18 Ekim 2024
  • Bartın6°C
  • Ankara4°C
  • Bolu6°C
  • Kastamonu5°C
  • Zonguldak11°C
  • Karabük7°C

BARTINLICANIN KİTABINI YAZDI

Bartın dilini yaşatıp gelecek kuşaklara ulaştıracak çok önemli bir çalışmanın altına imza atan Göçmen’in eserinde kullandığı transkripsiyon sayesinde dünyanın her yerinde Türkçe konuşmasını bilen herkes Bartın dilinde kullanılan sözcükleri anlayabilecek.

Bartınlıcanın kitabını yazdı

24 Nisan 2017 Pazartesi 10:26

Ali Bülent Göçmen, Bartın ağzı ile sözlük hazırladı

İl Kültür ve Turizm eski Müdürü ve Valilik Basın ve Halkla İlişkiler eski Müdürü Ali Bülent Göçmen, Bartın ağzını (dilini) oluşturan sözcüklerden kitap oluşturdu. Yaklaşık 10 yıl süren çalışmalarını kısa bir süre önce tamamlayan Göçmen, eserinde 3 bin civarında Bartınlıca kelime ve deyime yer verdi. Baskıya hazır haldeki eserle Bartın ağzının yaşatılmasına ve Bartın’ın kültürüne büyük bir katkıda bulunacak olan Göçmen bir kitap daha yazdığını, bu kitabın içinde de Bartın kültürü ile genel konular bulunduğunu, iki kitabın da Bartın Kitap Fuarına kadar yayınlanmış olacağını söyledi.

Önemli bir kaynak

Bartın’da daha önce Sayın Ersöz ve Selahattin Çilsüleymanoğlu küçük çaplı olarak böyle bir çalışma yaparken, Bülent Göçmen büyük emek vererek hazırladığı geniş kapsamlı eseriyle gelecek kuşaklara güzel bir armağan bırakacak olmanın mutluluğu içinde. Bartın Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak da görev yapan ve 2016 yılında emekliye ayrılan Göçmen, yıllarca alan araştırması yapıp materyal toplayarak dil ve ağız konusundaki birikimlerini bu kitapta bir araya getirdi. Göçmen eserini halkın ve ilgili bilim dalının akademik araştırmalarının hizmete sunuyor.

Ali Bülent Göçmen kimdir?

19 Mayıs 1956 tarihinde Bartın’da doğdu. Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesinde, İdare ve Basın Yayın Eğitimi aldı. Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürü ve Valilik İl Basın Müdürü olarak görev yaptı. Güzelcehisar Lav Sütunları ve Gürcüoluk Mağarasını keşfederek Bartın Turizm Destinasyonlarına katılmasını sağladı. Bartın Kültür Merkezinin bölgeye kazandırılması için etkin çalışmalar yaptı. Tel Kırma Tescil Projesini başlattı ve sonuçlandı. Amasra Salatası Coğrafi Değer Tescil Projesini başlatmasına rağmen etkin görevden alınması nedeniyle sonuçlandıramadı.

Bürokrat olarak önemli hizmet

Bölgenin, turizm nimetlerinden azami olarak yararlanması amacıyla başlattığı, Safranbolu-Kurucaşile Turizm Yolu Projesinin, Ulus-Arıt bölümünün bitirilmesine rağmen, Arıt –Kurucaşile arasının tamamlanması çeşitli odaklarca engellendi.

Tüm engellere rağmen, Amasra Turizm İnformasyon Şubesini yaşama geçirip, binlerce yerli- yabancı turistin hizmet alarak, bölgeye, önemli girdi sağlamasına rağmen kapatıldı.

Eğitim ve deneyimlerini, kamuoyunun hizmetine aktarmak amacıyla, ülkemizin kanayan bir yarası olan Yerel Basının işleyişi ile ilgili 195 Sayılı Yasanın önemli bir bölümünü revize ederek hizmete sundu, ancak henüz hiçbir yetkili ilgilenmedi.

Yıllarca materyal topladı

2016 yılında aktif ve yetkili görevi engellendiği için emekli oldu.Yıllarca alan araştırması ile materyal toplayarak dil ve ağız konusundaki birikimlerini bu kitapta bir araya getirip, halkı ve ilgili bilim dalının akademik araştırmaları için hizmete sunuyor. Bölge ile ilgili ancak, genel konuların da işleneceği ikinci kitabını okuyucu ile buluşturma çalışmalarına başladı. Evli ve ikiz kız babasıdır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.