24 Kasım 2024
  • Bartın2°C
  • Ankara0°C
  • Bolu-2°C
  • Kastamonu-2°C
  • Zonguldak6°C
  • Karabük1°C

BAŞKAN AKIN, BÜTÜN ŞEHİR YASASI İLE İLGİLİ NET KONUŞTU

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, basın mensuplarıyla makam odasında bir araya gelerek, 2017 yılında yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Başkan Akın, Bütün Şehir Yasası ile ilgili net konuştu

03 Ocak 2018 Çarşamba 15:37

Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, basın mensuplarıyla makam odasında bir araya gelerek, 2017 yılında yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. 2018 yılında gerçekleştirilecek olan projelerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başkan Akın, 87 projeden 56 tanesini tamamlandığını ve 14 tane devam eden projenin olduğunu söyledi. Başkan Akın, tamamlanan ve yapımı devam eden projelerin yanı sıra basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Bütün Şehir Yasası ile ilgili kendisine iletilen soruya içtenlikle yanıt veren Başkan Akın, “Bütünü, küçüğü, yarımı, çoğu veya azı adayım. Allah nasip ederse, vatandaşlarımız teveccüh gösterirse ve teşkilatta görev verirse seçimlerde adayım. Hiçbir çekincem yok. 7-8 sefer aday olmuş biriyim. Ben seçimden çekinmem. Bu iş Allah’ın takdiri ve milletin teveccühüdür. Bütün şehir olup olmayacağıyla ilgili de bir bilgiye sahip değilim. Net bir şey yok. Benim tek derdim millete hizmet etmek. Verdiğimiz sözleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Hizmet etmeye çalışıyoruz. Ancak yarın karşımıza bütün derler, yarım derler, sadece merkez derler veya köylerle birlikte merkez derler ben buradayım. Ekibimle birlikte buradayız. Bu işler nasip” diye konuştu.

Sular yönetmeliğe uygun

Tamamlanan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Akın; “Aladağ, Cumhuriyet, Şiremirçavuş Mahallelerinin su hatları yenilendi. Orduyeri Mahallesi, Karaköy Mahallesi, Demirciler Mahallesi, Potbaşı mevkilerinin bir bölümünde yeni ve ilave HDPE borularla 7 bin 300 metre su şebekesi 371.700,00 TL’ye yapıldı. Kent merkezinde 81 km. pik, asbest ve eski su borularının yenilenmesi amacıyla Avrupa Birliği İPA Fonu’ndan alınması planlanan hibe ve yardımlar ile ilgili Proje Belediyemizce 177 bin liraya yaptırıldı. Hazırlanan proje İPA-2 kapsamında değerlendirilecek. 2017 yılında Halk Sağlığı Müdürlüğü’nce Şebeke Suyu 34 kez, Kavşak Suyu 31 kez tahlil ettirildi. Ayrıca Belediyemizce yıl süresince hem şebeke, hem Kavşak Suyu 205 kez Halk Sağlığı Laboratuvarında tahlil ettirildi. Bunun yanı sıra şebeke ve Kavşak Suyu numuneleri ‘insani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” e uygun olarak Ankara Tüketici Güvenliği ve Halk Sağlığı Laboratuvarında tam analiz yaptırıldı. Belediyemizce 4 ayda bir olmak üzere yılda 3 kez İstanbul 3 Nolu Halk Sağlığı Laboratuvarı’na Belediyemizce ücret ödenerek tahlil yaptırılmaktadır. Şebeke suyumuz ve Kavşak Suyumuz 17 Şubat 2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan insani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe uygundur” dedi.

