BAKAN ÖZLÜ, TEKNİK KOLEJ KURULACAĞINI MÜJDELEDİ
16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan referandum çalışmaları kapsamında ilimize gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bartın Eğitim İnovasyon ve Test Merkezi'nin açılışının artından merkezin toplantı salonunda sanayicilerle bir araya geldi.
06 Nisan 2017 Perşembe 09:00
16 Nisan’da gerçekleşecek anayasa değişikliği referandumu öncesinde Bartın’a gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bartın Eğitim İnovasyon ve Test Merkezi'nin açılışının akabinde işadamlarıyla bir araya gelerek, talep ve önerileri dinledi. Sanayicilerin sorularını içtenlikle yanıtlayan Bakan Özlü, taleplerini tek tek not alıp çözümü noktasında söz verdi. Bakan Özlü’nün konuşmasının akabinde Ticaret ve Sanayi Odası önceki dönem Başkanı İsmail Toksöz söz alarak, mesleki anlamda nitelikli ve kalifiyeli elemana duyulan ihtiyaca dikkat çekerek, mesleki okulların açılmasını talep etti. Toksöz’ün bu talebine Bakan Özlü, birinci gündem maddelerinin bu olduğunu belirterek, organize sanayilere teknik kolejler kurulacağını ifade etti. AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç konuyla ilgili devreye girerek, “Eğer 81 ilde uygulanacak bir projeyse bizim Bartın olarak yerimiz hazır. Bartın Organize Sanayi Bölgesi’nden projeyi başlatabiliriz” şeklinde öneride bulundu. Milletvekili Tunç’un bu önerisine Bakan Özlü; “Madem ki yeriniz hazır Milli Eğitim Bakanımızla da görüşeceğim. Bartın Organize Sanayi Bölgesine Teknik Kolej kazandıralım. Bunun sözünü verelim” ifadelerini kullandı.
Gereken desteği vereceğim
Test Merkezinin toplantı salonunda yaptığı konuşmada Bakan Özlü; “Sanayi bizim işimiz. Bizim Bakanlığımızın ana görevlerinden bir tanesi. Esasen biz Sanayi Bakanlığı’yız. Çok eski adıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Daha sonra Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ve son olarak da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak hizmet veriyoruz. Yaklaşık 300’e yakın Organize Sanayi Bölgesi var. Organize sanayilerin kurulması ve geliştirilmesi ana faaliyetlerimizden birisini oluşturuyor. Bugün burada sizlerle birlikte olmaktan son derece mutluyum. Bartın Organize Sanayi Bölgesi’nde şu anda boş parsel yok. Bu nedenle buranın geliştirilmesi ve büyütülmesi için gereken desteği vereceğim” dedi.
KOBİ’lerimizin desteklenmesi noktasında önemli kararlar aldık
Bakan Özlü; “Bartın’ı ziyaret edişimizin iki nedeni var. Bunlardan birincisi sizlerin sorunlarını ve taleplerini dinlemek. İkincisi de referandum süreci ile ilgili sizleri bilgilendirmek. Türkiye’de sanayinin gelişimi çok eskilere dayanıyor. Başlangıçta özel teşebbüsün olmadığı yıllarda daha çok kamu ağırlıklı bir sanayileşme vardı. Başlangıçta bez, un ve şeker gibi ürünleri üretmek amaçlanmıştı. Tabii bu yıllar geride kaldı. Özellikle son dönemde dışa açılma ve özel sektör öncülüğünde sanayimizin büyümesi sağlandı. Sanayicimiz gayret gösterecek, biz de devlet olarak onları destekleyeceğiz. Destek ve teşvikler bölge bölge değişiklik gösterdi. Birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bölge uygulamaları var. Bir de son olarak Cazibe Merkezleri Programı başladı. Hükümet olarak hem büyük sanayicilerimizin hem de küçük KOBİ’lerimizin desteklenmesi noktasında önemli kararlar aldık. Destek paketleriyle yanlarında olduk” diye konuştu.
