23 Kasım 2024
  • Bartın6°C
  • Ankara17°C
  • Bolu0°C
  • Kastamonu4°C
  • Zonguldak4°C
  • Karabük7°C

BAŞKAN AKIN’A ÇEVRE ÖDÜLÜ

Bu yıl 11.’si düzenlenen Özel Kalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri çerçevesinde Çevre Koruma Kategorisi'nde Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın "Bartın Atıksu Arıtma Tesisi" Projesi ödüle layık görüldü.

Başkan Akın’a Çevre Ödülü

02 Aralık 2020 Çarşamba 22:56

Özelkalem Dergisi tarafından düzenlenen Yerel Yönetim Ödülleri Ödül Töreninin bu yıl 11.’si Zeynep Gürorman’ın sunumuyla gerçekleştirildi. Türkiye ve dünyadan belediye başkanlarının projelerinin yarıştığı Yerel Yönetim Ödüllerinde Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Çevre Koruma Kategorisi'nde ödüle layık görüldü. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tedbir kuralları çerçevesinde gerçekleştirilen törene online (internet üzerinden) katılan Belediye Başkanı Cemal Akın’a "Bartın Atıksu Arıtma Tesisi" Projesi ile Çevre Koruma Ödülü verildi.

7 Seçici Kurul Üyesi Karar Verdi

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Ruşen Keleş, İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, AB Katılımcı Stratejik Planlama Projesi Ekip Lideri Sadun Emrealp, İTÜ Mimarlık Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Tapan, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Handan Türkoğlu ve Tarihi Kentler Birliği Kurucu Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Erdoğan Bilenser’den oluşan seçici kurul üyeleri kentlerin gelişimine, güzelleşmesine, marka değerinin yükselmesine doğrudan etkisi bulunan projeleri bu yıl toplam 12 kategoride değerlendirdi.

12 Farklı Kategoride Ödül Verildi

Yerel Yönetim Ödülleri çerçevesinde Çevre Koruma kategorisinde Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Sosyal Sorumluluk ve Afet Yönetimi kategorisinde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,  Kent İçi Ulaşım kategorisinde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen,  Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması kategorisinde Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş,  Katılımcı Yönetim kategorisinde Bursa Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş, Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması kategorisinde Balıkesir Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Kültür Sanat ve Turizm Etkinlikleri kategorisinde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kültür Sanat ve Turizm Etkinlikleri ile Katılımcı Yönetim kategorilerinde Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Katılımcı Yönetim kategorisinde İnegöl Belediye Başkanı Alper Tapan ve Uluslararası İşbirliği kategorisinde Bulgaristan-Bansko Belediye Başkanı Ivan Kadev ödül aldı.

Akın, 2019’da Kentsel Tasarım Ödülü De Almıştı

Geçen yıl aynı ödül töreninde Kentsel Tasarım Kategorisi'nde "Gazhane Kültür Parkı" ile ödül alan Başkan Akın, bu yıl da ödüle layık görüldü. Akın; “2019 yılında 10. Özel Kalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri programı kapsamında belediyemiz tarafından yapılan çalışmalar ödül almıştı. Bartın’ımızı güzelleştirmek adına özenerek yaptığımız çalışmalarımızın bu şekilde organizasyonlarda değer görmesi ve ödüllendirilmesi bizlere gurur veriyor. Kentsel Tasarım Kategorisi'nde "Gazhane Kültür Parkı" projemiz 2019 yılında ödüle layık görülmüştü. 2020 yılında da Bartın Atıksu Arıtma Tesisi projemiz ile ödül aldık” dedi.