Patent alınması çalışmaları başlatıldı

Kültürel, sanatsal, sportif ve sosyal işlerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Akın; “Kültür Gezilerine devam edildi. 4 bin 680 kadın Samsun kültür gezisine katıldı. Bartın Belediyesi'nce 2. Bartın Resim ve Sanat Müzesi Çalıştayı yapıldı. 1885 yılında Rüştiye Mektebi olarak açılan, 1924-1947 arası Cumhuriyet Mektebi, 1953-2008 yılları arası Belediye Binası olarak hizmet veren Hükümet Caddesi’ndeki tarihi binamız, Bartın Kent Tarihi Müzesi yapıldı. 2 Kasım 2016 tarihinde restorasyon ve tasarım ihalesi gerçekleştirildi. 2017 sonu itibariyle Restorasyon ve Tasarım çalışmaları tamamlandı. 2018 in Ocak ayının sonunda açılması planlandı. Bartın Kent Tarihi Müzesi, Tarihi Kentler Birliği’nin 2016 Özendirme Yarışması Proje Ödülü’nü aldı. Ödül töreni 16 Kasım 2017 tarihinde Antalya Expo Center’de yapıldı. Unutulmaya yüz tutmuş Bartın’ın Geleneksel Ağda Tatlısının tekrar gündeme getirilerek bu bağlamda Hükümet Caddesi’nde 2 bin kişiye Ağda Tatlısı ikram edildi. Bartın’da gastronomi ile ilgili çalışmalar başlatıldı, ilk etapta Bartın Ağda Tatlısı ile Tatlı Börek için patent alınması çalışmaları başlatıldı” diye konuştu.

Birçok faaliyet yaptık

Akın; “İnkumu’nda Ulusal Tiyatro Buluşması, Kum Zambağı Festivali, Plaj Voleybolu, Plaj Futbolu Turnuvaları düzenlendi. “Avrupa Hareketlilik Haftası”, Bartın’da ilk kez Belediyemizin organizasyonunda 16-22 Eylül 2017 tarihlerinde düzenlendi. Türkiye’de Avrupa Hareketlilik Haftası dolayısıyla etkinlik yapan 3 ilden biri olduk. Diğer iller ise; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi. 333 üniversite öğrencisinin ev eşyaları kent içi ücretsiz nakledildi. Üniversite öğrencileri ile toplantı, seminer, çalıştay, mangal partileri, konserler vb. etkinlikler düzenlendi. Üniversite Öğrenci Kulüplerinin düzenlediği etkinliklere destek verildi. Aşevi, Toplu iftar, Toplu Sünnet, Gıda - Yakacak - Okul Kıyafeti - Kırtasiye, Amatör Spor Kulüplerine yardımlar devam etti. Bartın’ın ve tarihi - kültürel değerlerimizin tanıtımlarını gerçekleştirmek için İstanbul Emitt Turizm Fuarı, Antalya Yapex Fuarı’nda stant açıldı. Bartın Belediyesi Kitap Fuarı’nın 21.si gerçekleştirildi. Haşan Bayrı Şiir Yarışması ulusal düzeyde 20. kez yapıldı” dedi.

Festivaller yaptık

Bartın Belediyesi bünyesinde 335 sporcu olduğunu söyleyen Akın; “Bartın Belediyesi El Emeği Göz Nuru El Sanatları ve Hediyelik Eşya Fuarı’nın 18.si gerçekleştirildi. Kültür ve Sosyal işler Müdürlüğü bünyesinde devam eden eğitsel, sanatsal ve sportif faaliyetlerimiz var. Bilim Atölyesi, Resim Atölyesi, Geleneksel Türk Sanatları Atölyesi (Ebru, Cam Altı Boyama, Çini, Kaligrafi), Şehir Tiyatrosu, Türk Halk Müziği Korosu, Türk Sanat Müziği Korosu, Halk Dansları Topluluğu, (Minikler A/B, Büyükler A/B, Altın Kızlar, Gümüş Kızlar, Roman Grubu olmak üzere 7 grup) Ritim Grubu, Maket Atölyesi, Dil Kursları, Mehteran Topluluğu, Step-Aerobik Kursu, Bartın Belediyesi Spor Kulübü denilebilir. Masa tenisi, basketbol, güreş ve tenis olmak üzere 335 sporcumuz var. Kadın basketbol takımımız BAL Liginde faaliyet gösteriyor. Tenis Sporunda 4 engelli sporcumuz var. Tüm bu faaliyetlerimizden 2 bin 500 kişi katılarak faydalanıyor. 32. Bartın Kültür Sanat Turizm Festivali yapıldı. Kadınlar Matinesi düzenlendi. Uluslararası Tiyatro Festivali yapıldı” diye konuştu.

