24 Kasım 2024
  • Bartın6°C
  • Ankara3°C
  • Bolu0°C
  • Kastamonu2°C
  • Zonguldak8°C
  • Karabük5°C

39 DENİZCİYE MEZAR OLAN ATILAY DENİZALTISININ ACISI HALA YÜREKLERDE DURUYOR

Binbaşı Sadi Gürcan komutası altında dalan ve bir daha su yüzüne çıkamayan 39 denizci denizcinin şehit olmasına neden olan Atılay denizaltısının acısı hala yüreklerde duruyor.

39 denizciye mezar olan Atılay denizaltısının acısı hala yüreklerde duruyor

09 Temmuz 2018 Pazartesi 09:39

Türk Denizcilik tarihi için 14 Temmuz 1942 büyük bir öneme sahip. Türk donanması için büyük öneme sahip olan Atılay denizaltısı, Binbaşı Sadi Gürcan komutası altında daldı ve bir daha su yüzüne çıkamadı. Çanakkale'de batan bu denizaltı 39 denizcinin tabutu oldu. Denizaltıyla ilgili araştırmalar yapan Araştırmacı Yazar Çetin Asma, 2 Bartınlının bu Atılay denizaltısında bulunduğunu belirtti. 2 kişiden birinin izinli olması nedeniyle kurtulduğunu, bir Bartınlı denizcinin de şehit düştüğünü ifade etti. İsim babasının Atatürk olduğu Atılay denizaltı faciasında gemide makinist er olarak görev yapan Hüseyin oğlu Bartınlı Halil Ekinci de şehit oldu. Atılay'da asker olarak görev yapan diğer hemşehrimiz ise Amasralı Ahmet Bağdat gemiden ayrıldığı için sağ kurtuldu.

Olay nasıl yaşandı

Yeni cihazların kontrolü maksadıyla Donanma Komutanlığı’ndan istenen gemi 14 Temmuz 1942 günü saat 07.30 sularında Çanakkale’ye gelip demirledi. Saat 8.00-9.00 arası yapılan brifingde tecrübelerin nasıl yapılacağı hakkında bilgi alış verişinde bulunuldu. 80 metre boyunda ve 52 mürettebat kapasiteli olan İstanbul Haliç'te Valide Taşkızak Tersanesi'nde inşa edilerek 1939 yılının 19 Mayıs günü hizmete giren Atılay adlı denizaltı gemisi, saat 14.30’da Çanakkale Norto koyunda daldı ve boğazdan çıktı bir daha dönmedi. Geminin dönmeyişi üzerine deniz komutanı ile ihbar istasyonu komutanı tarafından 3 ve 5 nolu motorlarla arama yapıldı. Saat 20.30’da Atılay’ın battı şamandırası bulundu.

İrtibat kuramadı

İhbar İstasyonu Komutanı Fatih Karayel telefonla irtibat kuramadı.  Atılay akıntı sebebi ile mayınlı sahaya girdi. Antenli mayınlardan bir veya ikisinin patlaması sebebiyle büyük yara ve yaralar açıldı ve gemi su doldu. Personelin kaybı ile sevk ve idareden mahrum kaldı. 80 metre derinlikte oluşu nedeni ile geminin ve gerekse mürettebatın kurtarılmasına olanak bulunamadı. 14 Temmuz 1942’de içindeki 39 personele mezar oldu. İsim babasının Atatürk olduğu Atılay denizaltı faciasında gemide makinist er olarak görev yapan Hüseyin oğlu Bartınlı Halil Ekinci de şehit oldu.

Bir Bartınlı sağ kurtuldu

Atılay'da asker olarak görev yapan diğer hemşehrimiz ise Amasralı Ahmet Bağdat gemiden ayrıldığı için sağ kurtuldu. O gün komutanı tarafından görevlendirilen Bağdat; Nara Burnu'ndan bir botla karaya erzak almak için çıktı ve bu faciadan bu şekilde kurtuldu.

‘Gitti de Gelmeyiver’ şarkısı çok meşhur oldu

Ses Sanatçısı Hamiyet Yüceses’in kocası Fethi Yüceses Atılay denizatlı gemisinde başçavuş olarak görev yapıyordu. Şehit olan eşinin acı haberinin ardından bu acıyla söylediği ‘Gitti de Gelmeyiver’ şarkısı çok meşhur oldu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.