Geçen yıl her şeye rağmen sanayimiz yüzde 2.9 büyüdü
Türkiye’nin geçen yıl yaşanan olaylara rağmen yüzde 2.9 büyüdüğünü söyleyen Özlü; “KOSGEB’in kurulduğu günden bugüne kadar verdiği desteklerin toplamını son iki ayda verdik. Sanayimizin gelişmesi için bunları yapıyoruz. Geçen yıl her şeye rağmen sanayimiz yüzde 2.9 büyüdü. Maalesef 15 Temmuz'un tesiriyle geçen sene sadece 3. çeyrekte eksi 1,8 küçülme yaşadık. Diğer bütün dönemlerde birinci çeyrekte, ikincide ve son çeyrekte hep Türkiye büyüdü ve büyümeye devam edecek.2,9’luk büyüme Avrupa Birliği ülkelerinin iki katı. Dünyanın geçtiğimiz 50 yılda yakaladığı büyüme oranlarını önümüzdeki 50 yılda yakalayamayacağı ekonomistler tarafından ifade ediliyor. Eskiten üretim küreselleşmişti. Batılı firmalar ucuz üretim merkezlerine üretim bantlarını kaydırıp, üretim yapıyordu. Şimdi o firmalar da bundan vazgeçiyor. Firmalar üretim bantlarını kendi ülkesine çekiliyor. Düşük üretim maliyetleri karşısında rekabet güçlerinin kalmadığını düşünen Batılı endüstriler yeni bir teori ortaya attılar. Şimdi 4. sanayi devrimini başlattılar. Birinci ve ikinci sanayi devrimini biz Türkiye olarak 100 yıl geriden takip ettik. Üçüncü sanayi devriminde yaklaşık 30 yıl bir gecikmemiz oldu. Şimdi dördüncünün başındayız. Nasıl sonuçlanacağını tam bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Hedefimiz istihdam ve ihracat
Bakan Özlü; “Eskiten üretim küreselleşmişti. Batılı firmalar ucuz üretim merkezlerine üretim bantlarını kaydırıp, üretim yapıyordu. Şimdi o firmalar da bundan vazgeçiyor. Firmalar üretim bantlarını kendi ülkesine çekiliyor. Düşük üretim maliyetleri karşısında rekabet güçlerinin kalmadığını düşünen Batılı endüstriler yeni bir teori ortaya attılar. Şimdi 4. sanayi devrimini başlattılar. Birinci ve ikinci sanayi devrimini biz Türkiye olarak 100 yıl geriden takip ettik. Üçüncü sanayi devriminde yaklaşık 30 yıl bir gecikmemiz oldu. Şimdi dördüncünün başındayız. Nasıl sonuçlanacağını tam bilmiyoruz. Önemli meselelerimizden biri de eğitim. Lise altı eğitime sahip olan insan kaynağımızla sanayide 4. Devrimi gerçekleştiremeyiz. Bu nedenle eğitime büyük önem vereceğiz. Gereksiyorsa şirketlerin masraflarını eğitme ayıracağız. Bunu da vergilerden düşeceğiz. Eğitimli insan kaynağını çoğaltacağız. Teknolojiye ve sanayi öncelikli büyümeye önem vereceğiz. Yapacağımız her şey sanayi içindir. Hedefimiz istihdam ve ihracattır” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin sıçrama yapması için değişim şart
İşadamlarına değişecek olan anayasa maddeleri ile ilgili de bilgi veren Özlü; “İnovasyon dediğimiz şey yenilik yapmadır. Mevcut tarzda yeniliktir. Bu anayasa referandum da aslında bir inovasyondur. Mevcut sistemde inovasyon yapmaktır. Cumhuriyetin değerlerine sadık kalınarak sistemde yenilik oluşturmaktır. Yenilenme olmadan büyüme olmaz. Bizim açımızdan referandumun anlamı budur. Mevcut sistemde pratik çalışmak mümkün değil. Türkiye’nin sıçrama yapması için değişim şart. Hızlı çalışmayan ve pratiği olmayan bir sistemi değiştirmemiz gerekiyor. Bu sadece sistemsel bir değişikliktir” dedi.
Bakan Özlü, elinden gelen desteği vereceğini ifade etti
Yapılan konuşmaların ardından Bakan Özlü, işadamlarının sorularını yanıtladı. Talep ve önerileri dinleyen Balkan Özlü, tek tek not alarak Bartın Eğitim İnovasyon ve Test Merkezi'nin makine ekipmanlarının tamamlanması, Bartın ilinin 4.Bölgeden 5.Bölgeye alınması, mesleki okulların açılması gibi kendisine iletilen taleplerin çözüme kavuşturulması için elinden gelen desteği vereceğini ifade etti.
Organize Sanayi için teknik kolej sözü
Ticaret ve Sanayi Odası önceki dönem Başkanı İsmail Toksöz de söz alarak, mesleki anlamda nitelikli ve kalifiyeli elemana duyulan ihtiyaca dikkat çekerek, mesleki okulların açılmasını talep etti. Toksöz’ün bu talebine Bakan Özlü, birinci gündem maddelerinin bu olduğunu belirterek, Türkiye genelindeki 300 organize sanayiye teknik kolejler kurulacağını ifade etti. AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç konuyla ilgili devreye girerek, “Eğer 81 ilde uygulanacak bir projeyse bizim Bartın olarak yerimiz hazır. Bartın Organize Sanayi Bölgesi’nden projeyi başlatabiliriz” şeklinde öneride bulundu. Milletvekili Tunç’un bu önerisine Bakan Özlü; “Madem ki yeriniz hazır Milli Eğitim Bakanımızla da görüşeceğim. Bartın Organize Sanayi Bölgesine Teknik Kolej kazandıralım. Bunun sözünü verelim” ifadelerini kullandı.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.