AKIN, CANLI YAYINDA SORULARI YANITLADI
Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Dijital Tv'de canlı yayın programına katıldı.
17 Eylül 2020 Perşembe 11:59
Soruları yanıtlayan Başkan Akın, pandemi döneminde Bartın Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Başkan Akın; “Pandemi sürecinin başında kurulan Vefa Destek Grubuna Bartın Belediyesi olarak destek verdik. Tüm kurumlarımızla uyum içerisinde Sayın Valimizin önderliğinde bu destek grubumuzda görev aldık. Gerçekten Valiliğimizin, belediyemizin ve kurumlarımızın çok büyük emekleri var. Biz belediye olarak kent merkezinde bulunan 5 bin adet çöp konteynırını dezenfekte ediyoruz. Bu çalışmayı her gün yapıyoruz. Tüm cadde ve sokaklarımızı yıkayıp, dezenfekte ediyoruz. Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan Araç Dezenfekte İstasyonu kurduk. Devam eden bu şekilde bir istasyon yok. İlimizde şuana kadar 28 bin araç dezenfekte edildi” dedi.
Ne Gerekiyorsa Yapıyoruz
Vatandaşları tedbir kurallarına uymaları konusunda uyaran Akın; “Belediye olarak biz üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Burada vatandaşlarımıza da büyük sorumluluklar düşüyor. Maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Kendimizi ve başkalarını koruyacağız. Bu bir vebaldir. Bu vebali düşünerek hareket etmemiz gerekiyor. Belediyemizin gerçekleştirdiği bu çalışmalar ciddi maliyet gerektiren önemli işlerdir. Ben sürecin başında şöyle demiştim; “Biz hiç proje yapmayalım. Rutin belediye faaliyetlerini yerine getirelim. Ama kimsenin burnu kanamasın.” Bizim hedefimiz bu. Kimseye zarar gelmesin. Müzeyi, yolu veya projeleri sonra da yaparız. Ancak hayatı geri getirme şansımız yok. Bu işin maddiyatını düşünmüyoruz. Ne gerekiyorsa yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
25 Milyon Ton Yükleme Boşaltma Kapasitesi Olacak
Filyos Vadi Projesi ile ilgili kendisine iletilen soruya Akın, projenin Bartın’a önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Akın, proje ile ilgili konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “3 önemli husus var. Tarım, lojistik ve turizm çok önemli. Bu sektörlerin ayakta kalması şart. Hizmet ve lojistik sektörü dediğimiz de Filyos Vadi Projesi ile sağlanacaktır. O nedenle bu proje ülkemiz ve bölgemiz için çok önemlidir. 25 milyon ton yükleme boşaltma kapasitesi olan bir liman olacak. Bartın Belediyesi’nin işletmiş olduğu Bartın Limanı’nın şuanda en fazla 1 milyon 500 bin ton yükleme boşaltma kapasitesi var. Bunu Filyos Vadi Projesinin büyüklüğü anlatmak için söylüyorum. Burada istihdamın ise doğalgaz ile birlikte 25-30 bin kişiyi etkileyeceği ifade ediliyor. Bu limanın Bartın’ımıza olumlu etkisi çok olacak.
Bartın Limanı’nı Olumsuz Etkilemez
Filyos Limanı’nın faaliyette olması Bartın Limanı’nı olumsuz etkilemez. Peki Bartın olarak biz ne yapıyoruz? Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda Bartın’ın Filyos’a karadan bağlanması ile ilgili bir yol çalışması var. İnşallah kısa sürede bitecektir. Bu yol limanda çalışan binlerce insanımızın Bartın’da ikamet etmesini sağlayacaktır. İşçi kardeşlerimiz Filyos Limanı’nda çalışacaklar ve kazanacaklar. Bartın’da da ikamet edecekler. Biz belediye olarak imar planlarını yaparken bunları düşünerek hareket ettik. Küçük Ölçekli Sanayi Sitemiz Gölbucağı’nda var. Büyük Ölçekli Sanayi Sitemiz de Organize Sanayi Bölgemizde mevcut. Ancak Orta Ölçekli Sanayi Sitemiz yok. Peki Orta Ölçekli Sanayi Sitesi nedir? 1000-1500 metrekare binaların olduğu, yan sanayilerin yapılabileceği ve içerisinde 30-40 kişinin istihdam edilebileceği alanlardan bahsediyorum. Bunun için Dallıca’da 5 bin 500 metrekarelik bir alanı Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi haline getirdik. İlgili Bakanlıklardaki işlemlerin ardından parselasyon işlemleri gerçekleştirilecek. Filyos’a yapılacak olan fabrikalar neden başka bir ile gitsinler. Fabrikalar yapıldığında Orta Ölçekli Sanayi Sitesi onlara hizmet edecek.”