Bu Projemiz İlimiz İçin Çok Önemli

11.’si düzenlenen Özel Kalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri ile ilgili değerlendirmesinde Başkan Akın; “Bartın merkezden başlayıp Karadeniz’e dökülen Bartın Irmağı’na her gün akan 14 bin ton kanalizasyondan kurtarmak ve buna bağlı olarak da şehrimizin doğallığını, ekolojik dengeyi iyileştirmek amacıyla "Bartın Atıksu Arıtma Tesisi" Projemizi gerçekleştirdik. Bu projemiz ilimiz için çok önemli. 8 terfi merkezinden günde 14 bin ton atık akıyordu. Bu projemiz sayesinde atıkların ırmağa akmasının önüne geçmiş olduk. Bartın Irmağımızı kirlilikten kurtardık. Bu çalışmalarımız sonucunda da projemiz sayesinde Özel Kalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri kapsamında Çevre Koruma Kategorisi'nde ödüle layık görüldük. Özel Kalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri'nin birbirinden değerli seçici kurul üyelerine, derginin ve bu organizasyonun mimarı Sayın Erengül Bilenser Hanımefendiye ve emeği geçen herkese Bartın halkı adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

7 Yıl Büyük Uğraşlar Verdik

"Bartın Atıksu Arıtma Tesisi" projesi ile ilgili detaylı bilgi veren Başkan Akın, şu ifadeleri kullandı; “2009 yılında göreve geldiğimizde 3 temel sorun üzerinde yoğunlaştık. Bunlardan biri ilimizde ki hava kirliliğiydi. Doğalgazın ilimize gelmesi ile ilgili aldığımız karar neticesinde 2011 yılında ilk kazma vuruldu. Bugün itibariyle bir kaç nokta hariç çalışmalar tamamlandı. İkinci önemli husus mevcut suyun kirliliği ve yetersizliğiydi. Çayır Köyü’nde bulduğumuz alternatif suyu ilimize taşıyarak bu sorunu da çözmüş olduk. Suyumuz yaptığımız bu çalasımlar sonucu gayet temiz ve berrak olup içilebilecek durumdadır. Üçüncü sorunda Bartın Irmağı’na akan kanalizasyonla ilgili sıkıntıydı. Bu sorunun çözülmesi için 7 yıl büyük uğraşlar verdik.

Artık Bartın Irmağı Temiz Akıyor

Bartın Kanalizasyon Atıksu Arıtma Tesisi ve İnkumu Kanalizasyon Atıksu Paket Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Dejarjı Projesi 2007-2008 yılında başvurusu yapılmış ama inkıtaya uğramış ve artık elimizden kaçmak üzere olan bir projeydi. Proje için alınması gereken 51 dönümlük bir yer 1994 yılında tespit edilmesine rağmen alınamamıştı. Biz üç ay içerisinde aldık ve bakanlığa teslim ettik. Tabii biz İnkumu’nu da projeye dahil ettirdik. Bu proje Avrupa Birliği projesiydi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yüzde 6, Bartın Belediyesi’nin de yüzde 9 katkısıyla ve Avrupa Birliği’nden yüzde 85’i hibe olarak 7 milyon 350 bin Euro’ya mal olan bir proje. 6 yıl boyunca Avrupa Birliği’nden sadece bu projenin parasının çıkarılması için uğraştık. Bartın’da her gün 14 bin ton kanalizasyon ırmağa akıyordu. Gerçekleştirdiğimiz bu proje ile artık akmıyor. Artık Bartın Irmağı temiz akıyor.

Bartın Irmağı’nı ve İnkumu’nu Kirlilikten Kurtardık

Bu proje dahil ettirdiğimiz İnkumu Kanalizasyon Atıksu Paket Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Dejarjı'nın Projesi ile İnkumu’nu da kanalizasyondan kurtardık. Burada 50 yıldan bu yana 5 ay boyunca her gün 250 ton kanalizasyon çekiyorduk. Yaz günü koku ve mikrop yayıyordu. Bundan kurtulmuş olduk. Bu nedenle projenin ilimiz için önemi çok büyük. Bartın Irmağı’nı ve İnkumu’nu kirlilikten kurtaran bu proje Bartın’ın bugüne kadar gelmiş geçmiş en büyük projesidir . İnkumu’nun denizi artık mavi bayrağı hak edecek noktaya geldi. İnkumuna Mavi Bayrak alınmasıyla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah onu da gerçekleştireceğiz.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.