23 Kasım 2024
  • Bartın4°C
  • Ankara1°C
  • Bolu0°C
  • Kastamonu1°C
  • Zonguldak3°C
  • Karabük3°C

BELEDİYE, KALKER OCAĞINA GEÇİT VERMEDİ!

Bartın Belediyesi, KİMTAŞ tarafından Bartın Merkez’e bağlı Topluca Köyü’nde bulunan Boğaz Mahallesi’nde kurulması planlanan kalker ocağı ile ilgili ÇED başvurusuna olumsuz görüş bildirdi.

Belediye, kalker ocağına geçit vermedi!

24 Kasım 2020 Salı 11:48

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, firmanın ÇED başvurusu yaptığı arazinin ilimizin turizm merkezlerinden biri olan İnkumu yolu üzerinde olduğunu hatırlatırken, zaten Bartın limanı ve mevcut taş ocakları nedeniyle ağır tonajlı araç trafiğinin yoğun olduğu güzergâhın yeni ocak nedeniyle daha da tehlikeli bir hal alabileceği düşüncesiyle olumsuz görüş bildirdiklerini söyledi. Başkan Akın, “Biz elbette ki Bartın’a yapılacak yatırımlara karşı değiliz. Ancak, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da ne Bartın’ın ne de Bartınlı’nın lehine olmayan hiçbir girişime de onay vermeyiz” dedi.

Halkın Katılımı Toplantısı yapılamamıştı

Hatırlanacağı üzere, Eylül ayının başında KİMTAŞ tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yapılan ÇED başvurusu ile ilgili olarak önceden duyurulan Halkın Katılımı Toplantısı yapılmak istenmiş, ancak Bartın’ın doğasının tahrip edilmesine karşı verdikleri mücadeleler ile tanınan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve bölge halkının yoğun itirazları nedeniyle toplantı yapılamamıştı. Sonrasında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında Bartın Belediyesi’nin de bulunduğu bazı kurum ve kuruluşlardan ÇED Raporu için görüş istemişti. Belediye Başkanı Cemal Akın, konu ile ilgili kendi görüşlerinin olumsuz olduğunu, buna ilişkin yazıyı da Bakanlığa gönderdiklerini söyledi. Akın, gazetemize özel şu açıklamayı yaptı:

 “Yatırıma karşı değiliz ama yer uygun değil”

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na zaman zaman ÇED raporları ile ilgili müracaatlarda bizim de yetki alanı olduğumuz yerler ile ilgili görüşümüze başvuruluyor, biz de görüşlerimizi bildiriyoruz. En son, kalker ocağı ile ilgili mobil kırma, eleme tesisi yapılması ile ilgili Topluca Köyü’nde bulunan Boğaz Mahallesi’ndeki arazi ile ilgili KİMTAŞ’ın böyle bir müracaatı olmuştu. Biz belediye olarak sanayiye, yatırıma karşı değiliz. Kireç fabrikası da bizim bir değerimizdir. Ama kalker ocağının düşünülen yer itibari ile uygun olmadığını ifade ettik.

Turizm, toz emisyonu, gürültü kirliliği…

İnkumu’na yakın bir bölgede kurulması düşünülüyor. Dolayısıyla burada patlama çalışmaları olacak. Toz emisyonları, görüntü kirliliği, vibrasyon ve gürültü olacak. Yerli ve yabancı turistleri rahatsız edeceğini tahmin ediyoruz. Bunlar muhakkak olacaktır. Egzoz görüntüsü bile olsa turist kalmıyor böyle bir sıkıntı var. Projenin uygulanacağı alan İnkumu yolu güzergâhında. Ayrıca bu güzergâhta onlarca yerleşim bölgesi, işletmeci var. Bartın Limanı ve Garnizon Komutanlığı da bu güzergâh üzerinde, ki bunlar çok önemli… İnkumun’a ulaşım dar bir bölgeden gidiyor, iki yönü trafiğe açık tek bir karayolundan bağlanıyor. Bu yüzden çok yükleme yapılacağını düşünüyoruz. Çünkü tırların sayısı artacak, trafik yoğunlaşacak ve kaçınılmaz olarak kazalar artacak. Böyle bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacağımızı tahmin ediyoruz.

“Topluca sakinleri de istemiyor”

Kurulması planlanan tesiste günde 2 bin 459 ton üretim olacağı belirtiliyor. 20 tonluk araçlarla taşınacağını varsayarsak günde 123 sefer yapılacağı ve ağır tonajlı araçların bu yoldan geçeceği hesap ediliyor. Topluca köyü halkı ve duyarlı Bartınlılar da bu tesisi pek istemiyor. Sosyo-ekonomik umutsuzluğuna sevk edeceğinden dolayı biz bu konuda ‘ret’ olarak görüşümüzü bildiriyoruz. Ayrıca unutulmamalı ki, Bartın limanı o bölgede. Alanın tam karşısında özel bir işletmeye ait büyük tonajlı depolama tankları var. Deniz Kuvvetleri’ne ait iki tane denizaltı barınağı da o bölgede. Bunlar da göz önüne alınmalı. Tabi bir de bizim asfalt planlamamız var. Bu yüzden vahim ve riskli sonuçlar oluşturmaması amacıyla bÇED ile ilgili görüşümüzü ‘Hayır’ olarak Bakanlığımıza göndereceğiz.

“Bartın’ın geleceğini düşünüyoruz”

Biz Bartın’ın geleceğini düşünerek böyle yapıyoruz. Tüm bu görüşler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gidiyor. Bizim dışımızda çeşitli kurum ve kuruluşlardan da görüşler isteniyor. Değerlendirmesini Bakanlık yapacak. Bartın’a yapılan hiç bir yatırıma ‘hayır’ deme şansımız yok. Biz elbette ki Bartın’a yapılacak yatırımlara karşı değiliz. Ancak, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da ne Bartın’ın ne de Bartınlı’nın lehine olmayan hiçbir girişime de onay vermeyiz.

Başvuru sahibi firma ne yapmak istiyor?

Firma tarafından Topluca Köyü’ne yapılması planlanan 13,74 hektarlık Kalker Ocağı İşletmesi’nde 12,55 hektarlık bölümün üretim ve depolama faaliyetleri için kullanılması düşünülüyor. Kalker sahasından yılda 950 bin ton kalker açık işletme yöntemi ile patlatma işlemi yapılarak üretim işlemleri gerçekleştirilmek isteniyor. Üretimi yapılan kalkerin sahada oluşturulacak cevher stok alanında depolanması planlanırken, depolanan malzemenin de ihtiyaç doğrultusunda firmaya ait sahada kurulması planlanan kırma eleme tesisine nakledilerek boyutlandırılması veya doğrudan firmanın Kireç Fabrikası’na gönderilmesi hedefleniyor. Sahadan üretilecek kalker cevherinin piyasa talebi oluşması durumunda tüvenan olarak da satışa sunulması projede yer alan bir diğer ayrıntı.  Ancak, kalker ocağının yapılması planlanan alanda Topluca Köyü ve bu köye bağlı Boğaz Mahallesi yerleşim yeri bulunuyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.