25 Kasım 2024
  • Bartın1°C
  • Ankara-1°C
  • Bolu-2°C
  • Kastamonu-1°C
  • Zonguldak7°C
  • Karabük2°C

BİLİRKİŞİLİK İÇİN ZORUNLU EĞİTİM ŞARTI

Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası(SMMMO) Başkanı Mustafa Fındık, Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Yönetmeliği Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, bu Yönetmelikle kimlerin bilirkişi olabileceğinin açıklandığını söyledi.

Bilirkişilik için zorunlu eğitim şartı

27 Eylül 2017 Çarşamba 15:52

Bartın Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası(SMMMO) Başkanı Mustafa Fındık, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Yönetmeliği ile hangi meslekte olursa olsun bilirkişilik yapabilmek için zorunlu eğitimin getirildiğini açıkladı. 18 saati teorik ve 6 saati uygulamalı olmak üzere eğitim şartı aranacağını belirten Fındık; “Bilindiği üzere Bilirkişilik Kanunu 03.11.2016 tarihinde değişmiştir. Bununla beraber 03.08.2017 tarihinde Adalet Bakanlığı Bilirkişilik Yönetmeliği Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu Yönetmelikle kimlerin bilirkişi olabileceği açıklandı. Bu Yönetmelikle en önemli nokta hangi meslekte olursa olsun bilirkişilik yapabilmek için zorunlu eğitim getirildi” dedi.

Eğitim zorunlu

5 yıllık mesleki tecrübe şartının da arandığını söyleyen Fındık; “Bilirkişilik yapmak isteyenlerin 24 saatlik zorunlu eğitimi almak zorunda. Bu eğitimin 18 saati teorik,6 saati uygulamalı olup, 4 gün sürecek. Eğitimi alanlar bilirkişilik listesine kayıt olacak. Ayrıca bilirkişilik yapacakların 5 yıllık mesleki tecrübe şartı var. Bu daha önce 3 yıl idi. Genel Merkezimiz TÜRMOB, Adalet Bakanlığı'ndan Eğitim verme yetkisi aldı. Eğitimler Genel Merkezimizin Koordinatörlüğünde Odamızda yapılacak. Eğitimler Ekim ayında yapılacak olup, ücretli olacak. Ücretler daha sonra ilan edilecek.” diye konuştu.

Verilecek olan eğitim 3 yıl geçerli

Fındık; “Konu ile alakalı Odamızdan bilgi alınabilir. Bilirkişilik yapmak isteyenler, tüm mesleklerden bu eğitimi kaçırmamalıdır. Mühendis, Mimar, Müşavir, Emniyet Mensupları, Vergiciler, teknik konularda çalışanlar kısacası her konuda bilirkişilik yapanlar eğitim almak zorunda. Avukatlık yapanlar ise mutlaka başka bir konuda uzmanlığı olması yani belgesi ile katılması gerekiyor. Sadece Kamulaştırma konusunda uzman olanlar ve SPK tarafından Gayrimenkul Değerleme uzmanlığı olanlar ilgili konularda bilirkişilik yapmak için bu eğitime katılma zorunluluğu yoktur. Bunlarda 5 yıl tecrübe şartı yoktur. Bu eğitim 3 yıl geçerlidir. Daha sonra yenileme eğitimine girecekler” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.