BAŞKAN AKIN, KAVŞAK SUYUNA SAHİP ÇIKTI
Belediye Başkanı Cemal Akın, kentimizde 175 çeşmeden her gün akan, ayrıca mahallelere tanker ile binlerce ton gönderilen, şu anda termik santral tehdidi altında bulunan kavşak suyuna sahip çıkmak amacıyla Şadırvan yanında basın açıklamasında bulundu.
12 Nisan 2018 Perşembe 12:26
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, 1947-1949 yılları arasında çok zor koşullarda insan gücüyle Bartın’ a kadar ulaştırılan ve yaklaşık 70 yıldır Bartın halkının severek tükettiği, türkülere ve belgesellere konu olmuş, geleneksel ve folklorik anlamı da bulunan çok değerli bir doğal kaynak olan ve şu anda termik santral tehdidi altında bulunan kavşak suyuna sahip çıkmak amacıyla Şadırvan yanında basın açıklamasında bulundu. Kavşak suyunun arsenikli olduğu yönünde iddiaları yalanlayan Başkan Akın, termik santral kurmak isteyen şirket tarafından kavşak suyunun yok edilmek istediğini belirtti. Akın; “Bugün burada kavşak suyumuza sahip çıkıyoruz. Eğer geri adım atmazlarsa yarın meydanlarda oluruz. Ben torunlarıma mücadeleden korktu dedirtmeyeceğim. Suyumuzu teslim etmeyeceğiz. Hep beraber kol kola Bartın’ın meselesine sahip çıkıyoruz. Çıkmaya da devam edeceğiz. 7 Ekimi Bartın Su Bayramı olarak ilan ediyorum. Her yıl kutlayacağız. Bu bayramı yok etmeye kimsenin hakkı yok” dedi.
Kavşak suyumuza sahip çıkmak için kenetlendik
Bartın’ın kavşak suyuna her zaman sahip çıkacaklarını belirten Akın, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Bugün hep birlikte kavşak suyumuza sahip çıkmak için bir kez daha kenetlendik. Amasra’da yapılmak istenen Hema Termik Santrali için hazırlanan termik santral ÇED raporu ve ilgili bilirkişi raporunda, onlarca yıldır Bartın halkının içme suyu olarak kullandığı kavşak suyunun içilemez, hatta arsenikli olduğu iddia edildi. Termik Santral kurmak isteyen şirket, Bartın Halkı için çok öneme sahip olan Kavşak Suyu ve Kavşak Suyu Havzası’nı gözden düşürüp, ele geçirmek için bilimsel titri olan insanları devreye soktu ve gerçek dışı raporlar hazırlattı. Şirketin termik santralde kullanmak için çok büyük miktarlarda tatlı suya ihtiyacı var. Bu miktarlarda su ise ancak Kavşak Suyu Havzası’ndan karşılanabilir. Şirketin, kavşak suyunun içme suyu olarak kullanım dışı kalması için hazırlattığı bu tür -sipariş- gerçek dışı raporların bir diğer nedeni de; termik santral küllerini depolamak için ÇED raporunda gösterdiği yerin teknik olarak uygun olmaması ve kapasitesinin yetersiz olmasıdır.
Amaçları kül ve alçı taşı deposu olarak kullanmak
Şirketin amacı kavşak suyu havzasını ileride kül ve alçı taşı deposu olarak kullanmaktır. Zonguldak Çatalağzı’nda benzer havzalar bu amaçla kullanılmaktadır. Ayrıca termik santral inşaatından çıkacak malzeme fazlası atıkları da sadece Kavşak Suyu Havzası’na depolayabilecek olan şirketin hazırlattığı gerçek dışı raporda; kavşak Suyumuzun herhangi bir arıtım veya kontrol uygulanmaksızın kullanıma sunulduğu, bu durumun temel su güvenliği ilkeleriyle bağdaşmadığı, tüketim Amaçlı Sular Standartlarına uygun olmadığı, sadece yüzde 3 oranında kullanılan önemsiz bir su kaynağı olduğu ve bu suyun dağıtımını Bartın Belediyesi’nin yapmadığı ifade ediliyor. Gerçek dışı bu rapor, Termik Santral ÇED Raporu’nun red edilmesi için Zonguldak İdare Mahkemesi’nde açtığımız iptal davası için hazırlanan bilirkişi raporuna da aynen girdi.