Liman işletme gelirlerimiz arttı

Bartın Limanına 2017 yılında 342 geminin giriş yaptığını belirten Akın; “Bartın Limanımıza 2017 yılında 342 gemi giriş yaptı. 612 bin 238 ton ürün ithal, 473 bin 944 ton ürün ihraç, 215 bin 196 ton kabotaj malı olarak toplam 1 milyon 301 bin 378 ton limanımızdan yükleme-boşaltma işi gerçekleşti. 2016 yılına göre limanın hacmi yüzde 13,95 arttı. Yalı Mevkii’nde mevcut 5 bin metrekare olan alana, Belediye Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ve atölyelerimizin sanayide yeni yapılan yerine taşınması ile 6 bin metrekare daha ilave yapılarak 11 bin metrekare alanda Gazhane Kültür Parkı yapım ihalesi 14 Aralık 2016’da gerçekleştirildi. 4 Şubat 2017’de temeli atıldı, iki katlı ve teraslı Kafeteryası, Bartın Çektirmesi Gemisi, Sergi Alanı, Çocuk Oyun Alanı, Dinlenme Alanları, Açık Hava Sineması, Bartın Tarihi Mekânları Maketleri, Bartın’ın Denizcilik Tarihi ile ilgili fotoğrafların yer aldığı Gazhane Kültür Parkı 26 Ağustos 2017 tarihinde açıldı. 4 milyon liraya mal oldu” şeklinde konuştu.

200 ağaç, 4 bin bitki dikildi

Akın; “Gazhane Kültür Parkı’na mevcutların dışında 200 ağaç, 4 bin bitki dikildi. Gazhane Kültür Parkı'nda ayrıca Deniz Tarihi, açık müze konsepti ile sunuldu. Kemerköprü Mahallesi’nde Çocuk Oyun Grupları, Spor Sahası, Dinlenme Alanının bulunduğu park yapıldı. 23 Nisan Çocuk Parkı, 23 Nisan 2017 tarihinde açıldı. Gölbucağı Mahallesi Stadyum Sokak’ta çocuk parkı yapıldı. Aladağ Mahallesi Çamlık Mevkii’nde Mesire Alanı yapıldı. Cumhuriyet Mahallesi Kavallar Mevkii’nde Yaşam Merkezi yapımına başlandı, çalışmalar devam ediyor. Demirciler Mahallesi, Esentepe Mahallesi, Orduyeri Mahallesi’nde parklara kondisyon aletleri konuldu. Her mahallede yıpranmış parklar revize edildi” dedi.

Tarihi Çeşmeler Restore edildi

Tarihe sahip çıktıklarını belirten Akın; “Kanlıırmak Caddesi’nde ırmak kenarında yürüyüş yolu yapım çalışmalarına başlandı, devam ediyor. Sanayi Sitesi’nde Park ve Bahçeler Müdürlüğü Hizmet Binası ve Sera yapımına başlandı, devam ediyor. Kemerköprü Mahallesi Salamoğlu Sokak’ta bulunan tarihi su kuyusu restore edildi. 20 bin metrekare alan üzerinde Voleybol, Basketbol, Mini Futbol, Mini Golf, Sahaları, Buz Pateni Pisti, Tenis Kortu, Yürüyüş Yolu, Kafeterya, Yaşam Merkezi, 1000 mt2. Çocuk oyun parkı, dinlenme alanlarından oluşacak Kaynarca Spor ve Yaşam Parkı’nm 11 Nisan 2017’de ihalesi yapıldı. 31 Mayıs 2017 günü temeli atılarak yapımına başlandı. 2018 Nisan’ında açılması planlanıyor. Hürriyet Mahallesi’nde futbol sahasının zemin tesviyesi ve çimlendirmesi yapıldı. Tarihi Çeşmeler Restore edildi” diye konuştu.