Biz Üzerimize Düşen Ne Varsa Yapmaya Devam Edeceğiz
Bartın Irmağı Islah Projesi’nin büyük önem taşıdığını belirten Akın; “Bartın Irmağı Islah Projesi devlet projesidir. Bu projeyi yapan kurum Devlet Su İşleridir. Bu proje Bartın Valiliği’nin koordinasyonunda olacak. Belediye olarak biz bu işin doğal sit projeleri ve yer teslimi kısmındayız. Şuan DSİ’ye 15 Km’lik kısmın yer teslimini yaptık. İnşallah şimdi de bu 15 Km’lik kısmının ihale edilmesiyle ilgili çalışma bakanlık düzeyinde yapılacak. Muhteşem bir ırmağımız var. Bu ırmağın görünümünü bozmamak lazım. Projede gördüğümüz de ırmağın doğal görünümü bozulmadan çalışma gerçekleştirilecek. Üzerinde taşımacılık yapılabilen Türkiye’de tek ırmağa sahibiz. Tabii güzelliğiyle muhteşem bir ırmak. Geçtiğimiz günlerde Çağlayan Piknik Alanı’nın açılışına teknelerle gittik. Teknelerle gitmemizin nedeni farkındalık oluşturmaktı. Turistler Bartın’a geldiğinde kalması gerekiyor. Bu güzellikleri gelen misafirlerimize göstermeliyiz. Biz üzerimize düşen ne varsa yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Tuna Mahallesi’ne Kavşak Suyu Çeşmesi Müjdesi
Kavşak Suyu çeşmesi ile ilgili kendisine iletilen soruya Akın, kavşak suyu çeşmesi olmayan mahallelere su tankerleriyle kavşak suyu dağıldığını ifade ederek, Tuna Mahallesi’ne kavşak suyuyla ilgili müjde verdi. Akın; “Kavşak suyu deposundan Orduyeri Mezarlığı’nın oraya kadar hattı çekeceğiz. Orduyeri’nden de Tuna Mahallemizde bulunan Lale Kent Sitesi, Menekşe Sitesi ve Bahar Sitesi’ne kavşak suyu hattını yapacağız. Buralara kavşak suyu çeşmesi koyacağız. Şuanda projesi yapılıyor. İlk etapta Hürriyet Mahallesi’ndeki TOKİ’nin üst tarafına, Karaköy Mahallesi Türbe mevkiindeki 140 Yıl Parkı’nın oraya ve Aladağ Mahallesindeki Bartın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nin oraya 10 tonluk kompozit depolar yapacağız. Altta çeşmelerin su ihtiyacını bu depolardan sağlayacağız. Bu depoların randımanına bakacağız. Eğer bu çalışmamız randımanlı olursa 10 bölgede bunu uygulamaya çalışacağız. Bu ilimizde ilk uygulama olacak. Bu depolara suyu çıkartmak için basınç yeterli değil. Ancak biz bu depolara kavşak suyu araçlarımızla su takviyesi yapacağız. Vatandaşlarımız çeşmelerden kavşak suyunu kullanabilecekler. Böyle bir çalışma yapıyoruz. Su bizim için çok önemli. Yalnız bu bir süreç, inşallah kısa sürede çalışmalara başlayacağız” şeklinde ifade etti.
