town gibi dünya şehirleri de var
Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarıyla ilgili açtığı internet sayfasında linki bulunan ve bu anlamda uluslararası görünürlüğü yüksek olan dernek, iklim krizinin çözümüme katkı sunacak yöntemler üreten yerel yönetimlerin çabalarını da duyurmaya çalıştı. YERELİZ, son olarak, yerel yönetimlerin bu alandaki örnek çalışmalarından oluşan “İklim İçin Kentler: Çözümün Bir Parçası Olmak” adlı bir kitap yayımladı. PDF formatında derneğin internet sitesinde yayımlanan ve kısa süre sonra basılı hale de getirilecek olan kitapta, Çaycuma Belediyesinin, yeni yapılarda yağmursuyu toplama sistemini zorunlu kılan uygulaması da yer aldı. Aralarında Paris, Melbourne, Milano, Rotterdam, Cape Town, Delhi, Knoxville, Kopenhag, Kiribati gibi dünya şehirlerinin de olduğu 24 belediyenin yaptığı örnek uygulamanın yer aldığı kitapta,‘Yağmursuyu Toplama ve Kullanma Yönetmeliği’ de tam metin olarak yayımlandı.
Sistem yönetmelikte yer alan ifadelerle tanıtıldı
Kitabın 17. sayfasında “İyi uygulama örnekleri” ana başlığı altında, tam sayfa olarak yayımlanan tanıtım yazısında, “Çaycuma Belediyesi, 2019 Eylül ayı belediye meclis toplantısında, kabul ettiği Yağmur Suyu Toplama ve Kullanma Yönetmeliği ile taban alanı minimum 200 metrekare olan yeni yapılarda yağmur suyu toplama ve kullanma sistemi zorunlu hale getirmiştir. Yeni yapı projelerinde 60 metrekare brüt alanı olan bağımsız bölümler için 500 litre, 60-120 metrekare için 750 litre, 120 ve üstü için de 1.000 litre depo alanı ayrılması zorunlu kılınırken, sistemi kurup kullananlara şehir şebeke suyunda yüzde otuza kadar indirim sağlanmaktadır” denildi.
Kantarcı’nın açıklamaları da yer aldı
Aynı sayfada Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın projeyi tanıttığı bir konuşmasında dile getirdiği, “İklimle mücadele konusunda önemli gördüğüm bir husus yağmursuyu toplama sistemini, Çaycuma’da, yeni projelendirilen tüm işyeri ve konutlarda zorunlu hale getirmemizdir. Aslında bu yeni bir şey değil, eskiden sarnıçlar vardı. Bu sarnıçlarla sular toplanır, insanlar kullanırdı. Zonguldak bölgesi Türkiye’de Rize’den sonra en çok yağış alan bölge. En güzeli de yılın 12 ayı yağmur alıyor. Bu nedenle büyük depolama alanlarına da gereksinim duyulmuyor. Yağmursuyu kullanımını, ayrıca, fiyat politikasıyla da destekliyoruz” şeklindeki sözlerine de yer verildi.
Doğanı korunması için yapılan çalışmalar insanlığa da hizmettir
Yaptıkları uygulamanın uluslararası alanda etkinliği olan bir çevre örgütü tarafından tüm dünyaya örnek gösterilmesinden son derece mutlu olduğunu söyleyen Başkan Kantarcı, “Göreve başladığımızdan bu yana doğanın korunmasına büyük önem veriyoruz. Önem veriyoruz, bunun Çaycuma kadar insanlığa da hizmet olduğunu düşünüyoruz çünkü. Bisiklet yollarını yaygınlaştırıp araç kullanımını azaltmak için başlattığımız çalışmalara, etkin bir şekilde uyguladığımız geri dönüşüm çalışmaları ile devam ettik. Geri dönüşebilir nitelikteki atıkları toplamakla yetinmedik, ayrıştırma ve paketleme ünitesi kurduk. Çaycuma Belediyesi bölgenin atık toplama lisansına sahip tek belediyesi oldu” dedi
Bölgenin çevre izin belgeli tek atık su tesisisin sahibiyiz
Atık yönetimini sil baştan ele aldıklarını da söyleyen Kantarcı, “Evsel katı atıkları hızla ZONÇEP’in düzenli depolama alanına gönderirken, göreve geldiğimizde sistem sorunları nedeniyle kapasitesinin çok altında çalışan atık su arıtma tesisimizi uzun çalışmalar sonucunda tam kapasite çalışır hale getirdik. ‘Filyos Irmağı’na arıtılmamış bir damla su bırakmayacağız’ diyerek çıktığımız yolda, bölgenin Çevre İzin Belgesi’ne sahip tek arıtma tesisi olan belediyesi haline dönüştük. Oluşturduğumuz toplu ulaşım sisteminden, taşımacılıkta farklı bir bakışın ürünü olarak hizmete soktuğumuz Varagel’e, sahip olduğumuz kaynakların etkin kullanımından yağmursuyu toplama sistemine kadar her şeyi planlarken, ekolojik değerleri koruma, Çaycuma’nın karbon ayak izini düşürme kaygısını en önemli ilke olarak sayıyoruz. Bu çabalarımızın birileri tarafından görülüyor olması çok sevindirici. Yaptığımız bu iklim dostu uygulamayı değer vererek kitaba alan YERELİZ’in değerli yöneticilerine teşekkür ediyorum” dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.