8 milyon 500 bin liralık araç aldık

Araç ve makine parkının genişletildiğini belirten Akın; “2017 yılında 3 kamyonet, 1 otomobil, 1 kanal görüntüleme aracı, 1 vidanjör, 1 kanal temizleme kamyon, su kayıp kaçak tespit malzemeleri olmak üzere 2 milyon 700 bin liralık araç ve makine kazandırıldı. Böylelikle araç ve makine parkımıza 2009’dan bugüne; 8 milyon 500 bin lira değerinde; 8 otomobil, 9 kamyonet, 1 tuzlama ve kar küreme aparatlı kamyon, 1 kanal görüntüleme aracı, 1 kanal temizleme kamyonu, 1 vidanjör kamyonu, 1 asfalt distribütör kamyonu, 1 itfaiye aracı, 1 arama-kurtarma ekipmanlı itfaiye aracı, 3 motosiklet, 3 kepçe, 1 ekskavatör paletli kazıcı, 1 silindir, 2 cenaze nakil aracı, 1 morglu cenaze yıkama aracı, 3 cankurtaran bot, 1 jet ski, 727,5 KWA gücünde 6 adet jeneratör, su kayıp-kaçak tespit ekipmanları, 3 kar bıçağı kazandırmış olduk” dedi.

555 bin 472 yolcu gitti, 585 bin 678 yolcu geldi

Bartın Şehirlerarası Otobüs Terminali işletmesinin 2017 yılında giden gelen yolcu sayısı ile ilgili de bilgiler veren Akın; “5 otobüs firmasının faaliyet gösterdiği terminalden; 2017 yılında 555 bin 472 yolcu gitti, 585 bin 678 yolcu geldi. Mülkiyeti Özel İdare’de bulunmasına karşın işletmesini Belediyemizin yaptığı terminale Belediyemizce 2017 yılında çevre düzenlemesi, güvenlik kameralarının yenilenmesi, sundurma, çatı, kazan dairesi çatısı yolcu peronları üzerindeki trapez saçların değiştirilmesi, yangın merdiveni yapıldı, terminale gelen enerji hatları yenilendi. Zabıta Müdürlüğümüzce 2017 yılında 331 işyeri denetlendi, denetimlerde görülen aksaklıklarla ilgili 101 esnafa uyarı tebliğ edildi” diye konuştu.

Denetimler yapıldı

Akın; “Kaldırım işgalinde bulunan 23 esnafa para cezası uygulandı, ayrıca kurallara ve uyarılara riayet etmeyen esnafların işgal mallan toplatıldı. Çöpleri ile çevreyi kirleten 3, bağırarak satış yapan 2, dilencilik yapan 10 vatandaşa, Kabahatler Kanununa göre para cezası uygulandı. İşyerinde aykırı faaliyetten 8 işletme geçici süre ile mühürlendi, 12 yaş altı çocukların oyun oynamasına müsaade eden 2 işletmeciye, işyeri kapanış saatine riayet etmeyen 7 işletmeciye, işyerinde alkol alınmasına müsaade eden 4 işletmeciye, ruhsatsız faaliyet gösteren 2 işletmeciye para cezası verildi. Galla Pazarı, Kapalı Pazar, Orduyeri, Hendekyanı, TOKİ Semt Pazarlarında sürekli denetim yapıldı ve nizam sağlandı. Kent içinde trafik yönlendirmeleri ile ilgili uyarıcı tabelalar güncellendi. BİMER, CİMER’den gelen 178 şikâyet dilekçesi değerlendirildi, şikayetler giderildi” dedi.