Bartın halkının içme suyunu sağlıyor
Şirket bununla da yetinmedi, termik santralinin tanıtım işleri için kullandığı bazı akademisyenler aracılığıyla kavşak suyumuzun arsenik içerdiği ve zehirli olduğuna dair iddialarla medyada yer bulmaya çalıştı. Örneğin bir akademisyen, Hema Termik Santrali için görüşünü soran CNNTürk Yeşil Doğa Programı Yapımcısı Güven İslamoğlu’na Kavşak Suyumuzun “arsenikli” olduğunu iddia etmiştir. Yapımcı Güven İslamoğlu bu konuda Belediyemizden bilgi alma gereğini duymuş, bizim kendisine yaptığımız açıklamalar ve sunduğumuz tahlil raporlarından sonra “bu iddiaya” programında yer vermemiştir. Kavşak Suyunu kullanan halkımız rahat olsun. Şirketin bu iddiaları kesinlikle doğru değildir. Kavşak Suyu çok temiz ve içilebilir bir sudur. Kavşak suyu onlarca yıldır geleneksel olarak Bartın halkının içme suyunu sağlamaktadır.
Her gün yaklaşık 100 bin kişi faydalanıyor
Daha önce içme ve kullanma suyu olarak belediye şebekesiyle bütün evlere ulaşan Kavşak Suyu, zamanla kent nüfusunun artmasıyla kullanma suyu olarak yetmeyeceği anlaşılınca, şehir şebekesinden çıkarılıp, her sokakta bir veya birkaç tane inşa edilen çeşmeler aracılığıyla sadece içme suyu olarak kullanılması için Bartın Belediyesi tarafından halka ulaştırılmıştır. Bu su kamu yararı ve hizmet önceliklerine göre içme suyu olarak kullanıma tahsisli sudur. Kavşak suyu şehir içinde 175 adet halk çeşmesinden ve ayrıca Belediyemize ait toplam 20 ton kapasiteli 3 adet kavşak suyu tankeri ile her gün vatandaşlarımıza ve mücavir köylere ücretsiz olarak ulaştırılmaktadır. Kavşak suyundan her gün yaklaşık 100 bin kişi faydalanmaktadır.
Kavşak Suyu Arıtma Tesisi yaptık
2005 yılında ihale ile Kavşak Suyu Arıtma Tesisi yaptırılmış olup, tesis 10 Iitre/saniye (864 m3/gün) kapasitelidir. Tesiste 2 adet 1,60 metre çapında, 2,40 metre yüksekliğinde her biri 4,5 m3 hacminde krom-nikel paslanmaz çelikten imal (6 mm et kalınlığında) 2 adet (kum filtresi ve hidroantrasit filtresi) filtreleme tankı mevcuttur. Birer adet PACS ve Polielektrolit dozlama pompası (dijital), 1 adet dijital sıvı klor dozaj pompası, 1 adet dijital türbidimetre, 1 adet türbinli mekanik debimetre, 1 adet pH metre, pnömatik sistemli çalışan vanalama sistemi, 1 adet hava kompresörü bulunmaktadır. Toplam 3 adet sıvı klor, polielektrolit ve alüminyum sülfat PE tankları bulunmaktadır.
Gerekli analizler sürekli yaptırılıyor
17.02.2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğin 10.Maddesi gereği, tüketime sunulan içme suları, aynı yönetmeliğin Ek2 Tablo1 de belirtilen sıklıklarda, denetleme izlemesi ve kontrol izlemesi parametreleri yönünden analizleri yaptırılması gerekmektedir. Bu nedenle belirtilen şartlara uygun olarak Bartın Halk Sağlığı Laboratuvarı tarafından 2017 yılı içerisinde 31 defa Kavşak Suyumuzdan numune alınarak Halk Sağlığı Laboratuvarında kontrol analizi yaptırılmış, denetim izlemesi yönünden ise Bakanlıkça belirlenen İstanbul 3 nolu Halk Sağlığı Laboratuvarında analizleri yaptırılmıştır.
Günde ortalama 450 ton olarak şebekeye veriliyor
Şirketin hazırlattığı raporda Kavşak suyunun Bartın Belediyesi’nin yıllık su tüketimi içerisinde sadece yüzde 3’lük küçük bir kısmını oluşturduğu ve sanki önemli olmayan bir su kaynağı olduğu izlenimi oluşturulmaya çalışılmaktadır. Halbuki Kavşak Suyu miktar olarak yüzde 3 olmakla birlikte, Bartın şehir merkezinin yaklaşık yüzde 95’inin ve civar köylerin pek çoğunun da içme, çay, meşrubat ve yemek suyu olarak çok büyük oranda kullanılmaktadır. Ayrıca geleneksel bir anlamı ve değeri bulunan Kavşak Suyumuz; 1947-1949 yılları arasında çok zor koşullarda insan gücüyle Bartın’ a kadar isale edilmiş ve yaklaşık 70 yıldır Bartın halkının severek tükettiği, türkülere ve belgesellere konu olmuş, geleneksel ve folklorik anlamı da bulunan çok değerli bir tabii kaynaktır. Hatta 1944 yılında Bartın Kavşak Suyu ile ilgili olarak yapılan Su Bayramına ilişkin görseller bile günümüze ulaşmıştır. Kavşak suyu günde ortalama 450 ton olarak şebekeye verilmekte olup bu miktar 20 litrelik 20000 damacanayı doldurmaya yetecek kadardır.