Yeni Çöp Araçları Alıyoruz
Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne kazandırılan yeni araçlarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Akın; “Temizlik İşleri Müdürlüğü’müz gerçekten kent merkezinde önemli çalışma gerçekleştiriyor. Özellikle bu pandemi döneminde sorumlulukları iki kat daha arttı. Her gün 5 bin konteynerden çöpler alınıyor ve dezenfekte ediliyor. Toplamda da günde 60 bin ton çöp toplanıyor. Görev alan tüm personelimize teşekkür ediyorum. Geçmişte Temizlik İşlerinde çalışan personelimiz ve kullanılan ekipmanlardan taşeron şirket sorumluydu. Ancak 4 Aralık 2017 tarihinde kanun çıkınca personel bize geçti. Araçlar taşeron şirkette kaldı. Hal böyle olunca da temizlik işlerinde kullanılan araçlarında temin edilmesi için çalışma başlattık. 3 tane 13+1 sıfır çöp kamyonu aldık. Bir tane de 13+1 çöp kamyonu Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan gelecek. Yine dar cadde ve sokaklarda kullanılmak üzere 8+1 çöp aracı da alıyoruz. Bu çöp aracımızın ücretini yatırdık. İnşallah kısa zamanda teslim alırız. Geçtiğimiz günlerde elle çekilebilir vakumlu süpürme aracı almıştık. Bir tane daha süpürge aracı bünyemize kazandıracağız. Artık personelimiz de kullanılan araçlar da belediye bünyemizde olacak” dedi.
3 Yaya Köprüsü Planlanıyor
Yaya köprüleriyle ilgili yapılacak olan çalışmaları da anlatan Akın; “Kaynarca-Yalı Tersane Caddesi arasına 117 metrelik, Kemerköprü Mahallesi Elmalık Sokak’ta bulunan Vefa Parkı’na 80 metrelik yaya köprüsü projelerimiz var. Bu projelerimiz için Devlet Su İşleri’nden izin aldık. Doğal sit anlamında izin alabilmek için de çalışmalarımız devam ediyor. 3-4 ay içerisinde bir aksilik olmazsa doğal sitle ilgili projeleri bitiririz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na il müdürlüğümüz kanalıyla bu projelerimizi göndereceğiz. Onaylanır onaylanmaz da 2 yaya köprüsü ile ilgili çalışmalarımıza hemen başlayacağız. Tabii Millet Bahçesi’nden de bir yaya köprüsü düşünüyoruz” diye konuştu.
Vatandaşlarımız Belirtilen Kurallara Uymalı
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın Bartın’a ilişkin paylaştığı verilerle ilgili düşüncesi de sorulan Başkan Akın; “Sağlık Bakanımız Bartın’ın yatak doluluk oranında %77,32, Ventilatör doluluk oranında %65,8’lerde olduğunu ifade etti. İlimizde bu gelişmeler yaşanırken kurallara uyulmadığına şahit oluyorum. Cadde de yürürken bakıyorum ve maske kuralına hala uyulmadığını görüyorum. Kafelerde sosyal mesafe kuralına uyulmadığını görüyoruz. Vatandaşlarımız belirtilen kurallara uymalı. İlimizde tüm kurumların ciddi emekleri var. Bu emeklere destek olunması gerekiyor. Allah rıza için maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyalım. Hepimiz kendi önlemimizi alalım. Tüm hemşerilerime sağlıklı günler diliyorum” dedi.
Tüm Spor Kulüplerimize Elimizden Gelen Desteği Veriyoruz
Son olarak da Bartınspor ile ilgili düşüncelerini paylaşan Akın, Bartınspor’un Bartın’ın önemli bir değeri olduğunu ifade etti. Başkan Akın; “Bartınspor’umuza Bartın Belediyesi olarak gereken desteği veriyoruz. Her zaman yanlarında olduk. Bundan sonraki süreçte yanında olmaya devam edeceğiz. Bartınspor ilimizin bir değeridir. Benim de delegesi olduğum ve 3.Ligde mücadele ettiği yıllarda da yönetiminde görev aldığım bir spor kulübüdür. Göreve geldiğimiz günden buyana tüm spor kulüplerimize elimizden gelen desteği veriyoruz. Değerimiz olan Bartınspor’umuzun da 3.Lige çıkması için üzerimize düşeni yapıyoruz. İnşallah 3.Lige bu sezon çıkarız. Takımımıza başarılar diliyorum” diye konuştu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 5 Mayıs 2013 Ajans Bartın
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.