21 Kasım 2024
  • Bartın11°C
  • Ankara10°C
  • Bolu12°C
  • Kastamonu6°C
  • Zonguldak15°C
  • Karabük14°C

BARÜ’DE HER 20 ÖĞRENCİDEN BİRİ PROJE ÜRETTİ

Bartın Üniversitesi (BARÜ) öğrencilerinin TÜBİTAK 2209-A kapsamında 5 yılda desteklenen proje sayısı 797’ye yükseldi. Böylece BARÜ’de ön lisans ve lisans düzeyinde her 20 öğrenciden biri proje üretmeyi başardı.

BARÜ’de her 20 öğrenciden biri proje üretti

27 Mart 2024 Çarşamba 14:51

Bartın Üniversitesi'nde (BARÜ) “kalite” ve “sürdürülebilirlik” temelinde yapılan çalışmalar sonuçlarını vermeye devam ediyor. Bu çerçevede “Üreten Üniversite” anlayışıyla proje kültürünü tabana yaymayı başaran BARÜ, Türkiye’nin en fazla öğrenci projesi üreten yükseköğretim kurumlarından biri oldu. TÜBİTAK’ın “2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” ile 112 projesi daha kabul edilen üniversitede, 5 yılda üretilen proje sayısı ise 797’ye ulaştı. Böylece ön lisans ve lisans düzeyinde 16 bin 404 öğrencisi olan BARÜ’de her 20 öğrenciden biri proje üretmeyi başardı.

Üreten üniversitenin üreten öğrencileri…

Proje kültürünün yaygınlık kazanması için belli aralıklarla ‘Proje Hazırlama ve Yönetme’ eğitimlerinin verildiği BARÜ’de “Proje Tabanlı Öğrenme” hedefiyle önemli çalışmalar yapılıyor. Bu doğrultuda TÜBİTAK 2209-A destekleme programı kapsamında 2019/2 döneminde 32, 2020/1 döneminde 27, 2020/2 döneminde 58, 2021/1 döneminde 52, 2021/2 döneminde 133, 2022/1 döneminde 164, 2022/2 döneminde de 69 projesi kabul edilen BARÜ’de 2023/1 döneminde 150 proje desteklenmişti. Bilgiyi sadece aktaran değil, aynı zamanda üreten bir üniversite olmanın hedeflendiği BARÜ’de 2023/2 döneminde ise 112 proje desteklenmeye değer bulundu.

Sanayiye yönelik araştırma projesi de desteklendi

Ayrıca TÜBİTAK’ın teknolojik dönüşümün sağlanması ve değer zincirinde istenilen seviyelere ulaşılması için alanlarında başarılı öğrencileri desteklediği, üniversite sanayi iş birliğini geliştirmek ve yeni teknolojilere öğrencilerin erişimini sağlamak amacıyla çağrıya çıktığı program kapsamında da öğrencilere destek verildi. TÜBİTAK “2209-B Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destek Programı” ile BARÜ’de bir proje kabul edildi.

“Bu başarı yarınların güçlü Türkiye’sinin önemli işaretlerinden biri”

BARÜ’lü öğrencilerin 5 yıl gibi kısa bir sürede 797 proje üretmesinin önemine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, “TÜBİTAK tarafından gençlerimize olan güvenin bir yansıması olarak hayata geçirilen ‘Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı’ ile bilimsel kalkınmanın temelleri sağlamlaştırılıyor. Öğrencilerimiz çalışıyor, üretiyor ve geleceğin güçlü Türkiye’sini inşa ediyor. Yarınları inşa ve ihya edecek öğrencilerimizle ve onlara emek vererek yarınlara hazırlayan insan kaynağımızla gurur duyuyoruz. 5 yılda 797 proje üreterek her 20 öğrenciden birinin proje süreçlerinde yer aldığı Üniversitemizde, bu sayının daha yukarılara taşınacağına yürekten inanıyorum” dedi.

“Türkiye Yüzyılında öğrencilerimiz önemli roller alacak”

Rektör Uzun, BARÜ’de proje kültürünün tabana yayılması için gösterilen gayrete vurgu yaparak “Bilim ve teknoloji temelinde katma değeri yüksek ürün ve hizmetler geliştirmek istiyoruz. Bu doğrultuda bilgi üretim sürecinde Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine ve dönüşümüne liderlik edecek nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi önceliklerimiz arasında yer alıyor. Türkiye Yüzyılında gençlerimizin üstleneceği misyonun farkındayız ve onlara inanıyoruz” diye konuştu.

“Bu başarılar bir dip dalga olarak yayılarak yarınlara ruh verecektir”

Rektör Uzun, öğrencilere ‘Tribünde değil, odağında ol’ sloganıyla birçok alanda destek verdiklerini de dile getirerek “Öz potansiyelimiz olan gençlerimizden aldığımız güç ile çalışıyor, ‘Tam bağımsız, güçlü Türkiye’ anlayışına katkı sunmaya devam ediyoruz. Öğrencilerimizi söz sahibi bireyler olarak mezun edebilmek için gayret gösteriyoruz. Çünkü gençlerimizin başarılarının yükseköğretim kurumlarımızla birlikte TÜBİTAK ve TEKNOFEST gibi teşviklerle bir dip dalga olarak yayılarak yarınlara ruh vereceğine inanıyoruz. Bu düşüncelerle öğrencilerimize olan inancını dile getirerek kalite odaklı politikalarla bizleri daha iyiye ulaşma konusunda destekleyen YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi ve dönüşümü noktasında çalışmalarımıza yön veren teşvikleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’a, kıymetli destekleri için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal ve sürece olan değerli katkıları dolayısıyla TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programı Başkanımız (BİDEB) Prof. Dr. Sayın Ömer Faruk Ursavaş’a teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.