Arıtıldıktan sonra halkın hizmetine sunuluyor
20 litrelik damacananın 5 kişilik ailenin tüm içme, çay, meşrubat ve yemek suyu olarak yeterli olduğu bilinmektedir. Bu hesapla; 20000 X 5kişi =100.000 kişi/gün yeterli olduğu açıktır. 1 adet damacana 7 TL olduğuna göre, Kavşak Suyu aile bütçesine ayda 210 TL tasarruf sağlamaktadır. Termik Santral kurmak isteyen şirketin bir takım akademisyene hazırlattığı gerçek dışı raporda iddia edildiği gibi değildir. Şöyle ki; sadece yüzde 3 oranında kullanılmamakta, evlere ve işyerlerine sebiller aracılığıyla içme suyu olarak ulaştırılmakta, şebekenin ulaşmadığı çevre mahalle ve köylere Bartın Belediyesi su tankerleriyle ulaştırılmaktadır. Yani kent ve kente yakın köyler halkının yüzde 90-95’inin (100 bin kişi) kullandığı ücretsiz içme suyudur. Kavşak Suyu sayesinde her bir hane ayda 210 TL her bir kafe, kahvehane ve lokanta ise 500-600 TL damacana ile su alma masrafından kurtulmaktadır. Kavşak Suyu Bartın Belediyesi’nin arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra halkın hizmetine sunulmaktadır.
Herhangi bir olumsuz bulguya rastlanmadı
Kavşak suyu hem Bartın Belediyesi, hem de İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenli olarak tahlil ettirilmektedir. Bu tahlillerde herhangi bir olumsuz bulguya rastlanmamıştır. Eğer su içinde kirletici bir maddeye rastlanmış olsa idi, bu suyun halka ulaştırılması, halkın içme suyu olarak kullanımı yasaklanırdı. Termik santral ÇED Raporunda iddia edildiği gibi kavşak suyu kaptajlarının hepsi kazı fazlası depolama alanından daha yüksek ve ilişkisiz kesimlerde değildir. Bazı kaptajlar daha alçakta yer almaktadır. Şirket tarafından gerçekleştirilmiş kömür rezerv belirleme ve su temini amaçlı sondajların mevcut yer altı sularını kurutması ya da akış yönünü değiştirmesi teknik olarak mümkündür. Şirketin Kazpınarı Kuyusu’nun Kavşak Suyu yer altı kaynaklarına hasar verdiği geçmişte haberlere bile konu olmuştur. Kazpınarı Kuyusu Kavşak Suyu Havzasının üzerinde yer almaktadır.
Halkımızı Zonguldak’ta yapılacak bu duruşmaya çağırıyorum
Yine şirketin yer altındaki kuyularında açacağı yeni galerilerin de Kavşak Suyu ve diğer yer altı sularına zarar vermesi olasılığı vardır. Bu veriler ortada olduğu halde, şirket ücreti karşılığı sipariş üzerine akademisyen ünvanı kullanan kişilere rapor hazırlatmıştır. Bu raporda fiili ve hukuki durum bilimsel olarak irdelenmemiş, Bartın Belediyesi ve ilgili kamu kurumlarından bilgi ve belge desteği alınmamıştır. Biz Bartınlılar, Bartın’da yaşayanlar olarak Kavşak Suyumuzun gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Kavşak suyunu yok edecek termik santrallere Bartın’da yer yoktur. Kavşak Suyumuza göz diken termik santral ÇED raporunun iptal edilmesi için, 2019 kişiyle iptal davası açmıştık. Bu davanın duruşması 16 Nisan 2018 Pazartesi günü Zonguldak idare Mahkemesi’nde görülecek. Bütün davacıları ve halkımızı Zonguldak’ta yapılacak bu duruşmaya katılmaya çağırıyorum.”
Yoğun katılım oldu
Basın açıklamasına Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Taner Çetin, Hasan Arınan ve Erol Demirkoparanoğlu, Bartın Belediye Meclis Üyeleri, CHP İl Başkanı Hatice İlknur Erkan, MHP İl Başkanı Ercüment Özçelik, CHP Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, İyi Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Küçüktabak, MHP Merkez İlçe Başkanı Murat Demir, MHP Kadın Kolları Başkanı Nuran Akmaz, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve Bartın Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Bartın Madeni Eşya Sanatkârları Odası Başkanı Yılmaz Akdeniz, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Turgut Altınçubuk, Türkiye Emekliler Derneği Bartın Şube Başkanı Ali Kalaycı, Bartın İli Muhtarlar Derneği Başkanı Reşat Günay, Bartın Ülkü Ocakları İl Başkanı Bünyamin Özgüroğlu, Türk Hava Kurumu Bartın Şube Başkanı Sabri Aktaş, Türk Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.