Halkımıza ödeme kolaylığı sağladık

Kiosk konularak vatandaşlara ödeme kolaylığı sağlandığını belirten Akın; “2012 yılında e-belediye hizmeti vermeye başlayan Bartın Belediyesi’nde 2017 yılında 11 bin 740 kişi 1 milyon 304 bin 472 liralık ödemesini Belediyemize gelmeden internet aracılığı ile yaptı. Vatandaşların elektronik su sayaçlarına 7 gün 24 saat su yükleyebilmesi için 2 ayrı yere kiosk konularak ödeme noktası oluşturulmuştur. Rüştiyeler Sokak’ta tahsilat büromuzun yanında ve Belediye Binamızın girişinde hizmet vermeye 26 Temmuz 2017’de başlayan ödeme noktalarında 52 bin 884 lira fatura ödemesi, 392 bin 510 lira su yüklemesi yapıldı. Kentimizde aydınlatma çalışmalarına 2017 yılında da devam edildi. Yenilenen Hükümet Caddesi’nin aydınlatması değiştirildi. Mevcut aydınlatmalara ilave olarak Aşağı Cami, Su Terazisi, Piryamcılar, Karakaş, iskele, Mahmut Akcan Caddeleri’ne modern aydınlatma çalışması yapıldı. Aydınlatma çalışması Hendekyanı Caddesi'nde devam etmektedir” diye konuştu.

Kent merkezinin çehresi değişti

Altyapıya büyük önem verdiklerini söyleyen Akın; “Hükümet Caddesi altyapı ve üst düzenleme çalışmaları tamamlandı. Düzenlemeler kapsamında; doğalgaz hattı ve yağmur suyu hattı döşendi, kanalizasyon şebekesi, su şebekesi, elektrik hattı, telefon hatları yenilendi. Yol granüllü taşlarla yapıldı, Aydınlatması yenilendi. Modern askı tipi çöp kovası ve çiçek saksıları yerleştirildi. Ağda Satan Adam, Simit Satan Adam ve Bakırcı heykelleri konuldu.

Aynı şekilde Kemerköprü, Şadırvan, Su Terazisi, Aşağı Cami, Karakaş, iskele, Yukarı Çarşı, Hamam, Mahmut Akcan Caddelerinin Altyapı ve üst düzenleme çalışmaları tamamlandı. Doğalgaz hattı ve yağmur suyu hattı döşendi, kanalizasyon şebekesi, su şebekesi, elektrik hattı, telefon hatları yenilendi. Modern aydınlatma yapıldı. Kent merkezindeki 30-40 yıldır el değmeyen merdivenler yenilenerek aydınlatıldı” şeklinde konuştu.

Tarihi dokuya uygun düzenlendi

Başkan Akın; “Eski itfaiye Binası ile Orduyeri Köprüsü arasında bulunan Kavaklı Caddesi’nde tarihi dokuya uygun düzenleme çalışması yapıldı. Alt yapı çalışmaları tamamlanan caddede bahçe duvarları ve aydınlatma yapıldı. Bir tarafı Köyortası Mahallesi, bir tarafı Okulak Mahallesi’nde kalan Kavaklı Caddesi’nin 2016 yılında Okulak Mahallesi tarafındaki sokaklarda doğal gaz çalışması sonrası antik parke taşlarla yol ve kaldırım çalışması yapılmıştı. 2017 yılında da Köyortası Mahallesi tarafındaki sokaklarda doğalgaz çalışmasının ardından antik parke ile yollar ve kaldırımlar yenilendi. Tadilatı bitirilen eski itfaiye binamızın yanına da semt pazarı yapıldı” dedi.

