25 Kasım 2024
  • Bartın2°C
  • Ankara-3°C
  • Bolu-2°C
  • Kastamonu-3°C
  • Zonguldak5°C
  • Karabük1°C

5 KÖYÜN YERLEŞİK ALANI TESPİT EDİLECEK

Bartın İl Genel Meclisi, 8 gündem maddesiyle başlayan ve 5 gün sürecek olan Haziran Ayı Toplantılarının ikinci birleşiminde gündeme Konak, Döngeller, Doğan, Çubuklu ve Dibektaş köylerinin yerleşik alan tespitlerini ilgilendiren 5 madde eklendi.

5 köyün yerleşik alanı tespit edilecek

02 Haziran 2017 Cuma 16:39

Bartın İl Genel Meclisi Haziran Ayı Toplantılarının ikinci birleşiminde gündemdeki 2 madde görüşüldü. İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda İl Genel Meclis Üyelerinin yanı sıra İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Metin Çetin ve daire amirleri de hazır bulundu. Toplantı gündeme 5 madde eklenmesiyle başladı. Vali Nusret Dirim’in imzasıyla Meclise gönderilen Konak, Döngeller, Doğan, Çubuklu ve Dibektaş köylerinin yerleşik alan tespitlerini ilgilendiren 5 madde İl Genel Meclisi Haziran Ayı Toplantılarının Gündemine alındı. 8 gündem maddesiyle başlayan Meclis gündem sayısı 14’e yükselmiş oldu.

İlk birleşimde Karapınar görüşülmüştü

Gündemin birinci birleşiminde yer alan Zonguldak İli Çaycuma İlçesine Bağlı Karapınar Beldesinin İlimiz Merkez İlçesine Bağlanması yönündeki idari bağlılık değişikliği ile ilgili Sanayi Ticaret ve Turizm Komisyonu, İçişleri Komisyonu, Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu ile Tarım Komisyonu’ndan Meclise gönderilen raporlar değerlendirildi. Bartın’a 30 kilometre uzaklıkta olan Karapınar’ın ilimize bağlanmasıyla ilgili 4 komisyonun olumlu raporu doğrultusunda idari bağlılık değişikliğiyle ilgili gündemin birinci maddesi tüm İl Genel Meclis Üyelerinin oyuyla kabul edildi.

Bakanlık boyutunda bir karar verilecek

Meclis gündemine geçmeden önce ilk birleşimle ilgili değerlendirmelerde bulunan İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun; “Haziran Ayı Toplantılarına 8 gündem maddesiyle başlamıştık. İlk birleşimde Zonguldak İli Çaycuma İlçesine Bağlı Karapınar Beldesinin İlimiz Merkez İlçesine Bağlanması yönündeki idari bağlılık değişikliği ile ilgili komisyon raporlarını görüşerek, onaylamıştık. Meclisimiz beldenin bağlanma talebiyle ilgili tek taraflı olsa da bir karar ortaya koydu. İlk günden itibaren büyük bir hassasiyet içerisinde değerlendirdik. Komisyon raporları tam bir mutabakat ve ortak akılın ürünü olarak Meclis Başkanlığına sunuldu. Sorumluluk derecesi yüksek böylesine önemli bir gündemin komisyonlardaki sürecini yöneten tüm komisyon başkanlarımıza ve komisyon üyelerimize teşekkür ediyorum.  Konu beldenin bağlı olduğu Zonguldak ilinde de karara bağlanacak. Daha sonra da Bakanlık boyutunda bir karar verilecek” dedi.

200 civarında yerleşik alanlarla ilgili karar aldık

Meclis gündemine eklenen maddelerle ilgili konuşmasında Başkan Dursun, şu ifadeleri kullandı; “ 5 adet köy yerleşik alanı ile ilgili dosya Meclis Başkanlığımıza ulaştı. Bu dosyalar uzun zamandır bekleyen doyalardı. Daha önce Meclisimizde yaklaşık 200 civarında yerleşik alanlarla ilgili kararlar almıştık. Tabi bekleyen dosyalarda vardı. Bunlar kamu yararı alınması gereken tarım alanları ile ilgili yerleşim alanlar içerisinde yer alan problemli dosyalarımız vardı. 260 köyümüzde imarla ilgili yerleşik alanla ilgili bütün arazi çalışmalarımızı İmar Müdürlüğü bitirdi. Şimdi sırası ile Encümen’e geliyor. Encümen’den ise bunlarla ilgili kamu yararı alınıyor. Aslında dosyalarımızın sıralamasına baktığımızda ilk önce Tarım İl Müdürlüğü’ne gidiyor orada görüşülüyor oradan Encümen’e gidiyor. Encümen kamu yararı kararı alıyor ardından İçişleri Bakanlığı’na bu kamu yararı kararı onaylanıyor” dedi.

25 tane köy onay için Bakanlıkta

Dursun; “Bir bakanlık boyutu daha var o da Tarım Bakanlığı. Tarım Bakanlığı’nda da bu tarım arazilerinin çıkarıldıktan sonra yerleşik alan içerisinde olan bütün bölümlerini yerleşim alanında yapılaşmaya açıyor. Son olarak bugün Meclisimize geldiği gibi altıncı aşamada Meclisimize geliyor. Son kararı da Meclisimiz veriyor. Bununla ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum. Encümen kararı alınmış ve Bakanlığa gönderilmiş 25 tane köyümüz var. Bunların çoğu Kurucaşile’de. Amasra’da 6 tane var. Bunlar Encümen’de kamu yararı alınmış Bakanlıkta şu anda onayda” diye konuştu.

Bütün köylerimizde yerleşik alan planlarımızı bitireceğiz

Başkan Dursun, konuşmasının devamında; “Ondan sonraki süreç Tarım Bakanlığında olacak. Son aşamada is Mecliste son yerleşik alanı belirleyeceğiz. Bunun yanında 9 tane Encümen’e sunulacak hazır dosyalarımız var. Bunlarda peyderpey İl Encümeni’ne gelerek kamu yararı alınacak köylerimiz. Yine 37 köyümüz şu anda Tarım İl Müdürlüğünde görüş bekliyor. Toplamda 61 köyümüzde şu anda bürokratik çalışmalar devam ediyor. Bugün beş köyümüz bu aşamaları bitirmiş en son Meclisimizde artık İmar ve Bayındırlık Komisyonumuz son denetimini Mecliste yaptıktan sonra bu şekilde gerçekleşecek. Bu dönem içerisinde bütün köylerimizde artık yerleşik alan planlarımızı sona erdirmiş olacağız” ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından Meclis Toplantısı 5 Haziran Pazartesi günü saat 15.00’da toplanmak üzere sona erdi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.