İnkumu tarihi değişimi yaşıyor

İnkumu İskele Mahallesi’nde çalışmalara başlandığını söyleyen Akın; “ Mücavir alanımız İnkumu’nda “Atıksu Arıtma ve Derin Deniz Deşarjı” yapıldı. Su şebekesi yenilendi. 36 sokakta kanalizasyon, elektrik, telefon, yağmur suyu hatları yenilendi. Beton parke yollar yapıldı. 3 sokakta DSİ, 5 sokakta Belediye kanal yaptı. İnkumu Yeni Mahalle tarafında düzenleme çalışmaları yapıldı. Yürüyüş yolu yenilendi, bisiklet yolu yapıldı, modern aydınlatma ve kent mobilyaları yapıldı, çöp konteynerleri yer altına alındı, İnkumu’na 3 Umumi Tuvalet yapıldı. 800 araçlık Araç Merkezi yapıldı. İskele Mahallesi’nde bisiklet yolu, yürüyüş yolu, büfeler, refüj düzenleme ve modern aydınlatma, kent mobilyaları, yeraltı çöp konteynerleri çalışmalarına başlandı” diye konuştu.

Atıksu Arıtma Tesisini tamamladık

Bartın’ın atıksu sorununu çözdüklerini belirten Akın; “Toptancı Hali’miz 10 bin 440 metrekare alan üzerinde 30 dükkân ile hizmet veriyor. 2017 yılında 15 bin 327 ton sebze ve meyve girişi, 6 bin 413 ton sebze, 4 bin 155 ton meyve çıkışı oldu. Gerek Avrupa Birliği, gerekse Bakanlıklarımız olmak üzere değişik fonlar için proje çalışmalarımız devam ediyor. 2016 yılında başlayıp 1 yıl süreli yürütülen “Bartın’da Kayıt Dışı istihdama Kayıtsız Kalmayalım" Projesi 2017 Haziran’ında tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’ndan sağlanan 160 bin Avro ile iki dönem halinde gençlere Rezervasyon Eğitimi verildi. Eğitici kitap ve broşürler yapıldı. Profesyonel anlamda kamu spotu hazırlatılarak ulusal kanallarda yayını sağlandı. Ayrıca yüzde 85’i Avrupa Birliği, yüzde 6’sı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibe destekli Bartın Kanalizasyon Atıksu Arıtma Tesisi ile inkumu Atıksu Arıtma ve Derin Deniz Deşarjı projesi tamamlandı” dedi.

Sivrisinek, sinek ve haşerelere karşı mücadele edildi

Akın; “Veteriner işleri Müdürlüğümüzce 98 ergin, 30 yavru köpek toplandı. 213 köpek kısırlaştırıldı, 269 köpek aşılandı, 219 köpek işaretlendi, 199 köpek sahiplendirildi, 110 köpek bakımları yapılarak alındığı ortama bırakıldı. Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevinde halen 61 köpek bulunmaktadır. Sivrisinek, sinek ve haşerelere karşı; 600 litre sıvı larva, 450 kilogram tablet larva, 1.100 litre uçkun-bit-pire-böcek, 200 kilogram karasinek, 50 kilogram fare ilacı kullanıldı. Mezbahanemizde 2 bin 707 büyükbaş hayvan kesildi, hastalık tespit edilen hayvanlar imha edildi. Bartın’ın 1/5000 ve 1/1000’lik imar plan yapım çalışmaları devam etmektedir. 2017 yılında 442 imar durumu, 411 yapı ruhsatı, 242 yapı kullanma izin belgesi verilmiş, 121 parselasyon, 27 imar plan değişikliği, 1 mevzi imar planı, 22 yoldan ihdas yapıldı” şeklinde ifade etti.

129 yangına müdahale edildi

İtfaiye Müdürlüğü yangın ve can kurtarma anlamında önemli işlere imza attığını belirten Akın; “129 yangına müdahale edildi. 34 sıkışmalı araç kazası, 5 intihar girişimi, 5 kedi kurtarma, 1 evde mahsur kalan kişi, 3 kilitli kalan konuta, 1 yılan yakalama, 1 ırmağa düşen kişi, 2 asansörde mahsur kalma olayına müdahale edildi. 264 işyerinin yangın yönünden tetkik ve kontrolleri yapıldı. Çok sayıda kamu kurumu ve özel işletmelere, anaokulu, ilk ve orta dereceli okullara yangın önleme ve söndürme teknikleri temel eğitimi verildi. Tatbikatlar yapıldı. İtfaiye Personelimiz ulusal ve yerel düzeyde, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehlikeli maddeler hizmet grubu planı, afet müdahale planı, kurtarma ekipleri eğitimine gönderildi. İtfaiye bünyesinde 7 kişilik cankurtaran ekibi kuruldu, 301 boğulma olayına müdahale edildi, 299’u kurtarıldı” dedi.

Bartın Irmağı kanalizasyondan kurtarıldı

24 saat esasına göre hizmet verildiğini ifade eden Akın; “Tozlu ve rüzgârlı havalarda 355 kez cadde ve sokaklarda sulama, 205 kez cadde, sokak ve pazaryerleri yıkama yapıldı. Su kesintisi olduğunda 354 kez resmi ve özel kurumlara tankerle su verildi. 24 saat esası ile kentimizin cadde ve sokakları temizlenmekte, çöp konteynerlerinin bakım onarım, yenileme ve hijyenik yıkamaları yapıldı. 63 bin 981 metrekare beton parke yol, 32 kilometre sıcak asfalt yol, 21 kilometre sathi kaplama yol, 41 bin 350 metrekare kaldırım, 458 metre betonarme istinat duvarı, 85 metre taş duvar, 41 bin metre kanalizasyon ve yağmur suyu hattı temizliği, 6 bin 400 metre kanalizasyon hat döşemesi, 2 bin 100 metre yağmur suyu hat döşemesi yapıldı. Dallıca Mevkii’nde Bartın Kanalizasyon Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapımı tamamlandı. Arıtma Tesisi işletmeye alındı. Yüzde 85’i Avrupa Birliği hibesi, yüzde 6’sı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibesi, yüzde 9’u Bartın Belediyesi bütçesi ile yapılan arıtma tesisinin işletmeye alınması ile Bartın Irmağı, her gün akan 3 bin ton kanalizasyondan kurtarıldı” diye konuştu.

2018 yılında doğalgaz çalışmaları tamamlanacak

Doğalgaz çalışmalarının 2018 yılında tamamlanacağını söyleyen Akın; “Bartın’a doğalgaz gelmesi için Belediye Meclisimizin 29 Aralık 2010 tarihinde aldığı karara istinaden 22.03.2012 tarihinde EPDK ihalesi ile Akmercan firmasınca 28 Haziran 2012’de doğalgaz çalışmaları başlatıldı. 1 Mayıs 2013 tarihinde konutlarda doğalgaz kullanımına başlandı. 2012’den bu yana 72,6 kilometre servis hattı, 188 km. ana hat döşemesi yapıldı. Abone sayısı 22 bin 387, gaz kullanan abone sayısı 20 bin 400’dür. 2017’de Şiremirçavuş Köy Konağı restore edilerek, Yaşam Merkezi’ne dönüştürüldü. Yaşam Merkezi bahçesine ayrıca Taş Fırın yapıldı. Ayrıca Esentepe ve Kemerköprü Mahallelerinde taş fırın yapıldı. 2016            yılında hizmete açılan Karaçay Piknik Ala’na vatandaşların talebi üzerine mescit yapıldı. Bartın Belediyesi Yalı Cami tamamlanarak 30 Mart 2017’de açıldı. Hendekyanı Caddesi’nde İnönü İlkokulu önüne üstgeçit yapıldı. Bartın Belediyesi Hendekyanı Üst Geçidi 2 Kasım 2017’de açıldı. Bartın Belediye Binası Dış Cephe iyileştirmesi yapıldı” dedi.

Bütçenin yüzde 37’si yatırıma ayrıldı

Kent içi ulaşımda 437 bin 500 ücretsiz yolcu taşındığını belirten Akın; “Bartın Belediyesi Özel Halk Otobüsleri 19 hatta 50 otobüs ile hizmet veriyor. 2017 yılında; 430 bin sivil yolcu, 2 milyon 700 bin öğrenci, 322 bin emekli, 437 bin 500 ücretsiz yolcu taşındı. 390 bin yolcu aktarma ile ücretsiz ulaşım yaptı. 2017 yılında kent içi ulaşımla taşınan yolcu sayısı 4 milyon 279 bin 500’dür. Bütçe 2017 yılı 80 milyon olarak kabul edildi, 9 milyon ek bütçe yapıldı. 89 milyon bütçenin yaklaşık 33 milyonu yatırıma harcandı. Bütçenin yüzde 37’si yatırıma ayrılmış oldu” diye konuştu.

87 projeden 56 tanesini tamamladık

56 tane projenin bitirildiğini söyleyen Akın;”2014-2019 yıllarını kapsayan toplam 87 projemiz var. Tabi biz 52 proje ile yola çıkmıştık. Buna ilavelerle 87 proje ulaştık. Bu 87 projeden 56 tanesini tamamladık. 14 tane devam eden projemiz var. 17 tane de yapılmayan projelerimiz var. Bu projelerimize baktığımızda Elmalık Spor Alanları projemiz var. Sera taşınarak rekreasyon uygulanacak. Hayvanat Bahçesi projesinde de Kent Ormanı altında bulunan 112 dönüm belediye arazisinin bir bölümünde çiftlik, yöresel ürünler üretim ve tanıtım merkezi, macera parkı olarak projelendiriliyor. Gölbucağı-Gürgenpınarı Bisiklet Yolu projemizde de çalışma başlatıldı. Yolun temizliği yapıldı” dedi.

50 yıl hizmet verecek yerleri Bartın’a kazandırdık

Akın; “Kadın Sığınma Evi projemiz vardı. Bu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca açıldı. Aladağ Seyir Terası projemizi düşündüğümüz alanda vericiler bulunuyor. Gazi Alt Geçit Projemiz de Karayolları alanında olduğu için onlar yapacaklar. Kültür-Sanat Sokağı Projemizi 2018 yılında yapacağız. Hafif Raylı Sistemi 1/25000’lik plana işledik. Katlı Otopark Projemizi de imar Planının bitimi ile projelendireceğiz. İnkumu Yeni Giriş Yolu, İnkumu Su Sporları Kursları, Trafik Eğitim Parkı Eski iskele Düzenlemesi, Galla Pazarı Düzenlemesi, Yalı Asma Köprü, Kemerköprü Yaya Köprüsü, Eğlence Sokağı gibi yapılmayan 17 tane projemiz bulunuyor. Tabii tamladığımız 56 projemizle de Bartın’ın önemli sorunlarını çözerek, ihtiyaçlarını karşıladık. 50 yıl hizmet verecek yerleri Bartın’a kazandırdık” diye konuştu.

Önemli düzenlemeler yapacağız

2018 bası itibariyle devam eden hizmetlere de değinen Akın; “ Bartın Belediyesi Kent Müzesi ocak sonunda açılacak. Bartın Belediyesi Kaynarca Spor ve Yaşam Parkı nisanda açılacak. 65 Yaş Üstü ile Engelli İhtiyaç Sahiplerine Evde Bakım Hizmeti ve Paylaşım Merkezi bu yıl hizmete başlanacak. Park ve Bahçeler Müdürlüğü Hizmet Binası ve Sera sanayiye taşınıyor. Mevcut yerine park ve çay bahçesi düzenlemesi yapılacak. Cumhuriyet Mahallesi Kavallar Yaşam Merkezi ve Kanlıırmak Caddesi yürüyüş yolu ve düzenlemesi devam ediyor. Doğalgaz çalışmaları 2018 yılında sona erecek.  İnkumu İskele Mahallesi yürüyüş yolu, büfeler, bisiklet yolu, aydınlatma, yer altı çöp konteynerleri projemiz de 2018 yılında tamamlanacak” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.